Ανακλήθηκαν βρεφικά γάλατα της Lactalis

Προϊόντα της γαλλικής εταιρείας εισάγονται και στην Ελλάδα.

Η γαλλική γαλακτοβιομηχανία Lactalis, προχώρησε ήδη από τις 4 Δεκεμβρίου στην ανάκληση παρτίδων από τρία βρεφικά γάλατα για τα οποία εξετάζεται -χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή- αν είχαν σαλμονέλα. Ήδη 20 παιδιά στη Γαλλία ασθένησαν και η ασθένειά τους αποδίδεται, σύμφωνα με όλες τις πηγές, στην κατανάλωση αυτών των μολυσμένων προϊόντων.

 

Η γαλλική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε, το ίδιο και οι μηχανισμοί προειδοποίησης της Ε.Ε. – διότι τα προϊόντα αυτά εξάγονται- ύστερα από την απόφαση της εταιρείας να αποσύρει τα προϊόντα της. Η απόσυρση κρίθηκε επιβεβλημένη ύστερα από την ασθένεια τουλάχιστον 20 βρεφών σε διαφορετικά μέρη της Γαλλίας, τα οποία κατανάλωσαν τρία διαφορετικά προϊόντα της μεγάλης γαλλικής εταιρείας.

Η ανάκληση των παρτίδων βρεφικών γαλάτων έγινε σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση αμέσως μετά την ασθένεια 13 παιδιών τα οποία είχαν καταναλώσει συγκεκριμένο προϊόν (γάλα βρεφικής ηλικίας) και σε δεύτερη φάση μετά την ασθένεια κι άλλων παιδιών από άλλα προϊόντα της εταιρείας (βρεφικά γάλατα επίσης). Όλα τα παιδιά που αρρώστησαν είναι καλά στην υγεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προϊόντα της εταιρείας και συγκεκριμένα ορισμένα της σειράς Frezylac εισάγονται στην Ελλάδα αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακληθεί κάποια παρτίδα, ούτε υπάρχουν ανακοινώσεις από την εταιρεία η οποία εισάγει τα προϊόντα αυτά στην Ελλάδα (FrezyDerm), αλλά ούτε και από τους ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τα προϊόντα που ανακάλεσε η εταιρεία, τα οποία εξάγονται σε διάφορες χώρες, είναι τα γάλατα βρεφικής ηλικίας Lait Picot SL, Lait Picot Junior και Lait Milumel Bio.

Η ανάκληση αφορά προϊόντα τα οποία εξάγονται σε Κίνα, Ταϊβάν, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Μαρόκο, Λίβανο, Σουδάν, Ρουμανία, Σερβία, Γεωργία, Ελλάδα, Αϊτή, Κολομβία και Περού, σύμφωνα με δημοσίευμα του http://edairynews.com/

Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην πρόσφατη περίπτωση με τα μολυσμένη βελγικά κοτόπουλα το καλοκαίρι που μας πέρασε, η ολιγωρία των ευρωπαϊκών μηχανισμών στην ενημέρωση των κρατών μελών είναι ανησυχητική.

H Lactalis είναι η τρίτη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία του κόσμου (πίσω από τις Nestle και Danone) και το 2016 πραγματοποίησε 16,3 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών.

You might also like