Ζωοτροφές: απόλυτη σταθερότητα παραγωγής στην Ε.Ε.

Ελλάδα: εκτός καταγραφής της ευρωπαϊκής αγοράς, αν και τα στοιχεία ...συλλέγονται.

Η βιομηχανική παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών για εκτρεφόμενα ζώα στην Ε.Ε. το 2017 ανήλθε σε  156,7 εκατ. τόνους και παρουσίασε αύξηση της τάξης του 0,2%  σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα μέλη της European Feed Manufacturers Federation (FEFAC).

 

Η κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων το 2015 πυροδότησε σημαντικές εξελίξεις στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αλλά και τη ζήτηση αγελαδινών γαλακτοκομικών προϊόντων στα κράτη μέλη της ΕΕ το 2016. Το 2017 παρουσιάστηκαν  θετικές εξελίξεις με αύξηση της γαλακτοπαραγωγής σε ποσοστά της τάξης του 5-8% σε χώρες όπως η Πολωνία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αγελαδοτροφία. Η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο επηρέασε την προσφορά ζωοτροφών και, κατά συνέπεια, οδήγησε την ισπανική κτηνοτροφία σε μεγαλύτερη ζήτηση για σύνθετες ζωοτροφές που προορίζονται για την αγελαδοτροφία. Συνολικά, η ανάκαμψη των τιμών του γάλακτος ενθάρρυνε τους γαλακτοπαραγωγούς να συνεχίσουν τις αγορές ζωοτροφών υψηλής απόδοσης για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή γάλακτος, με αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών για αγελαδοτροφία στην ΕΕ κατά 1,0% το 2017.

Πτηνοτροφία. Όσον αφορά την παραγωγή ζωοτροφών για τα πουλερικά, η γρίπη των πτηνών επηρέασε σοβαρά ορισμένες περιοχές παραγωγής πουλερικών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 2017, ιδίως την παραγωγή πάπιας για φουά γκρα στη Γαλλία και την Ουγγαρία. Ορισμένες χώρες της ΕΕ είδαν την παραγωγή ζωοτροφών για πουλερικά να σταθεροποιείται, ίσως και να μειώνεται ελαφρά, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Πολωνίας που σημείωσε αύξηση 7% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Συνολικά, η παραγωγή ζωοτροφών για πουλερικά στην ΕΕ παρέμεινε σχεδόν σταθερή (+0,5%) και εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο τμήμα της κοινοτικής παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών.

Χοιροτροφία. Όσο αφορά τις τροφές των χοίρων, η ύφεση του 2016 συνεχίστηκε και το 2017 (-1%) και φυσικά ακολούθησε την (πτωτική) εξέλιξη της παραγωγής χοιρινού κρέατος το 2017 στην ΕΕ. Η παγκόσμια ζήτηση χοιρείου κρέατος (ιδίως από την Κίνα) επέτρεψε μια ελαφρά ανάκαμψη των τιμών της αγοράς στην ΕΕ, ωστόσο, αυτό δεν μεταφράστηκε σε ανάκαμψη της παραγωγής χοίρων, ιδίως λόγω των επίμονων επιδράσεων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ελλάδα; Απούσα!

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει προσμετρηθεί στη συγκεκριμένη έρευνα, όπως άλλωστε και η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Παράγοντες της αγοράς μας ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα είναι πλέον αναγκασμένη να εναρμονίσει την εγχώρια με την κοινοτική νομοθεσία και στον τομέα της δημοσιοποίησης των επίσημων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις διακινούμενες εντός της επικράτειας ζωοτροφές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή οι 52 τοπικές ενότητες της χώρας έχουν συλλέξει στοιχεία  για τη διακίνηση των ζωοτροφών στην Ελλάδα ανά νομό και ανά ζώο, τα στοιχεία αυτά όμως δεν έχουν συγκεντρωθεί σε έναν ενιαίο πίνακα που να μπορεί να αξιοποιηθεί στατιστικά. Πολύ σύντομα και ύστερα από πιέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, η ελληνική πολιτεία θα συγκεντρώσει και, όπως είναι υποχρεωμένη, θα δημοσιοποιήσει τα επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία για όλη την επικράτεια.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Πολωνία ήταν η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στην παραγωγή ζωοτροφών, με ετήσια αύξηση της συνολικής σύνθετης παραγωγής ζωοτροφών κατά 7,5%. Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιταλία διατήρησαν την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία σημείωσαν πτώση αντίστοιχα ( -1 και -3%). Η Γερμανία ενίσχυσε τη θέση της ως ηγετική χώρα της ΕΕ όσον αφορά τη συνολική παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών, μπροστά από την Ισπανία και τη Γαλλία.

Οι εμπειρογνώμονες FEFAC είναι σχετικά αισιόδοξοι όσον αφορά την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών για το 2018. Ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων βρίσκεται ακόμα σε ανάκαμψη μετά από τη σοβαρή κρίση των τιμών του γάλακτος που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια. Τα τεράστια αποθέματα σκόνης γάλακτος που υπάρχουν ακόμα δεν επιτρέπουν αύξηση της παραγωγής, πολλά όμως θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί η χοιροτροφία στην Ευρώπη. Και η χοιροτροφία θα κινηθεί μόνο αν αυξηθεί η ζήτηση από χώρες- αγοραστές εκτός Ε.Ε. Όσον αφορά τα πουλερικά, η  FEFAC προβλέπει αύξηση των ζωοτροφών για την πτηνοτροφία κατά 1% το 2018.

Συνολικά η FEFAC εκτιμάει ότι κατά το 2018 η αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών θα είναι και πάλι εντελώς αναιμική- στο +0,5% την υπολογίζει με βάση τα μέχρι αυτή τη στιγμή στοιχεία.

You might also like