Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του EUFRAS, εξετάστηκε και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, η αίτηση ένταξης της Gaia Επιχειρείν στο συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό δίκτυο αγροτικής συμβουλευτικής.
Η ετήσια γενική συνέλευση του πανευρωπαϊκού δικτύου δημόσιων και ιδιωτικών δομών παροχής γεωργικών συμβουλών (EUFRAS) έλαβε χώρα στην Βαρσοβία, την Τετάρτη 21/2/2018 στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας, με θέμα τις προοπτικές της αγροτικής συμβουλευτικής μετά το 2020.
To EUFRAS είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο αντιπροσωπευτικής ένωσης των δημόσιων και ιδιωτικών παροχών υπηρεσιών αγροτικής και γεωργικής επέκτασης (αγροτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες).
Ως δίκτυο για τις αγροτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, το EUFRAS έχει ως σκοπό να διαδραματίσει έναν ρόλο εκπροσώπησης των μελών του, ιδιαίτερα στα όργανα της ΕΕ, στον τομέα των γεωργικών πολιτικών και της αγροτικής ανάπτυξης. Το δίκτυο είναι ανοικτό για τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην υποστήριξη, τόσο των αγροτικών οργανώσεων, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών.
Παρουσιάζοντας την αίτηση ένταξης της Gaia Επιχειρείν, ο γενικός διευθυντής Γ. Κορμέντζας ανέφερε: “Η κατάρρευση της αγροτικής συλλογικότητας μπορεί σε μεγάλο βαθμό να δικαιολογηθεί από την απουσία ανεξάρτητων συμβουλευτικών δομών, η ύπαρξη των οποίων δημιουργεί ικανές συνθήκες, τόσο για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος των μελών μιας συλλογικότητας, όσο και για την αποτελεσματική της διαχείριση. Από την μια πλευρά, η αγροτική συλλογικότητα της ψηφιακής εποχής έχει ανάγκη την καινοτομία και την τεχνολογία, από την άλλη πλευρά οποιαδήποτε ευφυΐα και αν αναπτυχθεί, είναι πρακτικά κενή περιεχομένου δεδομένης της μικρής της επιρροής δίχως ανοιχτές συλλογικότητες”.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ιδιοκτησία των προσωπικών δεδομένων των παραγωγών, τεκμηρίωσε επαρκώς την σημαντική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των πρωτογενών δεδομένων και αυτών που προκύπτουν από την συσχέτιση με άλλες σχετικές πηγές προκειμένου να δημιουργηθεί νέα πληροφορία προστιθέμενης αξίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα η ιδιοκτησία αυτών των νέων επεξεργασμένων δεδομένων να ανήκει και να αξιοποιείται από τις συλλογικότητες και όχι από τις εμπορικές εταιρείες εισροών, μηχανημάτων, κοκ.
Ενδιαφέρουσα στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Inge van Oost, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρησιακές ομάδες (OGs) που προβλέπονται στο δεύτερο πυλώνα της τρέχουσας ΚΑΠ αποτελούν πολύ καλό πεδίο εφαρμογής σύγχρονων συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Με την εξαίρεση τεσσάρων βαλκανικών χωρών (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία) έχει μορφοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός επιχειρησιακών ομάδων, οι οποίες δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει να σχεδιαστεί η αγροτική συμβουλευτική της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός αφορά τρεις διαστάσεις, ήτοι ανεξάρτητοι σύμβουλοι οργανωμένοι σε δομές, ερευνητές (που συμπεριλαμβάνουν και τους ίδιους τους παραγωγούς στην λογική ότι ο παραγωγός διαθέτει χρήσιμη πρακτική γνώση) και επιχειρησιακά αγροτικά δίκτυα. Κλείνοντας αναφέρθηκε, ότι ένα εκπαιδευτικό κοινοτικό πρόγραμμα αγροτικών συμβούλων στην λογική του ERASMUS δεν είναι μακριά.
Βασική επιδίωξη του αποτελεί η προώθηση της καινοτομίας και η μεταφορά τεχνογνωσίας στις αγροτικές περιοχές και στη γεωργία. Η ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών και η συνεργασία μεταξύ των συμβουλευτικών δομών αποτελεί κεντρική επιδίωξη. Στο ίδιο πλαίσιο, επιδιώκεται να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της εργασίας των γεωργικών και αγροτικών συμβούλων.