Θεσσαλία:  πέφτουν οι τιμές γάλακτος, αυξάνει η γκρίνια

Κ.  Αγοραστός: «Να εφαρμοστεί ο νόμος για το ισοζύγιο για τις εισαγωγές γάλακτος».

Ένταση και ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία καθώς η συνεχής πτώση τιμών στο γάλα, σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έχουν φέρει τους παραγωγούς σε δύσκολη θέση.

 

Σε επιστημονικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Λάρισα και την Ελασσόνα, αλλά και στις επαφές των παραγωγών με θεσμικούς και περιφερειακούς φορείς, αλλά και μέλη του Κοινοβουλίου που τοποθετήθηκαν δημόσια, εκφράστηκε σε όλους τους τόνους η ανησυχία για κατάρρευση της τιμής του γάλακτος, γεγονός που αν συμβεί θα πλήξει ανεπανόρθωτα ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας.

Πριν από λίγες ημέρες σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα με διοργανωτές την Πανελλήνια Ένωση Δημοσιογράφων Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) και το Δήμο Ελλασόνας, τόσο οι επιστήμονες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν, όσο και οι πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους και ζήτησαν από την πολιτεία περισσότερους ελέγχους (για την αποφυγή των ‘ελληνοποιήσεων’ ξένου εισαγόμενου γάλακτος), όσο και την έμπρακτη στήριξη των παραγωγών.

Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση μελών της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απραξία του Υπουργείου στο ζήτημα των ελέγχων του εισαγόμενου γάλακτος και έθεσαν ζήτημα βιωσιμότητας του κλάδου τους. Ανέφεραν συγκεκριμένα στον Περιφερειάρχη ότι η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος  έχει πέσει πλέον στα 85 λεπτά το λίτρο.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η κατάσταση που επικρατεί στη γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία έχει φτάσει τελευταία και στη Βουλή όπου είχαμε σχετικές επερωτήσεις από τον αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ και  βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα, αλλά και τον επίσης βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Όπως ανέφερε ο Κ. Αγοραστός στη συνάντησή του με τους κτηνοτρόφους: «Η χαμηλή τιμή του γάλακτος δημιουργεί αναμφισβήτητα πρόβλημα βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή του νόμου για το ισοζύγιο γάλακτος που εισάγεται στην χώρα. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον στο πρόβλημα. Χρειάζεται ένα ιδιαίτερος χειρισμός του ζητήματος αυτού, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κρατάει τον κόσμο στη ύπαιθρο, ενώ η μείωση της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας δήλωσε μετά το πέρας της συνεργασίας του με τον Περιφερειάρχη τα εξής: «Η κατάσταση είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του γάλακτος έπεσε 15 λεπτά. Αν συνεχιστεί αυτό του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα μιλάμε για κτηνοτροφία. Έχουμε στείλει 3 επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό και δεν απάντησε σε καμία. Στην τελευταία σύσκεψη που είχαμε στο Υπουργείο παραδέχθηκε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει ελέγχους γιατί δεν έχει προσωπικό. Από την άλλη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 50.000 τόνοι πρόβειο γάλα μπήκαν στη χώρα από το εξωτερικό, χωρίς να ξέρουμε σε ποια τυροκομεία πήγαν και τι έγιναν. Την ανικανότητα, την ανυπαρξία και την αδυναμία του Υπουργείου θα την πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι με ξεκλήρισμα».

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

You might also like