Γιάννης Κατέρης: «Δουλεύουμε σκληρά και πετυχαίνουμε σε Ελλάδα κι εξωτερικό»

Συνέντευξη με τον επικεφαλής της εταιρείας Inox Design από τον Τύρναβο.

Ο Γιάννης Κατέρης είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς επιχειρηματίες στο χώρο των μηχανημάτων για γαλακτοκομία/ τυροκομία με την εταιρεία Inox Design, αλλά κι ένας από τους αυτούς που δίνουν ζωή στην επιχειρηματικότητα της ελληνικής περιφέρειας. Η εταιρεία του έχει αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό τα τελευταία χρόνια και η συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι από τη δουλειά του.

 

Ο Γιάννης Κατέρης είναι ενθουσιασμένος με το επαγγελματικό ταξίδι που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες στη Γερμανία, παρόλο που το ταξίδι εκείνο δεν ήταν …αναψυχής. Η εταιρεία του, η  Inox Design συμμετείχε φέτος, για δεύτερη φορά, στη μεγάλη διεθνή έκθεση Interpack η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Messe του Ντίσελντορφ. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της εταιρείας στη διοργάνωση της ίδιας έκθεσης το 2014, εμπειρία όχι ιδιαίτερα θετική όπως θυμάται ο ίδιος, καθώς η συμμετοχή είχε κλείσει την τελευταία στιγμή και το περίπτερο ήταν ‘χαμένο’ μεταξύ των πολλών άλλων.

Αυτή τη φορά όμως η οργάνωση της παρουσίας ήταν καλύτερη, το περίπτερο ήταν σε προνομιακή- ανταγωνιστική θέση και πολύ κοντά σε ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Το περίπτερο των 50 τ.μ. της Inox Design διέθετε απλή δομή και, χωρίς ‘στολισμούς’, παρουσίαζε νέα προϊόντα της εταιρείας.

Η έκθεση πήγε πάρα πολύ καλά καθώς η εταιρεία κατάφερε να συναντηθεί με χιλιάδες δυνητικούς πελάτες της και να επικοινωνήσει με σημαντική μερίδα της αγοράς που την ενδιαφέρει. Οι επισκέπτες προέρχονταν από κάθε γωνιά του πλανήτη και τους ένωνε το κοινό ενδιαφέρον κυρίως  για την κοπή τυριού, καθώς το κεντρικό έκθεμα του περιπτέρου της Inox Design ήταν ένα κοπτικό τυριού.

Πρόκειται για ένα κοπτικό το οποίο η εταιρεία βελτιώνει συνεχώς εδώ και έξι χρόνια. Έχοντας πλέον ικανοποιητικές και συνεχείς πωλήσεις, η Inox Design έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συνεχείς σχεδόν διορθώσεις στα ήδη υπάρχοντα μοντέλα της, κατά το πρότυπο των πολυεθνικών εταιρειών  με τα οργανωμένα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Το περίπτερο της Inox Design, στη διεθνή έκθεση Interpack, στο Μιλάνο, την άνοιξη του 2017. Φωτογραφία: Inox Design.

 

 Έλληνες και ξένοι, φίλοι και πελάτες

 «Όταν συμμετέχουμε σε μια έκθεση είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στην έκθεση και τη δουλειά που έχουμε στο πλαίσιό της, δεν πάμε για τουρισμό στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού. Δουλέψαμε σκληρά για να τα καταφέρουμε και θεωρώ ότι η παρουσία μας στη φετινή Interpack ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Πέρασαν και πολλοί Έλληνες από το περίπτερο και τα σχόλιά τους μας ανέβασαν το ηθικό» σχολιάζει ο Γιάννης Κατέρης όταν του ζητάμε μια συνολική εντύπωση από το ταξίδι του.

Οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες που αποτελούν τους κύριους πελάτες της εταιρείας, είδαν με πολύ θετικό μάτι κι εκτίμησαν με βάση τα δικά τους σύνθετα κριτήρια την παρουσία της εταιρείας σε μια τόσο μεγάλη, διεθνή έκθεση. Η γνώμη τους, όσο και η γνώμη των ανταγωνιστριών εταιρειών έχει μεγάλη βαρύτητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης  εταιρείας στον κλάδο, επισκέφθηκε το περίπτερο της Inox Design κι έμεινε για ώρα εκεί συζητώντας με τον Γ. Κατέρη. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο τελευταίος, ο ξένος επιχειρηματίας προσπαθούσε να καταλάβει πως είναι δυνατό να πωλείται από την Inox Design ένα μηχάνημα που είναι παρόμοιο με κάποιο από τα δικά του, στη μισή τιμή όμως. Πρόκειται για επιχειρηματία ο οποίος στο παρελθόν απαξιούσε καν να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο μιας …ελληνικής εταιρείας.

Ο Γ. Κατέρης μπορεί πρόθυμα επενδύει για να προβάλει την επιχείρησή του στο διεθνές εμπορικό κοινό -με τα χρήματα αυτά, άλλες επιχειρήσεις επιζούν για χρόνια- δυσανασχετεί όμως με την πολιτική του κράτους να υπερφορολογεί την επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος αποστασιοποιείται από την τρέχουσα πολιτική την οποία αφήνει εκτός της δουλειάς του κι επισημαίνει ότι, κάποια στιγμή, η πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι εκτός από τον τουρισμό, η κτηνοτροφία και η μεταποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι κλάδοι που μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία πολλοί κτηνοτρόφοι, αποφασίζουν πλέον να αξιοποιήσουν οι ίδιοι την πρώτη ύλη που παράγουν, η είσοδος όμως στο επάγγελμα του τυροκόμου προϋποθέτει την επίλυση ορισμένων δύσκολων εξισώσεων. «Η πιο δύσκολη απ΄ όλες μου φαίνεται πως είναι η  διανομή του προϊόντος» μας λέει με νόημα.

Ο Γιάννης Κατέρης (αριστερά), εξηγεί τη λειτουργία ενός από τα εκθέματά του στην έκθεση Dairy Expo η οποία πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2016 στο Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου.

 

Πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία

Το πελατολόγιο της Inox Design είναι ευρύ και συνεχώς διευρύνεται: La Farm από τα Τρίκαλα, ΝΕΟΓΑΛ από τη Δράμα, Τυροκομείο Έξαρχος από την Ελασσόνα, Provertia από την Αλεξανδρούπολη, αποτελούν ορισμένους μόνο από τους πελάτες της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία του Γ. Κατέρη ολοκληρώνει κι αναμένεται να παραδώσει μηχανήματα για την ΔΕΛΤΑ και για την τυροκομική Ρούσσας που διαθέτει εργοστάσιο στην Αλμυρό Βόλου  και δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1952, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και από εταιρείες που μέχρι πρότινος εμπιστεύονταν τη γερμανική τεχνολογία.

Στο εργοστάσιό του, στον Τύρναβο, αυτή τη στιγμή απασχολούνται περίπου 25 άτομα, ο ίδιος όμως μας εκμυστηρεύεται ότι δυσκολεύεται  να βρει μόνιμο προσωπικό, καθώς τα νέα παιδιά θέλουν να κατέβουν στην …Αθήνα. «Δύσκολα μένει κάποιο παιδί για χρόνια στην επιχείρηση διότι ο σύγχρονος Έλληνας δεν έχει μάθει να δουλεύει σκληρά για να πετύχει και θέλει γρήγορα να πλουτίσει. Τους λέω όμως  ότι και στην Αθήνα, ένα πολύ μικρό ποσοστό, ας πούμε το 5-10% των ανθρώπων περνάνε καλά,  όλοι οι υπόλοιποι ζούνε στο όριο»  μας λέει με τη σιγουριά αυτού που θεωρεί ότι κάνει το καθήκον του.

Και ποια είναι η θέση του  στην αγορά; Η Inox Design δεν είναι πλέον μια μικρή βιομηχανία γαλακτοκομικών/ τυροκομικών μηχανημάτων. «Είμαστε εφάμιλλοι των ξένων  γιατί χρησιμοποιούμε αξιόπιστα και κατάλληλα υλικά» μας εξηγεί ο Γιάννης Κατέρης και συμπληρώνει: «Είμαστε όμως πολύ πιο ανταγωνιστικοί γιατί βρισκόμαστε δίπλα στον επιχειρηματία τυροκόμο που θέλει τη βοήθειά μας. Από την άλλη οι μεγάλοι πελάτες γνωρίζουν σε βάθος την αγορά και, οι γνώσεις τους αυτές, βοηθούν και μας να τελειοποιούμε τη δουλειά μας».

Το οικολογικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς του, καθώς επίσης και η ενεργειακή απόδοση των κατασκευών του, είναι ζητήματα που απασχολούν τον Γιάννη Κατέρη. «Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να κατασκευάσαμε μια δεξαμενή για την ωρίμανση του τυριού, με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης του λευκοσιδήρου. Και δεν είναι μόνο το κόστος για την προμήθεια των συσκευασιών λευκοσιδήρου, όσο η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη χρήση τόσων χιλιάδων συσκευασιών σε επίπεδο ενός  μεγάλου εργοστασίου. Μπορεί η δεξαμενή να έχει κόστος, η απόσβεσή της όμως δεν κρατάει περισσότερο από δύο χρόνια» υποστηρίζει ο Θεσσαλός επιχειρηματίας.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας ζητώντας του, ως συνήθως, τη γνώμη του για την αγορά μέσα στην οποία δραστηριοποιείται. «Είναι δύσκολη η περίοδος που περνάμε, υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός στις τιμές, ειδικά στον τομέα των εξαγωγών, κι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, προβλέπω ότι θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο. Όσοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή, κρατιούνται γερά στα πόδια τους, αλλά θα ζοριστούν υπερβολικά» προβλέπει ο έμπειρος επιχειρηματίας. Ο ίδιος πάντως δείχνει έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Το εργοστάσιο της Inox Design στο 3ο χλμ. Τυρνάβου – Λάρισας. Φωτογραφία εργοστασίου: Μάνος Γεωργουλάκης.

 

Δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2017.

 

You might also like