H Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας σε ΥπΑΑΤ και Βουλή

Συναντήσεις κτηνοτρόφων με πολιτικούς για προώθηση των αιτημάτων τους.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου στην Αχαρνών και με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, είχαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, μέλη του προεδρείου της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, στο Εντευκτήριο της Βουλής και σε πολιτικά γραφεία κοινοβουλευτικών αγροτικών παραγόντων.

 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έθεσαν τα προβλήματα του χώρου της Αγελαδοτροφίας, τονίζοντας ότι ενώ υπάρχουν δυνατότητες για αύξηση της παραγωγής και των θέσεων απασχόλησης, έχει επικρατήσει η αντίληψη, η οποία δεν τεκμαίρεται από επιστημονικά κριτήρια αλλά μόνο από προσωπικές απόψεις, ότι η ελληνική αγελαδοτροφία είναι κοστοβόρα και δεν έχει μέλλον.

Οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος Θανάσης Βασιλέκας, Ηλίας Κοτόπουλος, Χρήστος Βουλγαρίδης και Αντώνης Κούτρας εξήγησαν ότι με τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές, ολόκληρη η χώρα οδηγήθηκε σε μείωση της παραγωγής τα προηγούμενα χρόνια, με τις γνωστές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Υποστήριξαν πως η ελληνική αγελαδοτροφία είναι αναπτυξιακός πόλος, που μπορεί να επιφέρει περαιτέρω βελτιώσεις στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, σε φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα και προανήγγειλαν ότι θα διεξαχθεί ημερίδα για τον κλάδο, το Μάρτιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Ο Θανάσης Βασιλέκας επικεφαλής της ΕΦΧΕ (αριστερά) με τον τομεάρχη της ΝΔ και αρμόδιο για την κτηνοτροφία Γιώργο Στύλιο.

 

Συναντήθηκαν επίσης, με τον αναπληρωτή τομεάρχη της ΝΔ, αρμόδιο για την Κτηνοτροφία, Γιώργο Στύλιο, τον τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη και τον τομεάρχη Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη, ενώ στο περιθώριο των συναντήσεων είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες και με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και με τον τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργο Λαζαρίδη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανωμένες μονάδες της Αγελαδοτροφίας και στο θέμα του κόστους παραγωγής και σε ό, τι αφορά στη γραφειοκρατία. Εξήγησαν πως αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα εξαιτίας  υπερβάλλοντος ζήλου δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να πιάσουν φορολογικούς στόχους, σε σημείο να κινδυνεύουν να κλείσουν μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα.

Εκπρόσωποι της ΕΦΧΕ, μ΄ επικεφαλής το Θανάση Βασιλέκα υποστήριξαν πως ενώ οι τιμές ανεβαίνουν και υπάρχει συμβολαιακή γεωργία στο εξωτερικό, με τριετή συμβόλαια, σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο στη χώρα μας. Εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει ν΄ αλλάξει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και ν΄ απαλειφθεί ο όρος ότι το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να παρασκευαστεί απ΄ οποιοδήποτε γάλα.

You might also like