Μηχανές TF-RPP από την TAURAS – FENIX και την Kapelis Packaging

Μηχανές για τη  συσκευασία γάλακτος σε χάρτινο κουτί τύπου PurePak που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα, αξιοπιστία και προσιτή τιμή. Από την Kapelis Packaging.
Άρθρο του Αργύρη Στούρα*

 

Η συσκευασία τύπου PurePak αποτελεί ένα αναγνωρισμένο ηγέτη στην αγορά της συσκευασίας για προϊόντα γάλακτος και χυμών. Είναι μια πρακτική, αξιόπιστη και ελκυστική συσκευασία, που ξεχωρίζει στα ράφια των καταστημάτων και είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τρόπους συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, χυμών και κρασιού. Οι συσκευασίας τύπου PurePak είναι ορθογωνικού σχήματος, κατασκευασμένες από χαρτόνι υψηλής πυκνότητας με επικάλυψη των δύο πλευρών από στρώμα πολυαιθυλενίου και κλείσιμο με αέτωμα στο επάνω μέρος. Διαθέτει πώμα, ενώ το μέγεθός της εξαρτάται από τη σύνθεση και τη σύσταση του προϊόντος.

Πλεονεκτήματα

 • Στα πλεονεκτήματα της συσκευασίας τύπου PurePak συμπεριλαμβάνονται:
 • Το πρακτικό σχήμα που επιτρέπει την αποθήκευσή της σε ράφια και ψυγεία εξοικονομώντας χωρό.
 • Διατηρεί τέλεια το σχήμα της.
 • Προστατεύει αποτελεσματικά και πλήρως το προϊόν από εξωτερικούς παράγοντες και μηχανικές καταστροφές, καθώς δεν σπάει και δεν ανοίγει.
 • Είναι πλήρως ανακυκλώσιμη συσκευασία.
 • Αποτελεί συσκευασία χαμηλού κόστους.
 • Σε όλη την επιφάνεια υπάρχει δυνατότητα προσθήκης σχεδιών και εμπορικών πληροφοριών του προϊόντος.

Πέραν της κλασσικής συσκευασίας τύπου PurePak, υπάρχει και η βελτιωμένη συσκευασία Diamond Curve που ξεχωρίζει με την επιπλέον γωνιακή επιφάνεια και το μεγάλο πώμα της.

Οι μηχανές

Οι μοντέρνες μηχανές γεμίσματος και συσκευασίας TF-RPP, κατασκευασμένες από τον Ρώσικο οίκο κατασκευής TAURAS – FENIX. Επιτρέπει στους παραγωγούς προϊόντων γάλακτος και χυμών να εκμεταλλευτούν το μέγιστο των δυνατοτήτων των συσκευασιών τύπου PurePak.

Η εταιρεία TAURAS – FENIX έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μια σειρά μοντέρνων μηχανών συσκευασίας τύπου PurePak, Diamond Curve και TetraRex για γέμισμα και συσκευασία προϊόντων  όπως:

 • Γάλα, σοκολατούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, προϊόντα πόσιμου γιαουρτιού, κλπ.
 • Χυμοί και σκευάσματα φρούτων.
 • Κρασί.

Η λειτουργία της μηχανής TF-RPP περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Η μηχανή τροφοδοτείται με έτοιμα προδιαμορφωμένα χάρτινα κυτία σε επίπεδη μορφή και πώματα, όπως επίσης και με το προϊόν προς συσκευασία μέσω του αντίστοιχου συστήματος τροφοδοσίας.
 • Στη συνέχεια η μηχανή διαμορφώνει αυτόματα το χάρτινο κυτίο και σφραγίζει ερμητικά με χρήση θερμότητας το κάτω μέρος του και τοποθετεί το πώμα με χρήση υπερήχων – δεν χρησιμοποιείται σε κανένα σημείο της διαδικασίας κόλλα ή άλλος παράγοντας συγκόλλησης.
 • Το προϊόν δοσομετρείται με ογκομετρικό σύστημα ακριβείας και το κυτίο κλείνεται ερμητικά με χρήση θερμότητας. Κατόπιν εκτυπώνεται η ημερομηνία λήξης του προϊόντος και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία απαιτείται.
 • Μετά την έξοδο της έτοιμης και πλήρως διαμορφωμένης συσκευασίας τύπου PurePak από τη μηχανή, υπάρχει δυνατότητα αυτόματης προώθησης και δημιουργίας συσκευασίας μεταφοράς

Ασφαλές περιβάλλον

Οι μηχανές της TAURAS – FENIX πληρούν τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την ασφάλεια τροφίμων και ποτών και έχουν δημιουργήσει λύσεις διασφάλισης της υγιεινής της συσκευασίας ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης προστασία του προϊόντος και της συσκευασίας από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Για αυτό το λόγο όλες οι διαδικασίες του γεμίσματος και της συσκευασίας του προϊόντων λαμβάνουν χώρα σε κλειστό θάλαμο σε συνθήκες υπερπίεσης, η οποία διατηρείται με συνεχή τροφοδοσία αποστειρωμένου αέρα, απαλλαγμένου από μικροοργανισμούς και βακτήρια με χρήση φίλτρων συγκράτησης σωματιδίων υψηλής απόδοσης (High Efficiency  Particle Arrestance – HEPA) κλάσης H14. Τα πώματα αποστειρώνονται με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ενώ η συσκευασία υπόκειται σε επεξεργασία με ατμούς υπεροξειδίου του υδρογόνου, ακολουθούμενη από ξήρανση με ζεστού αποστειρωμένου αέρα και σύστημα απορρόφησης των ατμών από την περιοχή απολύμανσης.

Οι μηχανές είναι σχεδιασμένες με υποδοχές σύνδεσης συστημάτων επιτόπου καθαρισμού (CIP) του συστήματος τροφοδοσίας και δοσομέτρησης προϊόντων χωρίς να απαιτείται αποσυναρμολόγηση μέρους της μηχανής. Όλα τα μέρη που έρχονται σε επαφή με το προϊόν είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής ποιότητας.

Η βασική σειρά των μηχανών TF-RPP έχει δυνατότητα δημιουργίας συσκευασίων από 250 ml έως 1 λίτρο, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα διάθεσης των μηχανών και για συσκευασίες των 2 λίτρων ή άλλων ιδιαίτερων συσκευασιών. Τα τρία μοντέλα της σειράς είναι τα TF-RPP 1800, TF-RPP 3000, TF-RPP 6000 με δυνατότητα παραγωγής 1.800, 3.000 και 6.000 τεμαχίων ανά ώρα αντίστοιχα.

Πέρα από τις βασικές λειτουργίες τους, οι μηχανές TF-RPP διαθέτουν επιπλέον συστήματα διασφάλισης της ποιότητας της συσκευασίας, όπως το σύστημα αναρρόφησης αφρού, αλλά και συστήματα που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της μηχανής, όπως το κεντρικό σύστημα λίπανσης των κινητών μερών.

Ποιότητα κατασκευής

Οι μηχανές TF-RPP διαθέτουν ηλεκτρονικά και πνευματικά συστήματα υψηλής ποιότητας από κορυφαίους κατασκευαστές όπως οι: Omron (Ιαπωνία), STM (Ιταλία), Festo (Γερμανία). Όλοι οι χειρισμοί και οι έλεγχοι γίνονται μέσω έγχρωμης οθόνης αφής 10 ιντσών Hitech από την Beijar Electronics AB, Σουηδία.

Η υψηλή ποιότητα κατασκευής, το χαμηλό κόστος της μηχανής, η δυνατότητα ειδικών κατασκευών, τα πλήρη συστήματα διασφάλισης υγιεινής συσκευασίας, το άμεσο service και υποστήριξη του πελάτη από την Kapelis Packaging και την TAURAS- FENIX καθιστούν τις μηχανές TF-RPP ως αξιόπιστες λύσεις για τη βιομηχανία γάλακτος και χυμών όπως και για μεσαίες και αναπτυσσόμενες βιοτεχνίες που στοχεύουν σε υψηλά επίπεδα τυποποίησης των προϊόντων τους.


Η Kapelis Packaging είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της TAURAS – FENIX στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο Αργύρης Στούρας είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και μέλος της Kapelis Packaging ως υπεύθυνος μηχανικός του τμήματος Ανάπτυξης Έργων της εταιρείας.

Δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2016. Φωτογραφίες, πίνακας: Kapelis Packaging.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Μοντέλων TF-RPP 1800 TF-RPP 3000 TF-RPP 6000
Μηχανική ταχύτητα (τμχ/ λεπτό) 33 50 100
Ελάχιστη ποσότητα συσκευασίας/ πακέτο (L) 0,25 0,25 0,25
Μέγιστη ποσότητα συσκευασίας/ πακέτο (L) 1 1 1
Παροχή αέρα (Bar) 6 5 5
Κατανάλωση αέρα (L/ min) 15 9 9
Ισχύς (kWatt) 14 28,8 28,8
You might also like