Είκοσι χρόνια αβγά Ω3 από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Η Σχολή έχει πουλήσει περίπου 60 εκατ. αυγά σε μια εικοσαετία.

Δύο δεκαετίες συμπληρώνονται φέτος από την έρευνα, παραγωγή και διάθεση στην ελληνική αγορά των αβγών Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τα οποία άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Ήταν τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά και από το φθινόπωρο του 1997 έως και φέτος το καλοκαίρι, πωλήθηκαν περισσότερα από 58,8 εκατομμύρια αβγά.

«Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1997, όταν στο πλαίσιο της Agrotica παρακολούθησα ομιλία του καθηγητή του ΑΠΘ Αθανάσιου Γιαννακόπουλου με αντικείμενο τα αβγά Ω3 και τις ευεργετικές ιδιότητές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μέχρι τότε οι λέξεις ‘αβγά Ω3’ ήταν κάτι το παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα. Του μετέφερα την επιθυμία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής να ερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής αβγών του συγκεκριμένου τύπου. Άλλωστε, είχαμε τις εγκαταστάσεις, τη διάθεση και το ερευνητικό υπόβαθρο. Ο κ. Γιαννακόπουλος συμφώνησε και δημιουργήθηκε μία κοινή ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και δικαίωσαν τις προσδοκίες μας. Το φθινόπωρο του 1997 ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων αβγών Ω3 στην ελληνική αγορά», θυμάται ο υπεύθυνος του Πτηνοτροφείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Στάθης Γιαννακάκης. Φυσικά, σημαντικό κι ενεργό ρόλο στην  έρευνα και την παραγωγή των αβγών Ω3 έπαιξαν οι μαθητές των λυκείων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η αρχική συσκευασία του νέου τότε προϊόντος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές αγνοούσαν τους όρους ‘πολυακόρεστα’ και ‘Ω3’.

 

«Η ‘πρεμιέρα’ των αβγών Ω3 έγινε με προσεκτικά βήματα. Το 1997, μόλις το 7% των αβγών της Σχολής ήταν Ω3, ενώ το 93% συμβατικά. Το 2010, το 90% των αβγών ήταν Ω3 και μόλις το 10% συμβατικά. Από το 2011, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παράγει και διαθέτει στην αγορά μόνο αβγά Ω3», υπογράμμισε ο διευθυντής του Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αλέξανδρος Κάλλης.

Τα αβγά Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής δεν είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας αλλά ελεγχόμενης πρωτοποριακής μεθόδου διατροφής των ορνίθων που εφαρμόζεται στο εκπαιδευτικό πτηνοτροφείο. Οι όρνιθες διατρέφονται με ειδικό μίγμα τροφών, το οποίο περιέχει πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του τύπου Ω3, βιταμίνη Ε και αρωματικά φυτά, που χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν τα Ω3 λιπαρά οξέα από τις οξειδώσεις πριν και μετά την κατανάλωσή τους.

Τα αβγά Ω3 καλύπτουν το 20% των ημερησίων αναγκών σε λιπαρά οξέα του τύπου Ω3 και παρέχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του καταναλωτή γιατί μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος και την κακή χοληστερόλη και, παράλληλα, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, μετά από σχετικές έρευνες που έγιναν στην ενδοκρινολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα αβγά Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποτέλεσαν τη βάση για τη διενέργεια 14 επιστημονικών ερευνών από διάφορους φορείς.

«Στα 20 χρόνια που διατίθενται τα αβγά Ω3, η ποιότητά τους παραμένει σταθερά υψηλή κι αναλλοίωτη. Κάθε μήνα στέλνουμε αβγά σε ειδικευμένο εργαστήριο των Αθηνών για τη σκιαγράφηση του προφίλ των λιπαρών και τα αποτελέσματα είναι σταθερά για 20 ολόκληρα χρόνια. Δεχόμαστε συχνά συγχαρητήρια από τους καταναλωτές για αβγά Ω3, τα οποία είναι ένα ακόμη ποιοτικό προϊόν της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Εμείς από την πλευρά μας, ευχαριστούμε τους καταναλωτές που επιλέγουν τα προϊόντα της Σχολής και δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των υψηλών κριτηρίων ποιότητας», κατέληξε ο κ. Γιαννακάκης.

Από το 2011, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παράγει και διαθέτει στην αγορά μόνο αβγά Ω3.

 

ΑΒΓΑ Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Διατροφική επισήμανση ανά 100 gr βρώσιμου προϊόντος (ασπράδι κι κρόκος)

  1. Ενέργεια: 586 kj / 141 kcal
  2. Λιπαρά (εκ των οποίων): 10 gr

-κορεσμένα: 3 gr

-μονοακόρεστα: 5,1 gr

-πολυακόρεστα: 1,9 gr

3. Υδατάνθρακες (εκ των οποίων): 0,5 gr

-σάκχαρα: 0,5 gr

4. Πρωτεΐνες: 12,2 gr

5. Αλάτι: 0,4 gr

6. Βιταμίνη Ε: 5mg 41%ΔΤΑ

7. Α-Λινολενικό (Ω3): 0,5 gr

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή εφαρμόζει τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001, ISO 22000 και ISO 14001.Φωτογραφίες: Α.Γ.Σ.

 

You might also like