Διατροφικό σκάνδαλο αυγών, σε εξέλιξη, στην Ολλανδία

Μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο έχει αποκαλυφθεί  εδώ και μερικές ημέρες στην Ολλανδία, το οποίο αφορά στην παραγωγή και διακίνηση μολυσμένων αυγών σε ορισμένες από τις πλέον ελεγχόμενες αγορές της Ε.Ε. όπως είναι η γερμανική και η ολλανδική.

 

Σε αυγά που προέρχονται από δεκάδες φάρμες της Ολλανδίας ανιχνεύτηκε μια απαγορευμένη ουσία η οποία προέρχεται – κατά τις πρώτες πληροφορίες- από φάρμακο που χρησιμοποιούσαν οι παραγωγοί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ψείρας που ταλαιπωρεί τους πληθυσμούς των πτηνών.

Αυτή τη στιγμή ο ολλανδικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Προϊόντων βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς κατηγορείται από διάφορους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, ακόμα και από βουλευτές του Κοινοβουλίου  ότι  δεν χειρίστηκε σωστά ένα τυπικό διατροφικό σκάνδαλο, επιτρέποντάς του  να μετατραπεί σε μια σχεδόν διεθνή διατροφική κρίση, διότι μεγάλες παρτίδες αυγών έχουν ήδη εξαχθεί στη Γερμανία.

Ο Οργανισμός δήλωσε αρχικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και στη συνέχεια εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με ορισμένες παρτίδες αυγών,  με τον  αναπληρωτή διευθυντή της να προτείνει μια ημέρα αργότερα (μόλις χθες) στους καταναλωτές “να αποφεύγουν εντελώς τα αυγά μέχρι να ολοκληρωθούν οι δοκιμές για ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο”.

Ο Οργανισμός ανέμενε για αρκετές ημέρες να ολοκληρωθούν  οι έρευνες σε  περίπου 180 αγροκτήματα που χρησιμοποίησαν το μολυσμένο φυτοφάρμακο κατά της ψείρας. Την ίδια στιγμή πανεπιστημιακοί δηλώνουν ότι ακόμα και αν τα αυγά περιέχουν την επίμαχη ουσία, τη φιπρολίνη (Fipronil), δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. «Πιστεύω ότι η ζημιά θα είναι μηδενική», λέει ο καθηγητής  Θρέψεως  Martijn Katan στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στο Άμστερνταμ. Πάντως η ολλανδική κοινή γνώμη είναι ανάστατη και οι αρχές ξεκίνησαν χθες να λαμβάνουν μέτρα.

You might also like