Μηχανές TRIBLOCK από την TAURAS – FENIX και την Kapelis Packaging

Συσκευασία γάλακτος σε φιάλη PET για υψηλή ποιότητα, ελκυστική εμφάνιση και ανταγωνιστικό αποτέλεσμα. Από την Kapelis Packaging.
Άρθρο του Αργύρη Στούρα *

 

Η συσκευασία γάλακτος σε φιάλες PET συνιστά ουσιαστικά μια δυναμική τάση επανόδου της αγοράς συσκευασίας ποιοτικών προϊόντων γάλακτος και χυμών στο «κλασσικό μπουκάλι». Πράγματι, στην αγορά γάλακτος και συναφών προϊόντων, καταγράφεται μια τάση μεταστροφής των παραγωγών προϊόντων υψηλής ποιότητας προς αντίστοιχες συσκευασίες που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά τού προϊόντος τους.

Ειδικότερα στην αγορά γάλακτος, η παρουσίαση του προϊόντος σε διάφανη συσκευασία ενισχύει την αίσθηση της ποιότητας στον τελικό καταναλωτή. Η φιάλη PET αποτελεί μια τέτοια ακριβώς ποιοτική λύση ενώ, παράλληλα, είναι ιδιαίτερα οικονομική, σε σύγκριση με άλλα υλικά κατασκευής φιαλών.

Πλεονεκτήματα

Στα πλεονεκτήματα της συσκευασίας σε φιάλη PET, μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνονται:

 • Πρακτικό σχήμα που επιτρέπει την αποθήκευσή της σε ράφια και ψυγεία εξοικονομώντας χώρο.
 • Ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία του προϊόντος από εξωτερικούς παράγοντες και μηχανικές καταστροφές (θραύσεις, παραμορφώσεις κ.λπ.).
 • Μέση φραγή αερίων, αποτελεσματική ακόμα και για εμφιάλωση αναψυκτικών.
 • Πλήρης ανακυκλωσιμότητα.
 • Χαμηλό κόστος, καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη αγορά τροφίμων.
 • Ελκυστική εικόνα και άμεση οπτική παρουσίαση του προϊόντος (διαφανής συσκευασία) στον τελικό καταναλωτή.

Η δυνατότητα διαμόρφωσης της φιάλης σε μια ποικιλία συνδυασμών από διαστάσεις και σχήματα, υποστηρίζει μια έντονη διάσταση μοναδικότητας για κάθε προϊόν, η οποία το ‘απελευθερώνει’ από την κλασσική έννοια της τυποποίησης και της μαζικής παραγωγής.

Μηχανές εμφιάλωσης

Ωστόσο, η διαδικασία εμφιάλωσης σε αυτόματες γραμμές παραγωγής αποτελεί συνήθως ‘όνειρο’ για τη μικρή και μεσαία βιοτεχνία και βιομηχανία γάλακτος και συναφών προϊόντων, εξαιτίας τόσο του υψηλού κόστους απόκτησης των συγκεκριμένων συστημάτων εμφιάλωσης όσο και της υψηλής παραγωγικότητάς τους, η οποία ενίοτε υπερκαλύπτει την υφιστάμενη ζήτηση και κατά συνέπεια την απαιτούμενη παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, η χειροκίνητη/ημιαυτόματη διαδικασία εμφιάλωσης συνεπάγεται υψηλή ένταση εργασίας (εργατοώρες) για το σύνολο των διεργασιών που απαιτούνται σε ευαίσθητα προϊόντα, όπως το γάλα (πλύσιμο φιαλών, πλήρωση, αποστείρωση και τοποθέτηση πώματος κ.λπ.), ενώ παράλληλα η διατήρηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος στα υψηλά επίπεδα που υπαγορεύει ο ανταγωνισμός δεν είναι δεδομένη, ακριβώς εξαιτίας της ενισχυμένης εμπλοκής του ανθρώπινου παράγοντα.

Οι μηχανές εμφιάλωσης TRIBLOCK, κατασκευασμένες από το ευρωπαϊκό οίκο TAURAS – FENIX, με έδρα την Αγία Πετρούπολη και εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, εξασφαλίζουν ανταγωνιστικές λύσεις εμφιάλωσης για μικρές, μεσαίες και μεγάλες απαιτήσεις παραγωγής με τελικό αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας για προϊόντα όπως:

 • Γάλα, σοκολατούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, κεφίρ, αριάνι και λοιπά προϊόντα πόσιμου γιαουρτιού, κ.λπ.
 • Χυμοί και σκευάσματα φρούτων
 • Κρασί
 • Νερό κ.ά.

Επιπλέον, διαθέτουν τη δυνατότητα να δοσομετρήσουν κατάλληλα το σύνολο των προϊόντων αυτών σε κυλινδρικές ή φιάλες τετράγωνης διατομής σε δόσεις από 0,1 έως και 2 λίτρα.

Διαδικασία εμφιάλωσης

Η λειτουργία των μηχανών εμφιάλωσης TRIBLOCK περιλαμβάνει τις εξής διεργασίες:

 • Η μηχανή τροφοδοτείται με έτοιμες φιάλες (με δυνατότητα σύνδεσης, ωστόσο, και με μηχανή διαμόρφωσης φιαλών PET από «preforms»), πώματα και προϊόν προς συσκευασία μέσω των αντίστοιχων συστημάτων τροφοδοσίας.
 • Οι φιάλες παραλαμβάνονται αρχικά από το σύστημα πλύσης τους, αναστρέφονται, πλένονται με οζονοποιημένο νερό, ή διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2) ή υπεροξικού οξέως (CH3CO3H) σε ένα ή δύο στάδια πλύσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Στη συνέχεια οι φιάλες αναστρέφονται στην αρχική τους θέση.
 • Στο σταθμό πλήρωσης πραγματοποιείται η διαδικασία δοσομέτρησης του προϊόντος (κατ’ όγκο ή κατά βάρος) και η πλήρωση των φιαλών (χωρίς επαφή του ακροφυσίου με το προϊόν) με μέγιστη απόκλιση μόλις 1%.
 • Στο σταθμό βιδώματος τοποθετούνται τα πώματα (τα οποία έχουν ήδη απολυμανθεί μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας) και οι φιάλες εξέρχονται προς ιμάντα εξόδου για μετέπειτα στάδια της γραμμής παραγωγής όπως προσθήκη ετικέτας, εκτύπωση ημερομηνίας λήξης και LOT, συσκευασία μεταφοράς.
 • Σε κάθε στάδιο διεργασίας εγκατεστημένοι αισθητήρες παρουσίας φιάλης αντιλαμβάνονται τυχόν απουσία φιάλης από συγκεκριμένο σταθμό (λόγω μη τροφοδοσίας της μηχανής) και ακυρώνουν την εκτέλεση της αντίστοιχης διεργασίας, εξοικονομώντας υλικά και προϊόν.

Το σύνολο των παραπάνω διεργασιών διεξάγεται σε μια ενιαία κατασκευή, η οποία αποτελείται από τρία περιστροφικά συστήματα και υποστηρίζεται από ένα μόνο χειριστή, μειώνοντας σημαντικά το κόστος εργασίας.

H μηχανή εμφιάλωσης TRIBLOCK 1000 της TAURAS – FENIX.

 

Υγιεινή και ασφάλεια

Οι μηχανές TRIBLOCK της TAURAS – FENIX ανταποκρίνονται απόλυτα στις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε. για την ασφάλεια τροφίμων και ποτών και εγγυώνται την τήρηση του συνόλου των κανόνων υγιεινής συσκευασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης προστασία του προϊόντος από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ανάλογα με την ευαισθησία του προϊόντος αλλά και τις απαιτήσεις της παραγωγής, οι διαδικασίες πλήρωσης και συσκευασίας μπορούν να διεξαχθούν σε κλειστό θάλαμο σε συνθήκες υπερπίεσης, η οποία διατηρείται με συνεχή τροφοδοσία αποστειρωμένου αέρα, απαλλαγμένου από μικροοργανισμούς και βακτήρια μέσω χρήσης φίλτρων υψηλής απόδοσης (High Efficiency  Particle Arrestance – HEPA), κλάσης H14.

Οι διεργασίες αυτές, σε συνδυασμό με τα εξελιγμένα συστήματα πλύσης και απολύμανσης των φιαλών και των πωμάτων εγγυώνται ένα τελικό αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας και διασφαλισμένης διατηρησιμότητας.

Αναφορικά με την ασφάλεια των χειριστών, οι μηχανές TRIBLOCK, στα περιμετρικά προστατευτικά τους πλαίσια, διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι διακόπτουν άμεσα τη λειτουργία της μηχανής σε περίπτωση που κάποιο από αυτά ανοιχθεί. Επίσης, διαθέτουν δύο κουμπιά εκτάκτου διακοπής της λειτουργίας, ένα στην είσοδο των φιαλών και ένα στον πίνακα χειρισμού της μηχανής.

Οι μηχανές διαθέτουν υποδοχές για τη σύνδεση συστημάτων επιτόπου καθαρισμού (CIP) του υποσυστήματος τροφοδοσίας και δοσομέτρησης προϊόντων, χωρίς να απαιτείται αποσυναρμολόγηση μέρους της μηχανής. Όλα τα μέρη που έρχονται σε επαφή με το προϊόν είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι ανώτερης κλάσης (AISI 304 και AISI 316).

Ποιότητα κατασκευής

Οι μηχανές εμφιάλωσης TRIBLOCK διαθέτουν ηλεκτρονικά και πνευματικά συστήματα υψηλής ποιότητας από κορυφαίους κατασκευαστές όπως Omron (Ιαπωνία), STM (Ιταλία), Festo (Γερμανία), ενώ το σύνολο των διαδικασιών χειρισμού και ελέγχου πραγματοποιούνται μέσω χρηστικής έγχρωμης οθόνης αφής 10 ιντσών Hitech από την Beijar Electronics AB (Σουηδία).

Η σειρά των μηχανών TRIBLOCK αποτελείται από τρία βασικά μοντέλα, TF 1000, TF 3000 και TF 6000 με δυνατότητα παραγωγής 1.000, 3.000 και 6.000 φιαλών ανά ώρα αντίστοιχα, καλύπτοντας αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αναγκών παραγωγής.

Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη και τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος του, η Kapelis Packaging και η TAURAS – FENIX έχουν τη δυνατότητα σχεδίασης και κατασκευής των μηχανών TRIBLOCK ως μέρη πολύπλοκων γραμμών παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων συσκευασίας μεταφοράς.

Η υψηλή ποιότητα κατασκευής, το χαμηλό κόστος της μηχανής, η δυνατότητα ειδικών κατασκευών, η πληρότητα των συστημάτων διασφάλισης υγιεινής συσκευασίας, το άμεσο service και η γενικότερη υποστήριξη του πελάτη από την Kapelis Packaging και την TAURAS- FENIX καθιστούν τις μηχανές εμφιάλωσης TRIBLOCK μια από τις πλέον αξιόπιστες λύσεις τόσο για τη βιομηχανία γάλακτος και χυμών όσο και για μεσαίες και αναπτυσσόμενες βιοτεχνίες, οι οποίες στοχεύουν σε υψηλά επίπεδα ποιότητας και παρουσίασης των προϊόντων τους.

Η Kapelis Packaging είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της TAURAS – FENIX για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Βασικά χαρακτηριστικά μηχανών TRIBLOCK TF series
TF 1000 TF 3000 TF 6000
Μηχανική ταχύτητα (τμχ/ λεπτό) 16,7 50 100
Ελάχιστη ποσότητα συσκευασίας/ πακέτο (L) 0,1 0,1 0,1
Μέγιστη ποσότητα συσκευασίας/ πακέτο (L) 1,5 1,5 1,5
Παροχή αέρα (Bar) 6 6 6
Κατανάλωση αέρα (L/ min) 60 80 80
Ισχύς (kWatt) 1-3,5 5-10 6-10

 

TRIBLOCK TF 1000

Το μικρότερο μοντέλο της σειράς, TRIBLOCK TF 1000, με δυνατότητα παραγωγής 1.000 φιαλών του ενός λίτρου ανά ώρα, αποτελεί την ιδανική λύση εμφιάλωσης για μικρές παραγωγές. Η ενιαία κατασκευή της μηχανής την καθιστά ιδανική για μικρούς χώρους παραγωγής καθώς καταλαμβάνει μόλις 10 τετρ. μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού προετοιμασίας του διαλύματος απολύμανσης και του χώρου κίνησης του χειριστή.

—————————–

*   Ο Αργύρης Στούρας είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και μέλος της Kapelis Packaging ως υπεύθυνος μηχανικός του τμήματος Ανάπτυξης Έργων της εταιρείας.

Δημοσιεύτηκε στο 6ο τεύχος του Dairy News, Μάρτιος 2017. Φωτογραφίες Kapelis Packaging. 

 

You might also like