Ξεκίνησε, με χαλλούμι, η Δωδώνη στην Κύπρο

Μερικούς μήνες μετά την ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ότι προτίθεται να επεκταθεί στην Κύπρο και να εισέλθει στην αγορά του χαλλουμιού, η επένδυση της ηπειρώτικης εταιρείας έγινε πραγματικότητα· το σύγχρονο εργοστάσιο στη Λεμεσό εγκαινίασε τη δραστηριότητά του κι άρχισε να πουλάει το πιο διάσημο από τα τυροκομικά προϊόντα της Κύπρου κι ένα από τα ωραιότερα τυριά του κόσμου.

 

Επένδυση πέντε εκατ. ευρώ, δημιουργία 32 μόνιμων θέσεων εργασίας με ισχυρή προοπτική να αυξηθούν, εγκαταστάσεις 4,5 στρεμμάτων από τα οποία 2.700 τ.μ. στεγασμένος χώρος, επεξεργασία μέχρι και 20.000 τόνων γάλακτος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας και δυνατότητα παραγωγής 1.000 τόνων χαλλουμιού ανά δίωρο είναι τα πρώτα στοιχεία που περιγράφουν την επένδυσης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στην Κύπρο.

Η επένδυση υλοποιείται μέσω της θυγατρικής Dodoni Cyprus Limited, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πανίκος Χατζηκώστα, στέλεχος κατά το παρελθόν της εταιρείας Δωδώνη στο εμπορικό τμήμα στην Ελλάδα και ιθύνων νους των εξαγωγικών βλέψεων της κυπριακής θυγατρικής.

Το εργοστάσιο, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2016, άρχισε να λειτουργεί τον επόμενο μήνα για να παράγει προϊόντα, βρίσκεται στη Γ’ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού, στη θέση Ύψωμα.

Το εργοστάσιο της Dodoni Cyprus θα παράγει αιγοπρόβειο παραδοσιακό χαλλούμι υπό το brand «Aρχοντικό», αναρή και ανθότυρο. Τα προϊόντα θα διακινεί στην κυπριακή αγορά ο διανομέας των προϊόντων της Δωδώνης, η Argosy Trading Company, θυγατρική του γιγαντιαίου κυπριακού ομίλου εμπορίου και διακίνησης καταναλωτικών προϊόντων Cyprus Trading Corporation.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν και η σκέψη για επέκταση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στην Κύπρο μετρά αρκετά χρόνια ζωής, η οριστική απόφαση λήφθηκε μόνο μετά την έναρξη των διαδικασιών για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, διαδικασίες που κίνησε η κυπριακή κυβέρνηση με την υποβολή σχετικού φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014. Όπως είναι γνωστό το χαλλούμι είναι ένα εμβληματικό τυροκομικό προϊόν για το νησί, το οποίο εξάγεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.Θ.Α.


Τι είναι η Αναρή

  • Είδος μαλακού τυριού, υψηλής πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά. Όταν το πρώτο στάδιο της επεξεργασίας του χαλλουμιού έχει ολοκληρωθεί και το τυρόπηγμα έχει αφαιρεθεί από τον ορό γάλακτος, ξεκινά η επεξεργασία της αναρής.
  • Ο ορός γάλακτος θερμαίνεται με ταυτόχρονη ανάμειξη και όταν η θερμοκρασία του ορού φτάσει περίπου τους 65°C, προστίθεται φρέσκο γάλα που ονομάζεται “πρόσγαλο”, σε ποσότητα 5-10% του ορού γάλακτος και η θέρμανση συνεχίζεται μέχρι βρασμού.
  • Η αναρή ανέρχεται στην επιφάνεια και αφαιρείται με ειδικά σουρωτήρια και πιέζεται έτσι ώστε να στραγγίσει. Μετά την ξήρανση η αναρή μπορεί να αφεθεί ανάλατη ή να αλατιστεί στην επιφάνεια και να καταναλωθεί φρέσκια ή ξερή.
  • Μπορεί να καταναλωθεί ανάλατη με λίγο ορό γάλακτος και την προσθήκη ζάχαρης ή μελιού ή σε γλυκά εδέσματα, όπως αναρόπιτες και μπουρέκια. Η φρέσκια αλατισμένη αναρή διατηρείται στο ψυγείο, η αποξηραμένη αναρή μπορεί να καταναλωθεί τριμμένη σε ζυμαρικά.

Πληροφορίες: EU Cheese Please- διακρατικό πρόγραμμα πληροφόρησης και προώθησης των Ευρωπαϊκών Τυριών συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε και τις κυβερνήσεις Κύπρου και Βουλγαρίας. http://www.digital-in.info/cheese/

Δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2016. 

 

 

 

You might also like