“Βοσκός”: Μια 10ετία ανάπτυξης με σεβασμό στην παράδοση

Ο Τάσος Αντωνίου και ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου.

Την ανάγκη για μια νέα πορεία στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία θα βασίζεται στις εγχώριες δυνάμεις και θα αξιοποιεί την πλούσια ελληνική  παράδοση στην οικοδόμηση συνεργασιών τονίζει με έμφαση ο  Τάσος Αντωνίου από το Συνεταιρισμό Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου.

 

Υπόδειγμα πετυχημένου συνεταιρισμού και παράδειγμα κερδοφόρας εταιρείας στον κλάδο των γαλακτοκομικών, παρά τις αρνητικές συγκυρίες μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται, ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, γιορτάζει την πρώτη δεκαετία της ζωής του και έχει κάθε λόγο να νιώθει περήφανος και δικαιωμένος για την προσπάθεια που πραγματοποιεί.

Ο συνεταιρισμός Βοσκός ξεκίνησε τη δραστηριότητά του  το 2007 και το 2010 στήθηκε το τυροκομείο του με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο συνεταιρισμός, ο οποίος  υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα – μάλιστα βρίσκεται στο 30% του σχεδίου υλοποίησης-  παράγει περίπου 1.200 τόνους γάλα, ποσότητα που αυξάνεται συνεχώς καθώς νέα μέλη προστίθενται στο συνεταιρισμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  στο Λιβάδι Ολύμπου που βρίσκεται στα 1.200 μ. υψόμετρο και στην ευρύτερη περιοχή  εκτρέφονται περίπου 60.000 γιδοπρόβατα και παράγονται ετησίως περίπου 10 εκατ. κιλά αιγοπρόβειο γάλα.

Αποθηκευτικός χώρος στο Τυροκομείο Βοσκός του ομώνυμου Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων στο Λιβάδι Ολύμπου Ελασσόνας.

 

Η προσπάθεια στο Λιβάδι

Πρόεδρος του συνεταιρισμού και ‘φωνή’ των μελών του σε διάφορες εκδηλώσεις, εκθέσεις και συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ο Τάσος Αντωνίου, τον οποίο συναντήσαμε στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κατά την επίσκεψη του στην πρωτεύουσα και με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ο Τ. Αντωνίου είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά που γίνεται στο Λιβάδι Ολύμπου, αλλά και να διατυπώσει τις απόψεις του για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Προβλήματα που ανησυχούν και τον ίδιο.

«Το τελευταίο διάστημα ανησυχούμε διότι βλέπουμε ότι η τιμή του γάλακτος υποχώρησε από το 1 ευρώ στα 80  λεπτά. Όχι μόνο δεν υπάρχει κέρδος αλλά εμφανίζεται ζημία» υποστηρίζει ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος και συμπληρώνει: « Είμαστε νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να επενδύσουν στην κτηνοτροφία και είχαμε επιλέξει να κινηθούμε όπως περίπου κινούνται οι παραγωγοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δημιουργώντας ομάδες παραγωγών. Πήραμε την απόφαση να κάνουμε κι εμείς μια τέτοια ομάδα, σε μια περιοχή που υπάρχει νέος κόσμος».

Ο Τάσος Αντωνίου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, στο πάνελ συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, εκφράζει τις ανησυχίες του για την πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου.

 

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η προσπάθεια μιας ομάδας κτηνοτρόφων από τον Όλυμπο; Ο πρόεδρος του Βοσκού θεωρεί ότι: «Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια λειτουργική και βιώσιμη μονάδα για την περιοχή. Αυτή είναι και η επιτυχία μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κι αντιμετωπίζουμε. Πέσαμε σε δύσκολα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε, χρειάστηκε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, με τις πλάτες μας καθώς διαθέσιμα κεφάλαια δεν υπήρχαν. Βάζουμε όλη την παραγωγή σας σε αυτό το εγχείρημα, το πονάμε και το στηρίζουμε».

Ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ελέψη Ψιχούλη, δοκιμάζουν ένα από τα προϊόντα του Βοσκού, τη φέτα για σαλάτα, με αρωματικά βότανα του Ολύμπου και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ ο Τάσος Αντωνίου παρουσιάζει το προϊόν. Φωτογραφία/ Dairy Expo 2014: Διονύσης Πατεράκης.

 

Το ίδιο διάστημα, η Ελλάδα συνεχίζει τον ‘πόλεμο’ για την προστασία της ελληνικότητας της φέτας, στον οποίο άλλες ‘μάχες’ είναι κερδισμένες κι άλλες χαμένες. Ο Τάσος Αντωνίου μας λέει ότι «αν προστατευτεί η φέτα, αν μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο και με το ελαιόλαδο, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Και θυμάται με απαισιοδοξία ότι « Έγινε μια προσπάθεια με την ελληνική σαλάτα αλλά δυστυχώς η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε στους χώρους της μαζικής εστίασης. Η οργάνωση των παραγωγών και η προστασία των προϊόντων μας είναι οι δύο παράγοντες που δεν πρέπει να φοβόμαστε».


   Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου

  • Έχει την έδρα του στο Λιβάδι Ολύμπου Ελασσόνας.
  • Η τυροκομική μονάδα Βοσκός βρίσκεται στο Ξηρολάκι – Δολίχης, στο νομό Λάρισας.
  • Παράγει και εμπορεύεται τα παρακάτω προϊόντα: βούτυρο πρόβειο και βούτυρο γάλακτος λιωμένο, γιαούρτι πρόβειο, Λιβαδιώτικη Γραβιέρα, κατσικίσιο τυρί, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, ξινοτύρι, φέτα ΠΟΠ και “φέτα για σαλάτα” (στη φωτογραφία).
  • Η φέτα για σαλάτα, είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν με αρωματικά βότανα του Ολύμπου και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παράγεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου.
  • Κάθε Πέμπτη και Σάββατο συμμετέχει σε λαϊκές αγορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
You might also like