Φυλή Χολστάιν: Οι παραγωγοί γάλακτος ζητάνε αύξηση τιμών

Επιστολή της ΕΦΧΕ με αφορμή τις αυξήσεις στην κεντρική Ευρώπη.

Επιστολή προς τις γαλακτοβιομηχανίες και την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ έστειλαν γαλακτοπαραγωγοί- μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, ζητώντας εναρμόνιση – προς τα πάνω φυσικά- των τιμών παραγωγού ακολουθώντας την άνοδο στις τιμές παραγωγού που ισχύουν πλέον στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

 

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας Θανάσης Βασιλέκας, αναφέρει τα εξής:

“Οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος σε όλη την Ευρώπη καλπάζουν προς τα επάνω (Γερμανία 0,40 ευρώ, Πολωνία 0,40-0,41 ευρώ κ.τλ.). Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες αντιδρούν άμεσα σε περιόδους, που οι τιμές πέφτουν, όλο αυτό το διάστημα που ανεβαίνουν οι τιμές στην Ευρώπη φυσικά σιωπούν. Για τον Έλληνα παραγωγό αυξάνονται φυσικά μόνο οι φόροι τα ασφάλιστρα και τα κάθε λογής χαράτσια.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φυσικά δεν είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό τιμών, είναι όμως σαφώς υπεύθυνο για την προστασία του Έλληνα παραγωγού και του Έλληνα καταναλωτή. Η απίθανη καθυστέρηση για την  κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της αγοράς της πρώτης ύλης για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλεται σε άλλους λόγους πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Περιμένουμε από το Υπουργείο άμεσα την κατάθεση του νομοσχεδίου χωρίς παραθυράκια και χωρίς υπεκφυγές ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να επιλέγει χωρίς παραμορφώσεις το προϊόν, που επιθυμεί και παράλληλα να στηρίζει έμπρακτα τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την εθνική παραγωγή. Είναι η μόνη ελπίδα για έναν κλάδο, που καταρρέει και όλοι εθελοτυφλούν κάνοντας πως δεν το αντιλαμβάνονται”.

Η Ένωση καταλήγει με την επισήμανση οτι αυτή είναι η πρώτη ήπια αντίδραση της ΕΦΧΕ σε σχέση με τις τιμές και με το νομοσχέδιο. “Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία” αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

 

You might also like