Νέο τυρί από τη Φάρμα Τσέλλος

Ημίσκληρο, καπνισμένο τυρί από πρόβειο γάλα, σε πολύ μικρή παραγωγή.

Ένα υπέροχο νέο τυρί, το οποίο όμως θα γευτούν λίγοι και εκλεκτοί στα Βάγια Θήβας, ετοίμασε και θα διαθέσει στην αγορά ο παραγωγός Λευτέρης Τσέλλος από τη Φάρμα Τσέλλου.

 

Πρόκειται για ημίσκληρο τυρί από πρόβειο γάλα καπνισμένο για τρία εικοσιτετράωρα με χορτάρια (τερέβινθο, πουρνάρι και σκόλυμο) που ευδοκιμούν στις πλαγιές του όρους Σφίγγα. Έχει γεύση υφάλμυρη και πολύ βουτυράτη. Μύτη με αρώματα καπνού και ξερού χόρτου και σύμφωνα με τον παραγωγό είναι ιδανικό για τσιπουρομεζές στη σχάρα και το τηγάνι. Ο παραγωγός ετοίμασε δύο ‘καζανιές’ που θα είναι διαθέσιμες μετά τις γιορτές στο κατάστημα της Φάρμας στα Βάγια.

Η εταιρεία Φάρμα Τσέλλος Ο.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροκτηνοτροφίας για πάνω από 50 χρόνια. Βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Σφίγγα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θήβα, στο χωριό Βάγια. Σε μία έκταση περίπου 700 στεμμάτων υπάρχουν τα κτήματα και οι σταβλικές εγκαταστάσεις της οικογένειας Τσέλλου.

Στα κτήματα παράγονται ζωοτροφές υψηλής διατροφικής αξίας που προορίζονται για τα ζώα (μηδική, βίκος, μπιζέλι κτηνοτροφικό, τριτικάλε, βρώμη, κριθάρι, σόργο, καλαμπόκι). Στόχος της διατροφής είναι να εφοδιάσει τα ζώα με όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την υγεία και τη παραγωγικότητά τους, καθώς επίσης και να βελτιώσει τη ποιότητα των προϊόντων που παράγουν (γάλα, κρέας).

Στο στάβλο σταβλίζονται περίπου 250 διαλεγμένα χιώτικα πρόβατα. Το γάλα συλλέγεται καθημερινά και μεταφέρεται στο εργαστήριο με «ευλάβεια» για την παραγωγή των προϊόντων της οικογένειας. Το εργαστήριο βρίσκεται στα Βάγια Βοιωτίας και έχει δυναμικότητα 300 λίτρων ημερησίως. Εκεί βάζει όλο το μεράκι της η οικογένεια, ώστε τα προϊόντα που θα βγουν στη αγορά να είναι ποιοτικά και διαφορετικά.

Τα προϊόντα που παράγει η Φάρμα Τσέλλος είναι: το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, δροσερό και κρεμώδες, γιαούρτι σακούλας, φέτα «χωριάτικη», ημίσκληρη και πιπεράτη. Επίσης ανθότυρο, ξηρή μυζήθρα, τυρί για σαγανάκι και τέλος το Γκερμέζ. Το Γκερμέζ είναι ένα παλιό αρβανίτικο τυρί που η συνταγή του χάνεται στα βάθη των αιώνων, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά . Δροσερό, λευκό, υπόξινο, με πλούσια γεύση αλλά παράλληλα με λίγα λιπαρά και με 1% αλάτι, είναι κατάλληλο για δίαιτα και ισορροπημένη διατροφή αφού δεν την επιβαρύνει με επιπλέον κορεσμένα λιπαρά.

Η Φάρμα παράγει επίσης κρέμα και ρυζόγαλο. Όπως μας ενημέρωσε ο Λευτέρης Τσέλλος, το επόμενο σχέδιο της Φάρμας είναι η παραγωγή και η κυκλοφορία γιαουρτιού από γίδινο γάλα.

Φωτογραφίες: Φάρμα Τσέλλος.

You might also like