Επιστολή ΕΦΧΕ σε πρωθυπουργό και ΥπΑΑΤ

Σε αντιπαράθεση συμφερόντων οδηγείται η επιτροπή για το γιαούρτι.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την  ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έστειλε η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, στην οποία ασκείται -εκ νέου- έντονη κριτική για το γεγονός οτι η Ένωση δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στην επιτροπή για το ελληνικό γιαούρτι του ΥπΑΑΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα επιθέσεων ενάντια στην ελληνική βιομηχανία παραγωγής γιαουρτιού. Την ίδια στιγμή η επιτροπή αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιπαραθέσεις των μελών της.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dairy News, στη συγκεκριμένη επιτροπή έχει δημιουργηθεί αυτό το διάστημα ένα είδος ‘αντιπαράθεσης’ ανάμεσα στην οργανωμένη βιομηχανία από τη μια πλευρά και μερίδα των παραγωγών από την άλλη με αντικείμενο αντιπαράθεσης τη συμμετοχή ή μη ξένου γάλακτος στην παρασκευή του (ελληνικού) γιαουρτιού.

Η βιομηχανία πιέζει για να παραμείνει το καθεστώς ως έχει, να μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιείται και ξένο, εισαγόμενο γάλα, στην παρασκευή του γιαουρτιού που παράγεται στην Ελλάδα και φέρει τον χαρακτηρισμό ‘ελληνικό’, ενώ από την άλλη, οι παραγωγοί επιμένουν στην κατά αποκλειστικότητα χρήση ελληνικού γάλακτος. Μια τέτοια προοπτική όμως, σύμφωνα με πηγές του Dairy News θα δημιουργήσει μια πρόσκαιρη ίσως αλλά οπωσδήποτε σημαντική ‘αναστάτωση στην ελληνική αγορά γιαουρτιού.

Το κείμενο της επιστολής το οποίο υπογράφει ο νέος πρόεδρος της ΕΦΧΕ, ο Ηλίας Κοτόπουλος , έχει ως εξής:

“Το αγελαδινό γιαούρτι αντιστοιχεί το λιγότερο στο 70% του συνολικά παραγόμενου γιαουρτιού στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά εμείς η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη Ένωση (Ε.Φ.Χ.Ε.) γαλακτοπαραγωγών αγελαδοτρόφων της χώρας μας, που είναι αναγνωρισμένη ως φορέας διατήρησης των γενεαλογικών βιβλίων και γενετικής βελτίωσης από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως θεσμικός εταίρος  αλλά και από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία, δεν κληθήκαμε σε σύσκεψη για το γιαούρτι.

Καλοπροαίρετοι όντες, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αρχική, μη κλήση μας, και μη υπαγωγή μας στην αρμόδια Επιτροπή, οφείλεται σε παράλειψη, και όχι στην ήδη εκπεφρασμένη θέση μας ότι δεν νοείται να προχωρήσει αυτή η διαδικασία (ΠΟΠ, ΠΓΕ) για το ελληνικό γιαούρτι χωρίς προηγουμένως ν΄ αλλάξει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος επιτρέπει την παρασκευή του από οποιοδήποτε γάλα. Τη στιγμή μάλιστα, που ακόμη και στο εξωτερικό, το βασικό νομικό οπλοστάσιο της χώρας είναι πως δε νοείται ελληνικό γιαούρτι, χωρίς ελληνικές πρώτες ύλες, δηλαδή χωρίς ελληνικό φρέσκο γάλα.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε, εάν ολοκληρωθεί σωστά, θα μπορούσε ν΄ αποτελέσει κυριολεκτικά εφαλτήριο ανάπτυξης για την ελληνική αγελαδοτροφία, προσφέροντας στη χώρα, α) αύξηση της διατροφικής αυτάρκειας στον συγκεκριμένο τομέα (παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αλλά και κρέατος), β) μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα συγκεκριμένα είδη (γάλα, κρέας), γ) αύξηση των θέσεων εργασίας, δ) αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων του κράτους με άμεση και έμμεση φορολογία.

Αν όμως επιχειρηθεί να γίνει με τον υπάρχοντα Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, πέρα από το γεγονός ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργείου, η παρούσα διάταξη, θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών. Τελειώνοντας, θέλουμε να ελπίζουμε στην καλή πρόθεση του Υπουργού, Ευάγγελου Αποστόλου, ώστε αντιλαμβανόμενος την παράλειψή του, με τροποποιητική διάταξη, να μας συμπεριλάβει στην σύνθεση της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι πάντες, εκτός από εμάς”.

 

You might also like