Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναγραφή χώρας προέλευσης γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα
Ενστάσεις από τον ΣΕΒΓΑΠ, συμφωνούν οι παραγωγοί.
Κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο το από μήνες αναμενόμενο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος αλλά και του γάλακτος ως συστατικού γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ανάλογη ρύθμιση και για την προέλευση του κρέατος και αφορά κυρίως τα κρεοπωλεία και τις αλυσίδες λιανικής, ενώ σε διάφορες διατάξεις καθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις. Όπως είχε προαναγγελθεί, τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όπως είναι αναμενόμενο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκάλεσε ένα μπαράζ αντιδράσεων στην αγορά. Οι παραγωγοί γάλακτος και οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και οι γαλακτοπαραγωγοί της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), διάκεινται θετικά απέναντι στο σχέδιο νόμου ενώ η βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος είναι επιφυλακτική.
Ο ΣΕΚ έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει τη θετική γνώμη του για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, έχει καταγγείλει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.
Μάλιστα μόλις πριν μερικές ημέρες με επιστολή του, ο Σύνδεσμος ζήτησε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς «να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τις παράνομες ‘ελληνοποιήσεις’ εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, μέλι) και στα σημεία πώλησης των προϊόντων μέχρι και τους χώρους μαζικής εστίασης και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες. Να υπάρξει αυστηρή τήρηση των προτύπων παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης (πχ. Φέτα ΠΟΠ, άλλα τυριά ΠΟΠ κ.ά)».
Οι γαλακτοπαραγωγοί της ΕΦΧΕ, οι οποίοι κι αυτοί από την πλευρά τους πίεζαν όλο το προηγούμενο διάστημα και είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου μέσα στο καλοκαίρι, θεωρούν ότι με το νομοσχέδιο «θα δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να επιλέγει χωρίς παραμορφώσεις το προϊόν που επιθυμεί και παράλληλα θα στηρίζει έμπρακτα τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την εθνική παραγωγή. Είναι η μόνη ελπίδα για έναν κλάδο, που καταρρέει και όλοι εθελοτυφλούν κάνοντας πως δεν το αντιλαμβάνονται».
Επιφυλακτικός ο ΣΕΒΓΑΠ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τα μέτρα του ΥπΑΑΤ ‘πείραμα’ και θεωρεί οτι είναι «αποθαρρυντικά για προσέλκυση επενδύσεων».
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΓΑΠ, αναφέρει: «Το πείραμα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν όμως εξαιρεί όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, τότε γίνεται τουλάχιστον επικίνδυνο και καταστροφικό για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, αφού τους προσθέτει κόστος, περιπλοκότητα και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα. Τέτοια νομοθετικά μέτρα αποθαρρύνουν πλήρως την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, που είναι ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας στη χώρα μας!».