“Βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις στη Νάξο”

Το Dairy News μιλάει με τον Μιχάλη Βερνίκο της ΕΑΣ Νάξου.

Ο Μιχάλης Βερνίκος, γενικός διευθυντής στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου δίνει μαζί με τους συνεταιριστές και τους εργαζομένους στη διοίκηση και στο εργοστάσιο τη μάχη για την προβολή και την προώθηση των εξαιρετικών τυριών του νησιού και βλέπει την Ένωση να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.

 

Η συζήτησή μας ξεκίνησε από την ανακοίνωση, προ μηνών, ότι θα δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής βιοαερίου στο τυροκομείο της Ένωσης για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος που παράγεται καθημερινά.

Το έργο δεν στάθηκε δυνατό να γίνει διότι η Ένωση έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει την άδεια για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας μέσα στη ‘ζώνη υψηλής παραγωγικότητας’ στην οποία ανήκει το τυροκομείο. Την εξασφάλισε, ύστερα από κόπο, λίγες μόλις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή του σχετικού φακέλου για χρηματοδότηση· αποτέλεσμα ήταν να χάσει τις σχετικές προθεσμίες.

«Είναι θετικό οτι πήραμε αυτή την άδεια» μας λέει σήμερα ο Μ. Βερνίκος κι εξηγεί ότι «Μπορούμε πλέον να  δημιουργήσουμε μια μονάδα βιοαερίου σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας η οποία να εκμεταλλεύεται τα απόβλητα από τη συγκεκριμένη ζώνη μέσα στην οποία βρίσκεται η μονάδα. Στη δική μας ζώνη υπάρχουν εκτροφές αγελάδων και κτήματα με πατάτες, έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο τα υποπροϊόντα του γάλακτος και τις κοπριές, όσο και τα υπολείμματα των φυτικών καλλιεργειών για να παράξουμε βιοαέριο».

Το τυροκομείο της Ένωσης παράγει  40 τόνους καθαρό τυρόγαλο την ημέρα, ένα πολύ δυνατό απόβλητο  το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη μονάδα βιοαερίου. Η Ένωση θα μπορούσε να κάνει τη μονάδα βιοαερίου οπουδήποτε στο νησί, να στέλνει το τυρόγαλο στη μονάδα και να επιστρέφει ως ενέργεια στο εργοστάσιο.

Δεν θα ήταν όμως βιώσιμη η μονάδα εξαιτίας του κόστους των μεταφορικών. Οι άνθρωποι της ΕΑΣ θέλουν η μονάδα του βιοαερίου να είναι δίπλα στο τυροκομείο (μάξιμουμ 800-1.000 μέτρα) για να κρατηθεί μικρό το κόστος της πρώτης ύλης.

Που πάει η κτηνοτροφία;

Το 2009-2010, όταν άρχισε να εμφανίζεται η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα του Μνημονίου στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αρκετοί αγελαδοτρόφοι στη Νάξο,  βλέποντας ότι η παραγωγή τους δεν πουλιόταν, άρχισαν να μειώνουν τον αριθμό των ζώων τους·  τα ζώα τους τρέφονταν ως επί το πλείστον με έτοιμες ζωοτροφές.

Εκείνη τη στιγμή, η Ένωση πήρε μια απόφαση: έφερε βελτιωμένα ζώα από το εξωτερικό. Τα ζώα αυτά τα έδωσε στους παραγωγούς της Νάξου με πολύ ευνοϊκούς όρους αγοράς, π.χ. η αποπληρωμή της αξίας του ζώου ορίστηκε σε βάθος πενταετίας.

Όταν τα ζώα αυτά εγκλιματίστηκαν στις συνθήκες της Νάξου άρχισαν να παράγουν υψηλότερες ποσότητες γάλακτος από αυτές που παρήγαγαν τα ζώα των αυτοχθόνων φυλών μέχρι τότε. «Παρά το γεγονός λοιπόν ότι κάποιοι παραγωγοί έδωσαν τα ζώα τους, εμείς αλλάξαμε το ζωικό κεφάλαιο και τα καταφέραμε. Στην ανάγκη θα το ξανακάνουμε» μας δηλώνει ο Μ. Βερνίκος.

Όσο για τα ζώα ελεύθερης βοσκής, ο συνομιλητής μας υποστηρίζει οτι πράγματι, «δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα υπερβόσκησης» σχολιάζει.

Ο Μ. Βερνίκος είναι αισιόδοξος:η αγελαδοτροφία στη Νάξο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της., αν οι κτηνοτρόφοι έχουν επιπλέον κίνητρα. Η ΕΑΣ από την πλευρά της αγοράζει το γάλα γύρω στα 45 λεπτά το λίτρο, «μια από τις υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα» όπως υποστηρίζει ο συνομιλητής μας και καταλήγει: «Οι κτηνοτρόφοι είναι ικανοποιημένοι. Παρά τα προβλήματά τους όπως η αύξηση του ΦΠΑ, κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να ασχολούνται και σας πληροφορώ ότι είναι βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις τους».

 

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Dairy News, τεύχος 9ο, Δεκέμβριος 2017. Φωτογραφίες: ΕΑΣ Νάξου και Naxos Times.

You might also like