«Παιδεία Γάλακτος» από την Κρι Κρι

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γαλακτοπαραγωγών, στο νομό Σερρών.

Κορυφαία πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας από τη βορειοελλαδίτικη εταιρεία Κρι Κρι αλλά και επένδυση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας σε μια εποχή ανταγωνισμού και συμπίεσης των τιμών του γάλακτος.

 

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας, σχεδίασε και υλοποιεί η Κρι Κρι με έδρα τον Νομό Σερρών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την επωνυμία Παιδεία Γάλακτος απευθύνεται στους παραγωγούς φρέσκου γάλακτος του Νομού Σερρών και κύριο στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, της βελτίωσης της ποιότητας του αγελαδινού γάλακτος και της βελτίωσης της υγείας και ευζωίας των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται βάσει τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Κρι Κρι, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους παραγωγούς του Νομού Σερρών.

Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση των παραγωγών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας από τους συμμετέχοντες πανεπιστημιακούς καθηγητές και πρακτική άσκηση στις φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται η Κρι Κρι. Η συνολική διάρκεια φοίτησης ανέρχεται σε δύο έτη και ήδη συμμετέχουν 50 αγελαδοτρόφοι από 33 φάρμες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος δήλωσε σχετικά: «Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην χώρα μας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυτή την κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά. Η «Παιδεία Γάλακτος» είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας της Κρι Κρι να ανταποδώσει στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στην εταιρεία για περισσότερα από 20 χρόνια. Άλλωστε, οι παραγωγοί του Νομού Σερρών είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του βασικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προϊόντων της Κρι Κρι, που δεν είναι άλλο από τα γιαούρτια με φρέσκο γάλα ημέρας. Κι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που έχει ωθήσει την εταιρεία στη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και της προσφέρει σημαντικό προβάδισμα στις διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘Παιδεία Γάλακτος’, της Κρι Κρι, παρακολούθησαν αγελαδοτρόφοι του νομού Σερρών, όπου βρίσκεται η έδρα της γαλακτοβιομηχανίας.

 

Όπως επεσήμανε ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής γαλακτοκομικής εταιρείας, «παράλληλα, αυτή η πρωτοβουλία, δίνει στην Κρι Κρι τη δυνατότητα να συνεχίσει και στο μέλλον να παράγει τα προϊόντα της με υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, μεράκι και τεχνογνωσία, επιβεβαιώνοντας το σεβασμό της απέναντι στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους μετόχους της και την κοινωνία συνολικά».

Ο Γεώργιος Βαλεργάκης, επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής (Α.Π.Θ) στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας και επιστημονικός υπεύθυνος της «Παιδείας Γάλακτος», τόνισε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τον ίδιο τον τομέα της παραγωγής. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στους παραγωγούς και τις φάρμες που συμμετέχουν και ο συνολικός θετικός αντίκτυπος θα έχει ουσία, συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου».

Στην «Παιδεία Γάλακτος», εκτός από τον Γ. Βαλεργάκη, συμμετέχουν ως εκπαιδευτές – σύμβουλοι ο διδάκτορας Αλέξανδρος Κουγιουμτζής και οι υποψήφιοι διδάκτορες Αικατερίνη Σουφλέρη και Νεκτάριος Σιάχος, όλοι τους από την Κτηνιατρική του Α.Π.Θ.

Η ιδέα

Η φθίνουσα πορεία της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τη συμπίεση των τιμών, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο παραγωγής γάλακτος σε αδιέξοδο, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την παράδοση του Νομού Σερρών στην παραγωγή φρέσκου γάλακτος και τη σημασία της στην τοπική οικονομία, η Κρι Κρι «θεώρησε καθήκον της να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη στήριξη και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «Παιδεία Γάλακτος».

Χαρακτηριστικά του προγράμματος

Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην χώρα μας πρόγραμμα με αυτή την κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται με τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Κρι Κρι, το Εργαστήριο της Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους παραγωγούς που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Κρι Κρι έχει αναλάβει το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών της πανεπιστημιακής ομάδας και της υλοποίησης τόσο του θεωρητικού μέρους, όσο και του πρακτικού μέρους της εκπαίδευσης.

Στην ουσία το πρόγραμμα έχει στόχο να καλύψει το κενό που παρατηρείται στην τοπική παραγωγή ως προς την οργάνωση και το τεχνικό επίπεδο των κτηνοτρόφων και των συμβούλων τους, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα των άλλων γαλακτοπαραγωγών χωρών.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Παιδεία Γάλακτος» της Κρι Κρι χωρίζεται σε τρεις επιμέρους φάσεις:

 • Α’ φάση: διάρκειας 7 μηνών, περιλαμβάνει τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και δειγμάτων γάλακτος και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με άμεσες προτάσεις ενεργειών βελτίωσης της παραγωγής.
 • Β’ Φάση: ορίζεται σε 15 μήνες από το τέλος της Α’ Φάσης και περιλαμβάνει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Α’ Φάσης καθώς και τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των κτηνοτρόφων. Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Κρι Κρι, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα κατά ομάδες, σε μηνιαία βάση. Η πρακτική εκπαίδευση θα γίνεται σε επιλεγμένες μονάδες των κτηνοτρόφων.
 • Γ’ Φάση: ορίζεται σε 2 μήνες από το τέλος της Β’ Φάσης και περιλαμβάνει: α) τη συγγραφή και παράδοση της τελικής έκδοσης και β) την αξιολόγηση και αποτίμηση του προγράμματος από τους συμβαλλομένους και τους συμμετέχοντες.

Τα οφέλη

Τα οφέλη τα οποία αναμένεται να αποκομίσουν οι εκπαιδευόμενοι εστιάζουν στην καλύτερη κατάρτισή τους, την τόνωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο τους, τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα, ήδη με την ολοκλήρωση των επισκέψεων της ερευνητικής ομάδας στην Α’ φάση, τεκμηριώθηκε ότι η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής είναι σημαντική και ταυτόχρονα εφικτή, χωρίς να απαιτούνται αρχικά μεγάλες δαπάνες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγελαδοτροφίας, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

Θεωρητική εκπαίδευση- ενότητες:

 1. Αναπαραγωγή – Διαχείριση και προγραμματισμός
 2. Κλινική και υποκλινική μαστίτιδα – Ποιότητα γάλατος
 3. Χωλότητα – Ευζωία και παραγωγικότητα.
 4. Μεταβολικά νοσήματα – Διαχείριση της μεταβατικής περιόδου
 5. Προβλήματα υγείας νεαρών μόσχων
 6. Εκτροφή μοσχίδων
 7. Διατροφή Ι – Ποιότητα ζωοτροφών
 8. Διατροφή ΙΙ – Ομαδοποίηση και σιτηρέσια
 9. Γενετική βελτίωση
 10. Διαχείριση θερμικής καταπόνησης
 11. Σταβλισμός – Ευζωία και παραγωγικότητα
 12. Τήρηση και αξιοποίηση αρχείου εκτροφής

Πρακτική εκπαίδευση (workshops)

Πραγματοποιείται σε ομάδες των 8-10 ατόμων και περιλαμβάνει τις ενότητες:

 1. Άρμεγμα και λειτουργία της αρμεκτικής μηχανής.
 2. Προληπτική και θεραπευτική ποδοκομία.
 3. Περιποίηση και έλεγχος υγείας νεογέννητων και γαλουχούμενων μοσχαριών.
 4. Εκτίμηση Δείκτη Θρεπτικής Κατάστασης και σωματομετρήσεις.

 

 

You might also like