Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα: «Γαλακτοκομικός στόχος μας, η τουριστική αγορά»
Η Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα ήταν επικεφαλής της συμμετοχής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο διαγωνισμό Ecotrophelia. Με την ευκαιρία αυτή, ζητήσαμε την άποψή της για τη συγκεκριμένη προσπάθεια και τον γαλακτοπαραγωγικό κλάδο στη χώρα μας.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου
Dairy News| Ποια είναι η αποτίμησή σας για τη συμμετοχή του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο διαγωνισμό;
Ελένη ΜαλισσιόβαΙ Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, συμμετέχει για 4η συνεχή χρονιά στο διαγωνισμό Ecotrophelia – κατά συνέπεια οι φοιτητές μας είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το διαγωνιστικό κομμάτι και αναμένουν κάθε χρόνο την προκήρυξη του διαγωνισμού με φρέσκιες ιδέες. Σαφώς, η όλη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος, καθώς και η προετοιμασία αλλά και η συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελούν μια μοναδική εμπειρία για τους φοιτητές μας. Φέτος, η ομάδα του OnVit – οι Ζήσης Αναγνώστου, Βανέσσα Κατσιώνη, Άννα Κρητικάκου και Κική Μπαμπατζιάνη- πέρα από την ιδέα που είχαν, δούλεψαν συστηματικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δημιουργώντας έτσι μια ομάδα με μεράκι και διάθεση για καινοτομία. Αρωγοί στην προσπάθεια της ομάδας, πέρα από τον εκτροφέα όνων Γ. Δριμιλή και τον παρασκευαστή παγωτού Χ. Σπηλιόπουλο, ήταν οι Θ. Γεωργόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Μ. Αλεξανδράκη, τεχνολόγος τροφίμων, ΕΤΕΠ ΤΕΙ Θεσσαλίας με τις τεχνικές συμβουλές που παρείχαν στην ομάδα, καθώς και η Δρ. Γ. Καραγκούνη, καθηγήτρια Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας με την καθοδήγηση που έδωσε στην ομάδα για την ανάπτυξη του business plan για το OnVit. Η ομάδα των φοιτητών είναι σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς, ώστε το προϊόν να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά, ενώ σχεδιάζεται και το επόμενο προϊόν.
Ποια χαρακτηριστικά του ονογάλακτος θεωρείτε εσείς ως σημαντικά, στην παρασκευή παγωτού;
Η ομάδα του OnVit κατέληξε στην ιδέα ανάπτυξης ενός παγωτού με μέλι και ονόγαλα, ώστε να αξιοποιήσει ένα πολύτιμο προϊόν αλλά και να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του (μέχρι και 2 χρόνια σαν παγωτό). Η υποαλλεργικότητα του ονογάλακτος αλλά και η χαμηλή θερμιδική του αξία αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσδίδεται στο OnVit. Το πρόβλημα με το ονόγαλα είναι αφενός η μικρή παραγόμενη ποσότητα αλλά και η μικρή διάρκεια ζωής του.
Η τιμή του ονογάλακτος είναι, προς το παρόν, απαγορευτική για οποιαδήποτε σκέψη αξιοποίησής του στο χώρο των τροφίμων, π.χ. για ένα εμπορικό παγωτό. Γιατί είναι τόσο ακριβή η τιμή;
Η τιμή του ονογάλακτος είναι ακριβή συγκρινόμενη με τις τιμές των άλλων ειδών γάλακτος και αυτό γιατί προφανώς η παραγωγή του είναι περιορισμένη λόγω και του μικρού πληθυσμού όνων-άλλωστε είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφορικά με το «απαγορευτικό» της τιμής, τουλάχιστον στο προϊόν που εμείς αναπτύξαμε δεν θεωρούμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Σαφώς δεν μιλάμε για ένα προιόν που απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, ούτε και περιμένουμε να το δούμε στα ράφια των super markets. Είναι ένα προϊόν ειδικής κατηγορίας και σύμφωνα με το business plan μας, θα είναι διαθέσιμο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και θα στοχεύσει καταρχήν στους τουρίστες.
Ποια είναι η συνολική άποψή σας για τον γαλακτοκομικό κλάδο στην Ελλάδα;
Σίγουρα η οικονομική συγκυρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανάπτυξη σε συνδυασμό και με τη χαμηλή παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι ευκαιρίες μέσα στην κρίση πάντα θα υπάρχουν. Για παράδειγμα το κατσικίσιο γάλα έχει συγκριτικό διατροφικό πλεονέκτημα και δίνει εξαίρετης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, το πλεονέκτημα μας σαν χώρα είναι ότι έχουμε τη μεγαλύτερη παραγωγή στην Ευρώπη σε κατσικίσιο γάλα. Οπότε, σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη του κλάδου, αρκεί να τις εντοπίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
H Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα (DVetMed, MSc, MSc, PhD) είναι καθηγήτρια Εφαρμογών στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων -ΤΕΙ Θεσσαλίας. Είναι επίσης Υπεύθυνη Εργαστηρίου Γάλακτος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2017.