‘Πρόβλημα’ με τη φέτα στη συμφωνία Ε.Ε.- Ιαπωνίας βλέπει ο ΣΕΚ

Κάνει λόγο για ‘εγκατάλειψη’ του προϊόντος και για «απαράδεκτη» συμφωνία.

Ενστάσεις για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ιαπωνία, σε ότι αφορά την προστασία της φέτας, δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ο οποίος θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο «για άλλη μια φορά, σε μια ακόμη μια συμφωνία μετά από αυτές όπως του Καναδά και της Ν. Αφρικής, να εγκαταλείπονται προϊόντα ‘κλειδιά’ για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδας με αντάλλαγμα την προστασία των βορείων χωρών της Ε.Ε., το οποίο τείνει να καθιερωθεί σε όλες τις συμφωνίες».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ υποστηρίζει ότι στο κείμενο της συμφωνίας Ε.Ε.- Ιαπωνίας, για τη φέτα υπάρχει αστερίσκος που παραπέμπει σε μεταβατική περίοδο 7 ετών, κάτι που ισχύει και για ορισμένα ιταλικά τυριά, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης μερικούς μήνες πριν όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Το Dairy News απευθύνθηκε σε παράγοντα της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζήτησε τη γνώμη του για τη συγκεκριμένη διατύπωση στις υποσημειώσεις της συμφωνίας και ειδικά στο σημείο που αναφέρεται στη διαδικασία επιβολής της προστασίας (Enforcement of Protection).

Σύμφωνα με το συνομιλητή μας, η περίοδος των επτά ετών που αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας (‘transitional period of a maximum of seven years from the day of the protection ), είναι ο συνήθης χρόνος που δίνεται στον εμπορικό κόσμο, μετά από την υπογραφή κάθε εμπορικής συμφωνίας μεταξύ χωρών ή οργανισμών χωρών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας συμφωνίας. Στην περίοδο αυτή, εν προκειμένω, οι εμπορικές επιχειρήσεις στην Ιαπωνία που διακινούν φέτα χωρίς να είναι ελληνική και παραβιάζοντας τη νομοθεσία, θα πρέπει να αποσύρουν προϊόντα και να διακόψουν κάθε εμπορική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο προϊόν.

You might also like