ΣΕΟ: τρύγος φτωχός, ποιοτικός και ακριβός

Ο Σύνδεσμος Ελληνικοί Οίνου έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ετήσιο Δελτίο Τρύγου στο οποίο αποτυπώνεται η παραγωγή και οι τιμές σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας.

 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τρύγου, οι κλιματολογικές συνθήκες της εσοδείας 2017 χαρακτηρίστηκαν  περισσότερο από κάθε άλλη φορά  από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλιματική πραγματικότητα: Πιο ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το καλοκαίρι. Οι περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας είχαν πιο ψυχρό χειμώνα,  πιο θερμό καλοκαίρι και παρατεταμένη ανομβρία.

“Ο ελληνικός αμπελώνας απάντησε στα νέα δεδομένα με μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια, σπουδαία φαινολική ωριμότητα. Οι ελληνικές ποικιλίες αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά καθώς είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε παρόμοιες συνθήκες” αναφέρεται στο δελτίο του ΣΕΟ.

Έτσι, η εσοδεία 2017 θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντινεία, τη Νάουσα. Τέλος, ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών σταφυλιού από 10% έως 15% στις περισσότερες περιοχές.

Δείτε  αναλυτικά, και με βάση τις περιγραφές των μελών του Συνδέσμου, τα αποτελέσματα κατά αμπελουργική περιοχή:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2017

 

You might also like