Χρησιμοποιώντας αριθμητικά δεδομένα που προέρχονται από τον ίδιο τον γαλακτοπαραγωγικό κλάδο, δύο επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία, αποκαλύπτουν ότι οι γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις στη μικρή αυτή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, ξοδεύουν νερό αντίστοιχο με αυτό που ξοδεύουν 60 εκατ. άνθρωποι.
Ο οικονομολόγος Peter Fraser και ο γεωργικός σύμβουλος Dr Alison Dewes υπολόγισαν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της γαλακτοπαραγωγής και τα αποτελέσματά τους – αν και ανησυχητικά- θεωρούνται κάπως καλύτερα από προηγούμενες εκτιμήσεις που ήθελαν τη γαλακτοκομική παραγωγή να ξοδεύει νερό 90 εκατ. ανθρώπων.
Η χρήση του νερού έχει γίνει ένα βασικό πολιτικό θέμα στη Νέα Ζηλανδία και η συζήτηση άναψε ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη πρόταση του Εργατικού Κόμματος να χρεώνονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας με επιπλέον τέλος άρδευσης ύψους δύο σεντς του δολαρίου για κάθε χίλια λίτρα (ένα κυβικό μέτρο) νερού που αρδεύουν και χρησιμοποιούν. Η πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις των παραγωγών, ορισμένοι από τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν αρκετές χιλιάδες δολάρια παραπάνω για το νερό που αρδεύουν.
Ο θεσμικός φορέας της γαλακτοκομίας στη Νέα Ζηλανδία Dairy NZ εκτιμάει ότι στη χώρα λειτουργούν 12.000 μονάδες γαλακτοπαραγωγής οι οποίες συνολικά καταναλώνουν 4,8 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Με δεδομένο ότι η μέση οικιακή χρήση στη Νέα Ζηλανδία είναι περίπου 80 κυβικά μέτρα ανά άτομο το χρόνο, τα αγροκτήματα χρησιμοποιούν, συνολικά, νερό ισοδύναμο με αυτό που καταναλώνουν 60 εκατ. άτομα. Θυμίζουμε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει πληθυσμό 5,7 εκατ. κατοίκων.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας των δύο επιστημόνων είναι ότι περίπου 10.000 γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις δεν χρησιμοποιούν νερό το οποίο αρδεύουν οι ίδιες. Οι μονάδες αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% του αριθμού των 4,8 δισ. κυβικών μέτρων. Οι υπόλοιπες 2.000 γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις που αρδεύουν το νερό που χρησιμοποιούν, καταναλώνουν το άλλο 97%, δηλαδή 4,65 δισ. κυβικά μέτρα. Όπως σχολιάζουν οι δύο επιστήμονες, αυτές οι 2.000 φάρμες ξοδεύουν το νερό που χρησιμοποιούν οι γιγαντιαίες παγκόσμιες μεγαλουπόλεις Σίδνεϊ, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Τόκιο, Τζακάρτα, Ρίο, Νέα Υόρκη και Σάο Πάολο μαζί.
Ήδη ανακοινώθηκαν κινητοποιήσεις γαλακτοπαραγωγών που αρδεύουν και οι οποίοι καλούνται, αν περάσει ο σχετικός νόμος, να πληρώσουν ορισμένες χιλιάδες δολάρια επιπλέον για το δικαίωμα άρδευσης.