Βούτυρο και τυροκομικά κρατούν ψηλά τις παγκόσμιες τιμές

O δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων του ΟΗΕ  (UN Dairy Price Index – DPI), βρίσκεται αυτό το διάστημα στο ανώτατο επίπεδό του από το 2014, ενώ αυξήθηκε σημαντικά κατά 48,2 μονάδες το τελευταίο δωδεκάμηνο και κατά 4,5 μονάδες μόνο τον Σεπτέμβριο του 2017, φτάνοντας στις  224,2 μονάδες. Για τους ειδικούς, αυτό είναι σημάδι ότι η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων βρίσκεται σε κινητικότητα.

 

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Promar International, η οποία ασχολείται με το γεωργικό και διατροφικό κλάδο, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ιδιαίτερα για βούτυρο και τυρί. Στην άνοδο του δείκτη ρόλο έπαιξε, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, η χαμηλή παραγωγή γάλακτος  σε Αυστραλία,  Νέα Ζηλανδία αλλά και την Ε.Ε., κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ο John Giles, διευθυντής  στον κλάδο των γεωργικών/ διατροφικών ερευνών της Promar International, εκτιμά ότι αν και οι τιμές της σκόνης γάλακτος πέφτουν, εξαιτίας του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος και των υψηλών αποθεμάτων, η ζήτηση για βούτυρο κρατάει τις αγορές σε ‘εγρήγορση’.

Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης πρώτων υλών στην Ασία έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, η παραγωγή σε ορισμένους κομβικούς για την παγκόσμια διατροφή κλάδους, όπως τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

You might also like