Ανησυχία στην Ε.Ε. για τις τιμές των τυροκομικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόσφατα μελέτη σχετικά με τις πιθανές τάσεις  της βιομηχανίας των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς το παγκόσμιο εμπορικό σκηνικό είναι ευμετάβλητο.

 

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων έχει βιώσει έντονες εξαγωγές φέτος, οι οποίες ανέβασαν τις τιμές και στήριξαν την αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος το τελευταίο δίμηνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό  την αύξηση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 1,5-2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δημιουργεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαγωγική ύφεση αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους. Η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής τυριού στην Ε.Ε. είναι ασφαλώς θετικό ως γεγονός, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί ανησυχία διότι η υπερπροσφορά τυροκομικών προϊόντων αποτελεί απειλή για την παραγωγή (και φυσικά για τις τιμές) γάλακτος.

Αντίθετα είναι τα συμπεράσματα της Επιτροπής για το βούτυρο: η προοπτική για μείωση των αποθεμάτων είναι ισχυρή καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι ακόμα προσανατολισμένη στην παραγωγή τυριού.

Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών τυριών το πρώτο 4μηνο του 2016 ανήλθαν σε 254.042 τόνους, έναντι 272.823 φέτος, δηλαδή αύξηση που καταγράφτηκε ανήλθε σε 7,4% (στοιχεία Eurostat).

 

You might also like