Η γαλακτοκομική αγορά σε φάση ήπιας ανάκαμψης
Τα συμπεράσματα του World Dairy Summit 2017 στο Μπέλφαστ.
Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών: η παραγωγή αυξήθηκε κατά μόλις 0,9% το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη μιας και η συνηθισμένη ετήσια αύξηση της παραγωγής γάλακτος ήταν της τάξης του 2-3%, συνεχώς εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Αυτό είναι το πρώτο από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος (International Dairy Federation- IDF) η οποία παρουσιάστηκε διεθνώς την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Veronique Pilet, αρχισυντάκτης της έκθεσης του IDF και επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης του γαλλικού παραρτήματος του IDF (Centre National Interprofessionnel de l’Économie Laitière – CNIEL), παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας στην Παγκόσμια Συνάντηση Κορυφής για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (World Dairy Summit), η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, η οριακή αυτή αύξηση του γάλακτος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η οικονομική κρίση σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, η πτώση της κατανάλωσης σε ορισμένα ανεπτυγμένα κράτη και το ρωσικό εμπάργκο. Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε αύξηση στην παραγωγή βουβαλίσιου γάλακτος σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Ινδία· συνολικά η παραγωγή του αυξήθηκε το 2016 κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2015.
Η V. Pilet υπογράμμισε την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των τιμών των πρωτεϊνών και των τιμών των λιπαρών γάλακτος που παρατηρούνται αυτή την περίοδο στην παγκόσμια αγορά. «Οι τιμές του βουτύρου εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, κάτι που δεν έχει να κάνει με την αυξημένη ζήτηση για βούτυρο, αλλά απλά επειδή δεν έχουμε αρκετό καλό γάλα για να παράγουμε αρκετό βούτυρο» υποστήριξε στην εισήγησή της στο συνέδριο του Μπέλφαστ.
Στην έρευνα του IDF παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις γαλακτοκομικών προϊόντων με πρώτη τη Νέα Ζηλανδία η οποία κατέχει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών. Η Ευρώπη των 27 ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 27% και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ που αποσπούν το 14%. Όσο για τον όγκο των παγκόσμιων εξαγωγών σε μια τέτοια χρονιά δεν θα μπορούσαν παρά να είναι στάσιμες κι αυτές: το 2015 ήταν 71 εκατ. τόνοι και το 2016 ήταν 70,8 εκατ. τόνοι- οριακή πτώση.
Το IDF δεν έδωσε στοιχεία για την τρέχουσα χρονιά, οι εκτιμήσεις των στελεχών του όμως κάνουν λόγο για ανάκαμψη των τιμών και πιο συγκεκριμένα: άνοδο στο εμπόριο του αποβουτυρωμένου γάλακτος και τα τυροκομικά βρίσκονται, σταθεροποίηση για το πλήρες γάλα και το βούτυρο. «Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, ωστόσο, παραμένει μια ασταθής αγορά και πρέπει να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με αυτή τη διαπίστωση για τις επόμενες περιόδους» σχολίασε η V. Pilet.