Η γαλακτοκομική Φλόριντα ανασυντάσσεται μετά την Ίρμα

Οι γαλακτοπαραγωγοί, μια εβδομάδα μετά τον τυφώνα καταμετρούν απώλειες.

Σημαντικό πλήγμα δέχτηκε η γαλακτοκομική παραγωγή της Φλόριντα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επέλασης του φονικού τυφώνα Ίρμα και οι σημαντικότερες φάρμες της Πολιτείας που βρέθηκαν στο πέρασμά του έχουν υποστεί μεγάλες αλλά όχι καίριες ζημιές. Πάντως ακόμα και μετά από μια εβδομάδα, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Φλόριντα που δεν έχουν ρεύμα.

 

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα επισκέφτηκε ορισμένους από τους πληγέντες γαλακτοπαραγωγούς στην περιοχή Okeechobee County όπου οι μισές από τις 12 γαλακτοπαραγωγές φάρμες δεν είχαν ρεύμα επί μέρες. Σύμφωνα με την αναφορά των ερευνητών, η  έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός από το κομμένο ρεύμα, οι παραγωγοί είδαν τους ανεμιστήρες τους να έχουν διαλυθεί…) έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στις σταβλικές εγκαταστάσεις της περιοχής η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε στους 33ο C. Σε συνδυασμό με την υγρασία που αγγίζει το 85% (στοιχεία της 15ης Σεπτεμβρίου), η ζέστη κάνει ανυπόφορη τη διαβίωση των ζώων και, φυσικά, ρίχνει σημαντικά την παραγωγή γάλακτος.

Οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις της Dakin Dairy Farms, κοντά στην Τάμπα της Φλόριντα.

 

Η Dakin Dairy Farms, στην  Myakka City, 60 μίλια νότια της Τάμπα, ένα αγρόκτημα το οποίο διαθέτει επίσης μονάδα επεξεργασίας και εμφιάλωσης γάλακτος, αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του, όπως και πολλά άλλα αγροκτήματα, όχι διότι δεν μπορούσε να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί την πρώτη ύλη, αλλά διότι δεν μπορούσε να τη διακινήσει σε μια πόλη που δεν λειτουργούσαν οι συγκοινωνίες και δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Jerry Dakin, ιδιοκτήτης της Dakin Dairy Farms, δήλωσε στα τοπικά μέσα (Bay News 9) ότι το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος από τη φάρμα του  πηγαίνει στο νότιο τμήμα της Πολιτείας, όπου πολλά καταστήματα δεν είχαν ρεύμα από τις πρώτες κιόλας στιγμές του τυφώνα.

Οι γαλακτοπαραγωγοί της Φλόριντα καλούνται να αντιμετωπίσουν ζημιές που δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι μπορεί να συμβούν στις εκμεταλλεύσεις τους.

 

Ο Αμερικανός κτηνοτρόφος και επιχειρηματίας υπολόγισε σε περίπου 30.000 δολάρια τις ημερήσιες απώλειες της φάρμας του από τη διακοπή της πώλησης φρέσκου γάλακτος και θεωρεί τυχερό τον εαυτό του αφού κατάφερε να διοχετεύσει λίγο από το γάλα που δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί σε γειτονικούς συναδέλφους του για επεξεργασία. «Μόλις που προλάβαμε να λειτουργήσουμε το διαχωριστή και να πάρουμε τα λιπαρά για παγωτό ή βούτυρο» δήλωσε ο J. Dakin. Οι συνολικές ζημίες της επιχείρησης ανέρχονται σε πάνω από 250.000 δολάρια κι αφορούν οροφές κτιρίων που ξηλώθηκαν και δεξαμενές γάλακτος που καταστράφηκαν.

Φωτογραφικό υλικό από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα  και τις σελίδες των επιχειρήσεων Dakin Dairy Farms και The Rucks Family. 

 

You might also like