Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Θεσσαλίας επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ

Πολλά τυροκομικά και αρκετά κρέατα περιλαμβάνονται- ξεκινούν νέα προγράμματα.

Ενεργοποιούνται άμεσα οι προσκλήσεις ενίσχυσης των ΠΟΠ /ΠΓΕ προϊόντων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το γνωστό Leader. Η Θεσσαλία ετοιμάζεται να συμμετάσχει δυναμικά και οι φορείς συντονίζουν τις προσπάθειές τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερωτική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών και φορείς μεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας.

Η συγκεκριμένη Περιφέρεια έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις καθώς εκεί παράγονται 20 πιστοποιημένα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα και τρόφιμα, ενώ άλλα 20 βρίσκονται προς αναγνώριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με φάκελο που στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Γιώργος Λαδόπουλος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξει τον Πρωτογενή τομέα σε μια προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία θεσμών για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, μέσα από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, επαγγελματικές οργανώσεις κ.ά. και παράλληλα μέσα από ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών ΑREPO και είναι ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες της χώρας και της Ε. Ε. στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών ποιοτικών ΠΟΠ/ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

«Πιστεύουμε στο πρωτογενή τομέα, τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, εκτιμούμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και βάση αυτής της οικονομικής, ποιοτικής και εμπορικής ανάπτυξης είναι η εξωστρέφεια. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έχει τονίσει ότι εάν δεν αποκτήσουμε εξαγώγιμα προϊόντα δεν θα μπορέσουμε να έχουμε την προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και τη μεταποίηση. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι αυστηροί και βεβαιώνουν ότι τα τοπικά προϊόντα είναι άριστα ποιοτικά και πληρούν όλους τους κανόνες της δημόσια υγείας» σημείωσε ο Γ. Λαδόπουλος.

Τα προϊόντα που ενδιαφέρουν τη Θεσσαλία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι:

Τυριά ΠΟΠ: Φέτα, Κασέρι, Μανούρι, Γαλοτύρι,  Μπάτζος Θεσσαλίας, Γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας

Κρέατα ΠΟΠ: Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας Κατσικάκι Σκοπέλου, Αρνάκι Αργιθέας, Τόνος Αλοννήσου ( σε διαδικασία αναγνώρισης).

Πληροφορίες και φωτογραφία: http://www.larissanet.gr

You might also like