Αποστόλου από Κρήτη: «Θα αποκαλύψουμε παρανομίες»

Νέα υπηρεσία ελέγχου στις πύλες εισόδου αγροδιατροφικών προϊόντων. 

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από το βήμα του «3ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Επενδύοντας στην Κρήτη», έκανε δηλώσεις σχετικά με το νομοσχέδιο «Διακίνηση και Εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους των ‘ελληνοποιήσεων’ σε τελωνεία, βιομηχανίες, αποθήκες κ.ά.

 

Τη δήλωση ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να αποκαλυφθούν παρανομίες – κυρίως στον τομέα των ελληνοποιήσεων- έκανε από την Κρήτη ο Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το οποίο η μισή ελληνική κυβέρνηση κατέβηκε στην στο νησί.

Οι δηλώσεις Αποστόλου, συνήθεις για όσους παρακολουθούν την πολιτική του υπουργείου τους τελευταίους μήνες, συνέπεσαν με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας. Για το υπουργείο, η διάταξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο. Επίσης, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν στις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές των αγροτών για νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

«Έχουμε φτάσει μέχρι του σημείου τρόφιμα ανάλωσης 7 και 10 ημερών να πληρώνονται με επιταγές 7 και 10 μηνών ή ακόμη και με ανοικτές τις ημερομηνίες λήξης» σχολίασε ο Ευβοιώτης πολιτικός και συμπλήρωσε: «Είναι αδιανόητο σε μια ώρα που ο αγροτικός χώρος στερείται ρευστότητας να μετατρέπεται σε πιστωτή των πολυκαταστημάτων και των εμπόρων του χώρου».

Ο υπουργός ενημέρωσε τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης ότι προτίθεται να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, παράνομων ελληνοποιήσεων, παράνομων εισαγωγών, εναρμονισμένων πρακτικών σε κάθε κλάδο και τομέα. «Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι έλεγχοι, η αποκάλυψη παρανομιών θα ενταθούν με απτά αποτελέσματα» προειδοποίησε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου την προσπάθεια αυτή θα συνδράμουν: α) η άμεση έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολόγιου, β)  η εγκατάσταση scanner στα τελωνεία και κυρίως, γ) η δημιουργία μιας αυτόνομα λειτουργούσας υπηρεσίας ελέγχων, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στις πύλες εισόδου- εξόδου των προϊόντων (λιμάνια – τελωνεία – παράνομες αγορές).

You might also like