Ηλεκτρονική συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων: για καταναλωτές και περιβάλλον

Εισήγηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη σε ημερίδα στη Λάρισα

Σαφές μήνυμα πως «η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστο πυλώνα για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» απέστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες  της ημερίδας για την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, στη Λάρισα.

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες 28 Σεπτεμβρίου 2017 στο κτήριο του ΓΕΩΤΕΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ν. Αντώνογλου και αρμόδιων στελεχών του ΥπΑΑΤ.

Ο υφυπουργός έθιξε ένα γνωστό φαινόμενο: την επί δεκαετίες ανεξέλεγκτη πώληση φυτοφαρμάκων (με έγκριση ή χωρίς) σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας «το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, σε σοβαρή απειλή για την υγεία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Επισήμανε μάλιστα ότι  η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρωτοσυζητήθηκε το 1997. «Δηλαδή χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια και η πίεση από τον ΟΟΣΑ για να μπορέσουμε να θεσπίσουμε ένα μηχανισμό προς όφελος της υγείας του καταναλωτή, της υγείας του αγρότη, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής βιωσιμότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της μείωσης των εισροών» σχολίασε ο υφυπουργός.

Η νέα  Εθνική Στρατηγική για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων έρχεται σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο καθιερώνοντας με  υπουργική απόφαση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Με αυτό τον τρόπο η πολιτεία θα έχει σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, θα μειώσει την ποσότητα στην απολύτως απαραίτητη και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη ότι αυτός που προμηθεύτηκε μια συσκευασία με φυτοφάρμακο θα έχει λάβει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου.

Έτσι, η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από επιστήμονα γεωπόνο και το μέτρο ξεκίνησε με αναγκαστική εφαρμογή από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τους επαγγελματίες και επιστήμονες που υπηρετούν στο πλευρό του αγρότη την ελληνική γεωργία, τη στήριξη ώστε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να εφαρμοστεί και να συνεισφέρει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα». Πρόσθεσε δε, ότι «ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σημειώνουμε τις καλόπιστες παρατηρήσεις με στόχο να βελτιωθεί η υπηρεσία σε επόμενη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης».

 

You might also like