Αναγνώριση της φέτας στην Ιαπωνία

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη συμφωνία Ε.Ε.- Ιαπωνίας.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών Οικονομικών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ανακοινώθηκε ότι η κατά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, η φέτα διατήρησε το χαρακτήρα του προστατευόμενου προϊόντος.

 

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ασφαλώς ικανοποιεί τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων στην Ελλάδα και, ενδεχομένως, διασκεδάζει ως ένα βαθμό τις εντυπώσεις από τις αρνητικές εξελίξεις για το ίδιο θέμα στις συμφωνίας της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά που έχουν προηγηθεί το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.

Η κατοχύρωση της φέτας με την ευρωπαϊκή προστασία της στην ιαπωνική αγορά χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό ως μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας και ως ένα βήμα για την κατοχύρωση του σημαντικού και μοναδικού αυτού προϊόντος και σε άλλες αγορές (π.χ. στις ΗΠΑ) που η ελληνική φέτα διεκδικεί την παρουσία προστατευμένη της, αλλά στις οποίες όμως αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις από τους τοπικούς παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται μάλλον απίθανο να κερδίσει η φέτα και πάλι την προστασία της στις αγορές όπου έχει απολέσει την πλήρη κατοχύρωση, όπως η Νότια Αφρική, ενώ στην περίπτωση του Καναδά, η Ελλάδα έχει λιγοστά περιθώρια κινήσεων: ουσιαστικά το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να απορρίψει τη συμφωνία κατά την αναμενόμενη κι απαραίτητη ψήφισή της στο Κοινοβούλιο, κάτι που με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων μοιάζει απίθανο.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε σχετικά: « Σήμερα κάναμε ένα βήμα. Με την επιμονή μας και τη διαπραγματευτική τακτική μας καταφέραμε στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ιαπωνία, να προστατεύεται ο όρος φέτα. Μέσα από αυτή τη διαπραγματευτική τακτική, καταφέραμε το ακατόρθωτο για πάρα πολλούς, κατορθωτό όμως για μας. Πλήρη προστασία, λοιπόν, της ΠΟΠ Φέτα. Αυτή την ώρα ανοίγει ο δρόμος και για τις επόμενες συμφωνίες, μια διαδικασία η οποία θα μας οδηγήσει, μετά από επίπονες προσπάθειες,  στην πλήρη προστασία ενός προϊόντος που είναι δεδομένη η αξία του και η απήχησή του στην παγκόσμια αγορά».

You might also like