“Θα μπούμε άμεσα στο φρέσκο γάλα”

Συνέντευξη με τον Θοδωρή Κουκά από το Τυροκομείο Μυκόνου.

Ο Θοδωρής Κουκάς, τρίτη γενιά τυροκόμος στο νησί της Μυκόνου αντιμετωπίζει την παράδοση με τον προσήκοντα σεβασμό αλλά ‘προκαλεί’ την τύχη του ελπίζοντας να σημαδέψει κι αυτός την εικόνα της γαλακτοτυροκομίας στο νησί. Εκτός από τα διάσημα τυροκομικά προϊόντα της οικογένειάς του, τώρα ετοιμάζεται να μπει και στο φρέσκο γάλα.

 

Το Τυροκομείο της Μυκόνου είναι η μια από τις δύο τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού (η άλλη είναι η Mykonos Farmers), είναι αυτή όμως που έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με την εικόνα του γαστρονομικού πολιτισμού του όμορφου αυτού νησιού. Κάπως ‘παράταιρη’ μέσα σε ένα νησί στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ασχολούνται με τις υπηρεσίες, αλλά ‘παλαιότερη’ από τις περισσότερες από αυτές, το Τυροκομείο Μυκόνου στα χέρια του εγγονού του ιδρυτή του, περνάει σε μια νέα παραγωγική και ποιοτική φάση.

Το Τυροκομείο της Μυκόνου παράγει Κοπανιστή, ένα από τα ποιο γνωστά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα της Μυκόνου, τυρί με αλειφώδη υφή, έντονα πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα, το οποίο φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα. Παράγει επίσης Tυροβολιά Μυκόνου (φρέσκο, μαλακό, ανάλατο, αγελαδινό τυρί ιδανικό για πίτες και σαλάτες λαχανικών), Ξινότυρο Μυκόνου (από αγελαδινό γάλα το οποίο τρώγεται σαν επιτραπέζιο τυρί, σε σαλάτες και για τρίψιμο στα μακαρόνια) και στραγγιστό γιαούρτι από 100% αγελαδινό φρέσκο γάλα ημέρας.

Η οικογένεια Κουκά ξεκίνησε πριν από πάρα πολλά χρόνια  δημιουργώντας φάρμα και συνέχισε με παραδοσιακό τυροκομείο το οποίο δεν ήταν όμως αδειοδοτημένο· όπως είναι τα περισσότερα στα νησιά. Η πολυπόθητη αδειοδότηση του τυροκομείου πάρθηκε το 2008 και ταυτόχρονα ξεκίνησε μια νέα εποχή.

«Ήταν κάπως δύσκολη η εξασφάλιση της άδειας διότι όπως γνωρίζετε στις Κυκλάδες οι υπηρεσίες είναι συγκεντρωμένες στη Σύρο» θυμάται σήμερα ο Θοδωρής Κουκάς και εξηγεί: «Υπάρχουν κτίρια που χρησιμοποιούνταν για κάποιους άλλους λόγους, αυτά πρέπει συχνά να αλλάξουν οι χρήσεις γης κ.λπ. και ορισμένες φορές η διαδικασία καθυστερούσε».

Ο Θ. Κουκάς έχει σπουδάσει την τυροκομία και αγαπάει τον τόπο του δεν βλέπει όμως με πιο τρόπο η κτηνοτροφία και η τυροκομία θα μπορούσαν να συντηρήσουν νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να ασχοληθούν.

Θοδωρής Κουκάς

«Δεν θα έλεγα ότι μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή, διότι οι περισσότεροι ασχολούνται με τις τουριστικές υπηρεσίες. Όσο αφορά την παραγωγή της πρώτης ύλης, δεν υπάρχει άλλος κτηνοτρόφος και δεν πιστεύω ότι γίνεται κάτι για την ανανέωση  του επαγγέλματος».

 

Η προσωπική του άποψη είναι ότι, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το νησί, με κατοικίες σχεδόν παντού, είναι λίγο δύσκολο έως απίθανο να δημιουργήσει κάποιος νέα κτηνοτροφική εκμετάλλευση· θα δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες κατοικιών που είναι …παντού.

Και τώρα φρέσκο γάλα

Αυτό που ενδιαφέρει το νεαρό κτηνοτρόφο και τυροκόμο είναι η είσοδος της εταιρείας του στην εμφιάλωση φρέσκου γάλακτος, το οποίο θα διανέμεται στη Μύκονο. Όπως και στα άλλα προϊόντα του, θα βασιστεί μόνο στη δική του αγελαδοτροφία.

«Έχουμε επενδύσει στη δική μας φάρμα και αυτή τη στιγμή παράγουμε γύρω στους 3 τόνους αγελαδινό γάλα ημερησίως. Πραγματικά έχουμε δημιουργήσει μια υποδομή όσο αφορά τη φάρμα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να στηρίξουμε την παραγωγή φρέσκου γάλακτος σε λογικά πάντα πλαίσια. Μπορούμε μάλιστα να επεκτείνουμε αν χρειαστεί την παραγωγή μας μέχρι τους 4,5 τόνους- μέχρι εκεί θα φτάσουμε. Είναι, κατά την άποψή μου, μια αρκετά καλή παραγωγή για τα δεδομένα του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα» μας λέει ενθουσιασμένος με τη συγκεκριμένη προοπτική.

You might also like