Ρούσσος: «Η ‘νησιωτικότητα’ είναι αδυσώπητη το χειμώνα»

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. 

Ο Γιάννης Ρούσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων τοποθετείται σε ορισμένα από τα ζητήματα που αναδεικνύει η επικαιρότητα στις Κυκλάδες, ειδικά σε οτι αφορά τον κλάδο της τυροκομίας.

 

Θυμίζουμε ότι το Επιμελητήριο, με έδρα τη Σύρο, έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών ενεργειών για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων των Κυκλάδων και την ένταξή τους στη μαζική εστίαση και μεταξύ αυτών, τα τυροκομικά έχουν ξεχωριστή θέση.

“Η τυροκομία στις Κυκλάδες δεν είναι βέβαια μια υπόθεση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων, έχουμε όμως πολλές μικρές μονάδες με εξαιρετική ποιότητα και ορισμένες εξαιρέσεις εταιρειών που παράγουν σχετικά μεγάλες ποσότητες. Η τάση το τελευταίο διάστημα  είναι να δημιουργούνται μικρές τυροκομικές μονάδες σε πολλά νησιά αλλά και το φαινόμενο των μικρών οικοτεχνιών, όπως αυτά που συναντάμε στη Νάξο” μας λέει ο Γ. Ρούσσος.

Το πρόβλημα με αυτές οι οικοτεχνίες οι οποίες παράγουν εκλεκτά προϊόντα, είναι ότι δεν έχουν πιστοποίηση και δεν μπορούν να διαθέσουν νόμιμα τα προϊόντα τους.

“Με αυτό το θέμα πρέπει να γίνει, επιτέλους, κάτι, ειδικά αυτό το διάστημα που έχουμε και την αλλαγή της νομοθεσίας όσο αφορά την πώληση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, έτσι ώστε αυτές οι ομάδες να αποκτήσουν τη νομιμοποίηση, τα προϊόντα τους να είναι ελεγμένα και να μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Υπάρχει λοιπόν άνοδος στον αριθμό των νέων, μικρών τυροκομείων που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες” σχολιάζει ο θεσμικός παράγοντας από τη Σύρο.

Όσο αφορά το Επιμελητήριο,  αυτό το διάστημα καταβάλει μια προσπάθεια να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα, μεταξύ αυτών και τα τυροκομικά,  στον εισερχόμενο τουρισμό  που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Το Επιμελητήριο, προχώρησε σε συνεργασία με όλους τους παραγωγούς, συνεργασία η οποία θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα μέσω του Aegean Cuisine, μια πρωτοβουλία που έλαβε το Επιμελητήριο Κυκλάδων και φαίνεται πως θα έχει συνέχεια.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 πιστοποιημένα εστιατόρια στις Κυκλάδες, άλλα 50 υπό πιστοποίηση και το επόμενο βήμα είναι το ‘πάντρεμα’ των εστιατορίων αυτών με τους παραγωγούς. “Υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των εστιατόρων, αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι όταν κυκλοφόρησε η πρόσκληση για το δεύτερο κύκλο πιστοποίησης μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε 60 αιτήσεις μέσα σε μια εβδομάδα” μας ανέφερε ο Γ. Ρούσσος.

Γίνονται προσπάθειες για την πιστοποίηση των τυροκομικών προϊόντων και βρίσκονται σε καλό δρόμο, εκείνο όμως που έχουν άμεση ανάγκη οι Κυκλάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, είναι να συντονίσουν τις ενέργειές τους, το Επιμελητήριο, η Περιφέρεια, το ΥπΑΑΤ, οι άλλοι αρμόδιοι φορείς “για να μην χαθούν εργατοώρες και ‘σπάσει’ η δυναμική και να επιτευχθούν γρηγορότερα τα όποια αποτελέσματα”.

“Η ‘νησιωτικότητα’  έχει πάντα …δύο όψεις: μια όμορφη καλοκαιρινή και μια χειμερινή η οποία σε τέτοια ζητήματα είναι αδυσώπητη” .

Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

You might also like