Δράσεις συνεργατικής οικονομίας σε δύο μικρά Κυκλαδονήσια

Πιλοτικό Πρόγραμμα δημιουργίας επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα.

Ενημερωτική συνάντηση είχε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου  ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, με τον Αντιπεριφερειάρχη  Φιλήμονα Ζαννετίδη και Δημάρχους Κυκλάδων, για την συνεργασία υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος που αφορά στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα μέσα από δομές συνεργατικής οικονομίας.

 

Έπειτα από αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) για εξεύρεση λύσεων στήριξης του πρωτογενή τομέα ως μοχλού ανάπτυξης των μικρών αυτών νησιών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε την προετοιμασία ενός Πιλοτικού Προγράμματος, το οποίο σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε δύο μικρά Κυκλαδονήσια με επιλογή.

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν στο νησί, ώστε σε συνδυασμό με τα ευεργετήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας να δώσουν απάντηση στην ανάγκη των κατοίκων για βιοπορισμό πέραν της τουριστικής περιόδου. Εφόσον το Πρόγραμμα υλοποιηθεί με επιτυχία θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το σύνολο των κατοίκων των μικρών Κυκλαδονήσων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «η συνεργατική οικονομία αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης μιας οικονομίας με βιώσιμα χαρακτηριστικά που θα μας απομακρύνει απ’ την κρίση. Με το πρόγραμμα αυτό στα μικρά Κυκλαδονήσια μας, συνδυάζουμε τα οφέλη της συνεργατικής οικονομίας με τον πρωτογενή τομέα. Η αξιοποίηση δε των σχολάζουσων γαιών θα μειώσει το κόστος στην εισαγωγή ζωοτροφών, μειώνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά σε δύο μονάδες παραγωγής, μιας ζωικής και μιας φυτικής».

Όπως είναι γνωστό η ΟΣΥΜΙΚ διεκδικεί εδώ και χρόνια τη δημιουργία δομών τόσο για την αγροτική παραγωγή, όσο και για την κτηνοτροφία, οι οποίες θα επιτρέψουν την αυτόνομη ανάπτυξη στα μικρά Κυκλαδονήσια, καθ’  όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσο αφορά την κτηνοτροφία (και κατ’ επέκταση τη γαλακτοκομία και την τυροκομία) και όπως μας έχει ενημερώσει ο Πασχάλης Συρίγος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, αναζητούνται χώροι στα μικρά Κυκλαδονήσια προκειμένου να δημιουργηθούν κοινές, σύγχρονες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες θα στεγάζονται και θα δραστηριοποιούνται (π.χ. θα τυροκομούν) περισσότεροι του ενός κτηνοτρόφοι.

 

You might also like