Νέο, πτωτικό, κύκλο τιμών γάλακτος προβλέπει το IFCN

Αρνητικό το κλίμα στη ετήσια διάσκεψη στην Ελβετία.

Ολοκληρώθηκαν στην Λουκέρνη της Ελβετίας, οι εργασίες της ετήσιας διάσκεψης που πραγματοποίησε το International Farm Comparison Network (IFCN). Η ετήσια διάσκεψη του συγκεκριμένου θεσμικού φορέα, που φέρει τον τίτλο IFCN Supporter Conference, είχε σαν κεντρικό θέμα «Τι κάνει μια γαλακτοκομική περιοχή επιτυχημένη;».

 

Περισσότεροι από 110 συμμετέχοντες από 80 εταιρείες γαλακτοκομικών συμμετείχαν στη διάσκεψη στην οποία οι διεθνείς τιμές του γάλακτος μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των συνέδρων.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της διάσκεψης, παρουσιάστηκαν από το θεσμικό φορά νεότερα στοιχεία για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και τις προοπτικές τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρουν οι πηγές από τη διάσκεψη, οι υπεύθυνοι του IFCN, έκαναν λόγο για την ύπαρξη «κύκλου τιμών στην αγορά γάλακτος» ο οποίος επηρεάζει τόσο την εθνική προσφορά γάλακτος για κάθε χώρο μέλος του δικτύου, όσο και τις παγκόσμιες τιμές.

Κατά τη γνώμη των ερευνητών του δικτύου, ο κύριος παράγοντας που διαμορφώνει του ‘κύκλους τιμών γάλακτος’ είναι το πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί η κάθε εθνική αγορά στις τάσεις των τιμών στην παγκόσμια αγορά. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά το πέρας της διάσκεψης, “χρειάζονται 3 έως 12 μήνες από μια ένδειξη αλλαγής στις τιμές στην παγκόσμια αγορά για να πραγματοποιηθεί μια αλλαγή στην στη προσφοράς γάλακτος” ενός εκάστου εκ των κρατών- μελών του δικτύου.

Σύμφωνα με το IFCN, από το 2006, έχουν ‘εντοπιστεί’ πέντε διεθνείς κύκλοι τιμών γάλακτος και αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος στις αρχές του 2018. Ο νέος αυτός κύκλος εκτιμάται ότι αρχίζει με πτωτική τάση, εκτός εάν υπάρξει έντονη αύξηση της ζήτησης γάλακτος.

Φωτογραφία: IFCN.

You might also like