Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων είναι πλέον μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου FACEnetwork, που ασχολείται με την παραδοσιακή τυροκόμηση και την παραγωγή γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων στο αγρόκτημα.
Είναι θα πρέπει να σημειώσουμε, οτι η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτό το δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν άλλες δεκαέξι χώρες. Το συγκεκριμένο δίκτυο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2006 ως μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή πρακτικών πληροφοριών μεταξύ Γερμανών και Γάλλων τυροκόμων και στην πορεία εξελίχθηκε σε πανευρωπαϊκό δίκτυο παραδοσιακής τυροκόμησης.
Κατά τη διάρκεια της International Goat Convention, στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2009, εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες συμφώνησαν ότι η συνεργασία θα πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω. Έκτοτε, οι παραγωγοί τυροκομικών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η υγειονομική ρύθμιση, η διατήρηση παραδοσιακών γνώσεων, η ανταλλαγή εμπειριών, οι δυσκολίες για τα γαλακτοκομεία μικρής κλίμακας και η ανάγκη για ευελιξία στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Επίσημα το FACEnetwork δημιουργήθηκε το 2013 με στόχο την εκπροσώπηση και υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών και των βιοτεχνών και των γαλακτοπαραγωγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο της πρωτοβουλίας, «μέχρι στιγμής, η οργάνωσή μας έχει κερδίσει τη στήριξη των αγροτών και βιοτεχνών τυροκομικών προϊόντων, τεχνικών και ερευνητικών κέντρων, ενώσεων γεωργών, εργαστηρίων, κτηνιατρικών και υγειονομικών αρχών από 15 χώρες της Ευρώπης». Σήμερα, με την Ελλάδα οι χώρες ανέρχονται σε 16.
Στη φωτογραφία η επισκέψιμη φάρμα και τυροκομείο της Σοφίας Μπέλμπα στην Αργολίδα.