“Όλα καλά” με τις συμφωνίες τύπου CETA για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, παραβρέθηκε στο 5ο «Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ηπείρου» και στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά το άνοιγμα των εργασιών του, χαρακτήρισε την κτηνοτροφία ως το σημαντικότερο κεφάλαιο της Ηπείρου.

 

Ο υπουργός παρουσίασε τις πρόνοιες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν στην Περιφέρεια Ηπείρου οι οποίες, μαζί το Πρόγραμμα Leader ανέρχονται σε πάνω από 56 εκατ. ευρώ, ενώ για τα Σχέδια Βελτίωσης θα διατεθεί το ποσό των 18,2 εκ. ευρώ. Συνολικά πάνω από 77 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν σε έργα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου.

Μεταξύ των πολλών θεμάτων που έθιξε ο υπουργός στην ομιλία του ήταν κι αυτό για τη συμφωνία CETA Ευρώπης- Καναδά, η οποία ενεργοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και θεωρείται από παράγοντες της ελληνικής τυροκομίας ως καταστροφική για την (ελληνική) φέτα. Ο υπουργός ανέφερε ότι «η διαπραγματευτική αποφασιστικότητά της κυβέρνησης έφερε καρπούς σε ένα παιχνίδι που είμαστε μόνοι μας και ήταν από χέρι χαμένο».

Εντύπωση Πάντως προκάλεσε η βεβαιότητά του ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου των πέντε χρόνων, δε θα χρησιμοποιείται ο όρος φέτα σε κανένα προϊόν της Νότιας Αφρικής και του Καναδά- κάτι που πάντως ελέγχεται σύμφωνα με παράγοντες της τυροκομικής αγοράς  με εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις νέες συμφωνίες της Ε.Ε. που υπογράφτηκαν επί της θητείας του όπως η συμφωνία με την Ιαπωνία (εκεί ‘διασώσαμε’ τη φέτα με την πλήρη αναγνώρισή της στην ιαπωνική αγορά) ή βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, όπως οι συμφωνίες με Σιγκαπούρη, Κίνα και ΗΠΑ.

Οι τελευταίες, όπως είναι γνωστό κινούνται αυτή τη στιγμή σε μια μάλλον αρνητική για τη χώρα μας πορεία, καθώς κανένα από τα παραπάνω κράτη δεν αναγνωρίζει όλα τα ΠΟΠ προϊόντα που έχουν πάρει την ευρωπαϊκή άδεια να αποκαλούνται έτσι, ενώ ειδικά για τη φέτα οι επιδιώξεις τους είναι μάλλον αντίθετες στα ελληνικά συμφέροντα.

You might also like