Ένας  …‘Αστροναύτης’  στη Φάρμα Κουφάκη στο Κιλκίς 

Εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στη Φάρμα Κουφάκη στο Κιλκίς, το πρώτο διπλό ρομποτικό αρμεκτικό σύστημα Lely Astronaut Α4 στην Ελλάδα. Την εγκατάσταση πραγματοποίησε η Hellenic Dairy Automations, θυγατρική εταιρεία της Milkplan και αντιπρόσωπος της Lely στην Ελλάδα.

 

Η εγκατάσταση του ρομποτικού αρμεκτικού συστήματος πραγματοποιήθηκε στη φάρμα των αδερφών Κουφάκη στο Βαφειοχώρι στο Κιλκίς και την έναρξη λειτουργίας του και τον προγραμματισμό του ανέλαβαν εξειδικευμένα στελέχη της Hellenic Dairy Automations.

Το Lely Astronaut Α4 είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα, το οποίο εκτός από την ευκολία που προσφέρει στη διαδικασία αρμεγής, συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των γαλακτοπαραγικών αγελάδων, στη διατήρηση της καλής υγείας του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και στη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος.

Διαδικασία

Με το Lely Astronaut Α4 οι αγελάδες μπορούν να αρμέγονται περισσότερο, υπό βέλτιστες συνθήκες, στο χρόνο που θέλουν, για όσο χρόνο επιθυμούν με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Το κύριο επαναστατικό χαρακτηριστικό του Lely Astronaut Α4 όμως είναι το σχέδιο διέλευσης i-flow χάρη στο οποίο η αγελάδα συντομεύει την καμπύλη εκμάθησης, αυξάνει τη δυναμικότητα και ως αποτέλεσμα αυτού την ικανότητα του ρομπότ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια συγκριτική έρευνα της Lely σε χιλιάδες ρομποτικά έδειξε ότι με το i-flow ο χρόνος αρμεγής μειώθηκε κατά περίπου 4%, αυξάνοντας αντίστοιχα την ικανότητα του ρομπότ, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε μια φάρμα με 120 αγελάδες η επιπλέον παραγωγική ικανότητα μπορεί να φτάσει τα 150 κιλά την ημέρα.

Το έργο αυτό αποτελεί μια δυναμική επένδυση στον τομέα της κτηνοτροφίας και της γαλακτοκομίας και αναμένεται να αποδώσει σύντομα τα μέγιστα οφέλη στον κτηνοτρόφο ενώ παράλληλα θα αποτελέσει τον πρόδρομο για τον εκσυγχρονισμό και άλλων αγελαδοτροφικών μονάδων.

Με το Lely Astronaut Α4, ο χρόνος αρμεγής μειώνεται κατά περίπου 4%, αυξάνοντας αντίστοιχα την ικανότητα του ρομπότ. Σε μια φάρμα με 120 αγελάδες, η επιπλέον παραγωγική ικανότητα μπορεί να φτάσει τα 150 κιλά την ημέρα.

 

Οι ‘πρωταγωνιστές’

Η Hellenic Dairy Automations, το Lely Center της Ελλάδας, είναι θυγατρική εταιρεία της Milkplan, εμπορεύεται κατ’ αποκλειστικότητα τα προϊόντα Lely για γαλακτοπαραγωγικές μονάδες και παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για το σύνολο των προϊόντων της.  Η Lely ιδρύθηκε το 1948 αφιερώνοντας όλες τις προσπάθειές της στη δημιουργία ενός βιώσιμου, αποδοτικού και ευχάριστου μέλλοντος στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για τους πελάτες της.

Εδώ και πολλά χρόνια η Lely ηγείται στα αυτοματοποιημένα ρομποτικά αμελκτικά συστήματα ενώ παράλληλα κατέχει μια ισχυρή θέση στα προϊόντα συγκομιδής χορτονομής με περισσότερα από 65 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στον κλάδο. Ο Όμιλος Lely είναι ενεργός σε περισσότερες από 60 χώρες και απασχολεί σχεδόν 2.000 ανθρώπους.

Και ο …πελάτης

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ο γνωστός επιχειρηματίας Π. Κουφάκης, δήλωσε: «Είμαστε τυχεροί που μια τέτοια εταιρεία έχει επιτέλους αντιπροσωπεία στη χώρα μας και συνεργάζεται με την Milkplan και έχουμε πλέον την ευκαιρία να αποκτήσουμε κι εμείς μονάδες με ρομπότ. Ρομπότ σε μια φάρμα σημαίνει αύξηση γαλακτοπαραγωγής, βελτίωση ποιότητας και πάνω απ’ όλα σημαίνει χρόνος για τον κτηνοτρόφο».

Συνεχίζοντας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ομάδα της Lely απαρτίζεται από πιστοποιημένους τεχνικούς συμβούλους εκπαιδευμένους από την Ακαδημία στελεχών της Lely στην Ολλανδία και την Ιρλανδία, που είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο, κάτι που όπως είπε «Μόνο οι συνάδελφοί μου μπορούν να καταλάβουν. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους κτηνοτρόφους να έχουμε πάντα κάποιον δίπλα μας».

Δημοσιεύτηκε στο 6 τεύχος του Dairy News, Μάρτιος 2017. Φωτογραφίες Milkplan/ Lely.

 

 

You might also like