Από τη Β. Μπουγάτσος ο  κλιματισμός στη νέα γραμμή γιαούρτης της Δωδώνη

Στο εργοστάσιο της γαλακτοκομικής εταιρείας στα Ιωάννινα.

Η εταιρεία Β. Μπουγάτσος ΑΤΕΕ, υλοποίησε το σχεδιασμό και την κατασκευή του ειδικού κλιματισμού– αερισμού για τη νέα γραμμή παραγωγής  και συσκευασίας γιαουρτιού στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ στα Ιωάννινα.

 

Οι ανάγκες της μονάδας απαιτούσαν την καθαρότητα του αέρα, καθώς και τη σταθερότητα της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας, με στόχο τις ιδανικές συνθήκες παραγωγής ιδιαίτερων και ποιοτικών προϊόντων. Η υλοποίηση του έργου, μάλιστα, συνδυάστηκε με το πλεονέκτημα της αρκετά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας από τον κλιματισμό (ecodesign).

Βασικά σημεία νέου κλιματισμού/ αερισμού

  1. Καθαρότητα αέρα χώρων παραγωγής γιαούρτης. Μέσα στους χώρους παραγωγής προσάγεται αέρας περιβάλλοντος φιλτραρισμένος σε επίπεδο καθαρότητας ISO– 8, επιτυγχάνοντας καθαρότητα στους χώρους παραγωγής.
  2. Θετική πίεση.  Στις αίθουσες παραγωγής έχει επιτευχθεί θετική πίεση αέρα>5Pa. Ο αέρας ρέει από την παραγωγή προς τις διπλανές αίθουσες, αποφεύγοντας την είσοδο μη καθαρού αέρα στην παραγωγή.
  3. Κλιματισμός χώρων παραγωγής στους +22°C.
  4. Δημιουργία ειδικών και ομοιόμορφων συνθηκών κατά την ωρίμανση του παραδοσιακού γιαουρτιού. Η αίθουσα ωριμάνσεως παραδοσιακού γιαουρτιού έχει τη ζητούμενη θερμοκρασία των 45ο C και μάλιστα αυτή είναι σταθερή σε ολόκληρο τον όγκο του χώρου.
  5. Παραγωγή στείρου αέρα για τις δεξαμενές συγκέντρωσης γιαούρτης.
  6. Αξιοποίηση του free-cooling, ψύξη με αέρα περιβάλλοντος. Επίτευξη πολύ μεγάλης εξοικονόμησης δεδομένου ότι >50% του χρόνου λειτουργίας της μονάδας η ψύξη μπορεί να γίνει με αέρα περιβάλλοντος επιτυγχάνοντας σοβαρή οικονομία στην ενεργειακή κατανάλωση της μονάδας.
  7. Χρήση εξοπλισμού υγιεινού τύπου: ανοξείδωτοι αεραγωγοί και μηχανήματα hygienic.

Το έργο έλαβε χώρα στο εργοστάσιο της εταιρείας Δωδώνη στα Ιωάννινα και ολοκληρώθηκε το 2016. Φωτογραφίες: Β. Μπουγάτσος ΑΤΕΕ.

You might also like