Απροστάτευτη η φέτα στον Καναδά, εκτιμούν και οι …Καναδοί

Ακόμα και οι Καναδοί αναγνωρίζουν το 'πρόβλημα' της συμφωνίας CETA.

Την άποψη οτι η φέτα δεν καλύπτεται πλήρως ή τουλάχιστον όπως θα ήθελαν οι Έλληνες, στη νέα συμφωνία CETA ανάμεσα στην  Ε.Ε. και τον  Καναδά, διατύπωσαν Καναδοί αξιωματούχοι χθες στην Αθήνα. Όσο για τα παράπονά μας, αυτά πρέπει να υποβληθούν στην Ε.Ε. που δεν μερίμνησε να κατοχυρώσει τη φέτα κι όχι στον Καναδά με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η Ένωση.

 

Πλήρη ομολογία οτι η φέτα δεν καλύπτεται επαρκώς, όπως αξίζει για ένα ευρωπαϊκό ΠΟΠ προϊόν κι όπως θα ήθελαν οι Έλληνες παραγωγοί, είχαμε χθες κατά την εκδήλωση του ΕΒΕΑ και του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην οποία παραβρέθηκαν δύο Καναδοί αξιωματούχοι που εξήγησαν στο ελληνικό επιχειρηματικό κοινό τα πως και τα γιατί, τα θετικά και τα (ολίγα) αρνητικά της συμφωνίας CETA.

O David Mallette, senior Trade Commisioner της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα και ο Dan Kelly, πρόεδρος του Τμήματος Εξαγωγέων του Canadian Federation of Independent Business, που αντιπροσωπεύει σχεδόν 110.000 μικρομεσαίες εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, αναφέρθηκαν εκτενώς και με λεπτομέρειες στα θετικά της συγκεκριμένης συμφωνίας όπως η κατάργηση των δασμών και η αύξηση των ποσοτήτων τυριών που μπορούν να εξαχθούν από την Ελλάδα στον Καναδά.

Όπως είναι γνωστό η συμφωνία CETA ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, υπογράφτηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2016 κι άρχισε να ισχύει, προσωρινά και χωρίς ακόμα να έχει επικυρωθεί από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών/και Κοινοβουλίων από τον Σεπτέμβριο του 2017. Όταν θα υιοθετηθεί πλήρως, το 94% των αγροτικών προϊόντων που εισάγει ο Καναδάς  δεν θα υπόκεινται σε δασμούς και μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα τυροκομικά προϊόντα.

Αριστερά ο D. Kelly που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες καναδικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται έντονα για τη συμφωνία CETA και δεξιά το στέλεχος της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα David Mallette. Υπεραμύνθηκαν της συμφωνίας, αναγνώρισαν όμως οτι η προστασία της φέτας δεν είναι πλήρης.

 

Τα παράπονά σας στην ΕΕ

Όσο για τη φέτα αναφέρθηκαν στην πενταετή περίοδο προσαρμογής που δίνεται στις επιχειρήσεις του Καναδά που παράγουν φέτα χρησιμοποιώντας μέχρι σήμερα παραπλανητικές ονομασίες και ελληνικά σύμβολα/ σημαίες/ γράμματα, να αποσύρουν τις συγκεκριμένες ετικέτες .

Δυστυχώς όμως, και μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης πενταετίας, θα μπορεί να κυκλοφορεί ‘φέτα’ στον Καναδά, από όσους κυκλοφορούσαν φέτα μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας – κάτοχοι παλαιών αδειών δηλαδή- ενώ αποκλείονται μόνο οι νέοι επιχειρηματίες.

Μια μεσοβέζικη απόφαση, η οποία ουσιαστικά διαιωνίζει το πρόβλημα και δεν προστατεύει το προϊόν που αποτελεί κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας των Ελλήνων και δεν αποτιμάται σε …δολάρια, όπως ανέφερε στη δυναμική παρέμβασή του ο Χρήστος Αποστολόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.

«Δεν είναι πλήρης η προστασία της φέτας, θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό», είπε ο D. Kelly και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας, αλλά τις διαπραγματεύσεις τις κάναμε με την Ε.Ε. κι όχι με την Ελλάδα, επομένως πρέπει να απευθύνετε εκεί τους προβληματισμούς σας. Δεν αναγνωρίσαμε τη φέτα ως ΠΟΠ προϊόν, πράγματι,  κάναμε όμως ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο μπορούμε να ξαναδούμε αργότερα».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, της 8ης Διεύθυνσης, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι είναι θετική για τη φέτα!

Στην εσπερίδα συμμετείχαν οι κυρίες Σακελλαρίδη (ΟΠΕ) και Χαζάπη (Μέλι Αττική) και στελέχη του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου (Δημητρίου, Κατσιγιάννης).

 

Στελέχη του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου, επιχειρηματίες, διπλωμάτες και παράγοντες των εξαγωγών συμμετείχαν και παρακολούθησαν χθες βράδυ την εκδήλωση για τη συμφωνία CETA στο ΕΒΕΑ.
You might also like