Αγροτικό Πρόγραμμα “Ευδόκιμη Γη” με γερή χρηματοδότηση

Ο αγωγός TAP επενδύει ένα εκατ. ευρώ σε αγροδιατροφική εκπαίδευση.

Στις 31 Οκτωβρίου 2017, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAPAG) παρουσίασε την αγροτική του πρωτοβουλία «Ευδόκιμη Γη- Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης» που θα υλοποιηθεί και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο ΤΑΡ θα επενδύσει περίπου 1 εκατ. ευρώ σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα (από αιγοπρόβατα και αγελάδες).

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πιο συγκεκριμένα, το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ θα προσφέρει στους ωφελούμενους σεμινάρια, καθώς και εξατομικευμένη εκπαιδευτική συμβουλευτική σε ό,τι αφορά βέλτιστες καλλιεργητικές μεθόδους, λίπανση, εξοπλισμό, κλπ.

Από την πλευρά του, το ΙΝΕΒ θα συλλέξει δείγματα από τα προϊόντα ώστε να ταυτοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, να καταγράψει τη γενετική τους «ταυτότητα», και στη συνέχεια να επιλέξει το καλύτερο γενετικό υλικό για να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη και Δρ. Πάνος Κανέλλης, Πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

 

Το πρόγραμμα Ευδόκιμη Γη ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Seth Frank της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή», στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, άλλων εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και εκπροσώπων ΜΜΕ.

Έπειτα από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνου Κανέλλη, την πρωτοβουλία παρουσίασαν η Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα· ο Σωτήρης Λαγανόπουλος, Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη· ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή· και ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών).

Η Κατερίνα Παπαλεξανδρή τόνισε τη σημασία της όλης πρωτοβουλίας για τον ΤΑΡ και για τις τοπικές κοινότητες που διασχίζει στη Βόρεια Ελλάδα, ως μέρος του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ, που το έργο υλοποιεί εθελοντικά στις περιοχές κατά μήκος του αγωγού.«Με το πρόγραμμα αυτό, καταδεικνύουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική γη και τα γεωργικά της προϊόντα, με στόχο να αυξήσουμε τα πλεονεκτήματα και την προστιθέμενη αξία τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον», σημείωσε.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Σωτήρης Λαγανόπουλος, Γραμματέας Ιδρύματος Μποδοσάκη, Άγγελος Αγγελίδης, Δημοσιογράφος και Συντονιστής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών).

 

Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος μίλησε για τη στενή συνεργασία μεταξύ του ΤΑΡ και του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την υλοποίηση ποικίλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και για το ρόλο του Ιδρύματος στον εντοπισμό, την προετοιμασία και την παρακολούθηση τέτοιου είδουςδράσεωνγια τον ΤΑΡ.

Ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος παρουσίασε τη συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο πρόγραμμα, καθώς και τα κριτήρια επιλογής προϊόντων και ωφελούμενων, ενώ ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου ενημέρωσε το ακροατήριο για τη βιοτεχνολογική διάσταση της πρωτοβουλίας και τη σημασία που έχει η δημιουργία brandnamesγια τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, μέσω της γενετικής τους ταυτοποίησης και επιλογής βέλτιστου γενετικού υλικού. Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projectsτης Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για περαιτέρω πληροφορίες:

Στην κεντρική φωτογραφία  από τα αριστερά προς τα δεξιά: Σωτήρης Λαγανόπουλος, Γραμματέας Ιδρύματος Μποδοσάκη, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών).

Τηλ: 2310 492822/ Ιστοσελίδα: www.afs.edu.gr/spmo/ Email: [email protected]

You might also like