Να στηριχτεί η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία ζητά η ΕΦΧΕ

Συμπεράσματα από το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με όλους τους θεσμικούς παρόντες.

Μέτρα για την αναχαίτιση της φθίνουσας πορείας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και στρατηγική για την ανάπτυξή της ζήτησαν Έλληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος στην πρόσφατη (23/3) ημερίδα για την αγελαδοτροφία, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε)  με τίτλο: «Γαλακτοπαραγωγός Αγελαδοτροφία – Η συμβολή της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Παραγωγοί και επιστήμονες, που ασχολούνται με το χώρο της αγελαδοτροφίας υποστήριξαν πως υπάρχουν οι δυνατότητες, ώστε ο κλάδος ν΄ ανακάμψει και να φέρει επενδύσεις, δημόσια έσοδα και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Οι παραγωγοί, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη  Αποστόλου και  του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη,  ζήτησαν να δείξει η ελληνική πολιτεία τη δέουσα προσοχή, στον κτηνοτροφικό κλάδο, που  συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής κι εθνικής οικονομίας αλλά υποφέρει λόγω των μύθων, που συνοδεύουν την ελληνική αγελαδοτροφία, ότι δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική. Εξήγησαν πως μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων, επιδεινώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, με την αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών, την αδυναμία τραπεζικής ρευστότητας και  ένταξης σε επενδυτικά προγράμματα, λόγω των βαθμολογικών κριτηρίων. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου ξεκαθάρισε οτι θα δεχτεί και θα αναγνωρίσει μία και μόνη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

 

Οι πολιτικοί

Ο Βαγγέλης  Αποστόλου αναφέρθηκε στα βήματα, που έχουν γίνει για τη βελτίωση της αναλογίας Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 7 προς 3, μέσω του νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες και των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις ζωοτροφές. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για συνεργατισμό και οργάνωση των παραγωγών γάλακτος για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Κτηνοτροφίας και στο νέο νόμο για την έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών.

Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έρχεται ο νόμος για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και υποστήριξε ότι οι παραγωγοί γάλακτος πρέπει να εκμεταλλευθούν το νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, που μπορεί να μειώσει το κόστος ρεύματος και να υπάρξει αξιοποίηση των αποβλήτων.

Αμφότεροι ξεκαθάρισαν ότι θα δουν τα προβλήματα  στο πλαίσιο του ενωσιακού Δικαίου και των κανόνων που ισχύουν λόγω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος δεν επιτρέπει προώθηση ενός προϊόντος. Εξήγησαν πως υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα, το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι σφιχτό εξαιτίας των μνημονίων, αλλά εξήγησαν πως σε πρώτη φάση θα βελτιωθεί, αν μη τι άλλο, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των μονάδων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Porto Palace  μίλησαν επίσης η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, ο τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Τζελέπης, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνης Παππάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος. Τόσο η Φωτεινή Αραμπατζή, όσο και ο Μιχάλης Τζελέπης αναφέρθηκαν στα νέα προβλήματα που έχει φέρει το Γ΄ μνημόνιο, με τη διασύνδεση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στη νέα ΚΑΠ, η οποία αναμένεται να έχει μειωμένους πόρους και ζήτησαν ο κοινοτικός προϋπολογισμός να μη μειωθεί.

O αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης στο βήμα του συνεδρίου της ΕΦΧΕ στη Θεσσαλονίκη.

 

«Τη θέλουμε την γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία;»

Οι παραγωγοί ζήτησαν, δια του προέδρου τους, Ηλία Κοτόπουλου και του επίτιμου προέδρου τους, Θανάση Βασιλέκα να ξεκαθαρίσει η ελληνική πολιτεία αν θέλει την αγελαδοτροφία, κι αν θα υπάρξει μέριμνα για την ανάπτυξη του κλάδου,  που δημιουργεί αγροτικές θέσεις εργασίας και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, προστασία από τις ελληνοποιήσεις.

«Λέμε πως δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τα λιβάδια της Ευρώπης; Εδώ ασχολούνται με την αγελαδοτροφία, το Ισραήλ και το Κατάρ», ανέφερε ο κ.Βασιλέκας. Κυρίως όμως ζήτησαν μέτρα ώστε το γιαούρτι, να παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα κι όχι από ξένο. Ο κ.Βασιλέκας σημείωσε πως σήμερα το ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδας σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής έχει μειωθεί δραματικά κι έχουν απομείνει περί τις 85.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, που παράγουν περίπου 602 χιλιάδες τόνους γάλακτος, όταν στη δεκαετία του ΄90, ο αριθμός τους ήταν περίπου 150.000. Η χώρα καλύπτει μόλις το 35%-40% των εγχώριων αναγκών της σε αγελαδινό γάλα, ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μέχρι σήμερα με τις αδειοδοτήσεις των μονάδων, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό ράφι για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό.

Οι επιστήμονες

Τους μύθους, που συνοδεύουν την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, απέδειξε εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας για το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο Δρ. Γιώργος Βαλεργάκης, επίκουρος καθηγητής Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ κι επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΦΧΕ. Σημείωσε  ότι οι ελληνικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής, έχουν ξεφύγει από το παραδοσιακό μοντέλο του κτηνοτρόφου και παρουσιάζουν υψηλή καινοτομία κι επιχειρηματική λειτουργία ακόμη και ρομποτικά συστήματα παραγωγής γάλακτος.  Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα για να καλύψει τις δικές της διατροφικές ανάγκες σε αγελαδινό γάλα πρέπει να παραγάγει περί το 1,5 εκ. τόνους γάλακτος και να διαθέτει ζωικό κεφάλαιο περίπου 150.000-170.000 αγελάδες.

Επιστήμονες, όπως ο Μιχάλης Κοντομηνάς, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέδειξαν τη σπουδαιότητα του αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή. Τόσο ο ίδιος, όσο νωρίτερα και ο Χρήστος Αποστολόπουλος κατέδειξαν πόσοι μύθοι συνοδεύουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά τα τελευταία χρόνια,  οι οποίοι μέσω του διαδικτύου, εξαπλώνονται, σε σημείο ακόμη και γνώστες της αγοράς, να ρωτούν για πράγματα, που άλλοτε θα θεωρούνταν προφανή.

Τέλος, ο Βασίλης Τζιάκας, γεωπόνος – περιβαλλοντολόγος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνονται μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι έχει πραγματοποιηθεί μονάδα βιοαερίου από αγελαδοτρόφους, οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν στην καινοτομία και να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα.

Από την πλευρά του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο τακτικός ερευνητής, Δρ. Γιώργος Σαμούρης, εξήγησε πως σύμφωνα με έρευνα, που έχει πραγματοποιηθεί, περισσότεροι, από 7 στους 10 καταναλωτές, θεωρούν την προέλευση των τροφίμων, σημαντικό κριτήριο, για να τ΄ αγοράσουν κι ενδιαφέρονται για την ετικέτα των τροφίμων.

Οι θεσμικοί

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας αναφέρθηκε στη δυναμική του χώρου της ελληνικής αγελαδοτροφίας κι έδωσε στοιχεία για το ελληνικό αγελαδινό γάλα και το γιαούρτι επισημαίνοντας πως παράγουμε περίπου 125.000 τόνους γιαούρτι και σημείωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι στρέβλωση να πωλείται ακριβότερο το γάλα μακράς διαρκείας από το νωπό, που έχει καλύτερα διατροφικά χαρακτηριστικά, λόγω του τρόπου παρασκευής του.

Οι αγελαδοτρόφοι υποστήριξαν πως υπάρχουν μονάδες που κάνουν δυο, τρία ή και τέσσερα χρόνια να αδειοδοτηθούν, δείχνοντας τους ίδιους τους παραγωγούς. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης έδειξαν τη διάθεση ν΄ αλλάξει η ολισθηρή κατάσταση στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία ενώ θετικό ήταν το κλίμα κι από πλευράς της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης, δια της Φωτεινής Αραμπατζή (ΝΔ) και του Μιχάλη Τζελέπη (ΔΗΣΥ).

Οι αγελαδοτρόφοι σημείωσαν πως το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχτο δια στόματος του γενικού γραμματέα της ΕΦΧΕ και κτηνιάτρου, Θανάση Τζελέπη,  από τις απανωτές φορολογικές κι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τις τιμές στα κτηνοτροφικά εφόδια, εμβόλια κ.ά. ζήτησαν τραπεζική ρευστότητα και  μέριμνα και για το θέμα των επενδύσεω νέων μονάδων. Για τη νομοθεσία, που διέπει τους ελέγχους στο γάλα, μίλησε ο Παναγιώτης Μεϊχανετσίδης, ως εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ, από το Τμήμα Αξιολόγησης Εγκρίσεων Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

 Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και καταναλωτής

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ έντονη πίεση από άλλες χώρες, ώστε να μην κατοχυρωθεί το ελληνικό γιαούρτι και τόνισε πως χρειάζεται περίπου μια τριετία, για να μπορέσει η ελληνική παραγωγή, να καλύψει τις ανάγκες της υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως αυτό θα σήμαινε αδυναμία της τροφοδοσίας της αγοράς και χάσιμο αγορών, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει και για το γιαούρτι ν΄ ακολουθηθεί η δικαστική οδός, μετά τα όσα έχει πράξει η Τσεχία.

Τόνισε ωστόσο ότι είναι το προϊόν, που μπορεί να ξαναφέρει την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία στην πρώτη γραμμή, λόγω του ενδιαφέροντος των καταναλωτών και σημείωσε ότι το αγελαδινό γάλα υφίσταται διαρκώς επιθέσεις το τελευταίο διάστημα από τα fake news, που προβληματίζουν το καταναλωτικό κοινό.

Οι παραγωγοί ζήτησαν μέριμνα για τις ελληνοποιήσεις, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι του κλάδου και ζήτησαν την επόμενη φορά να συμμετάσχουν σε συνεδριακές διαδικασίες και οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επαφή με τον καταναλωτή και καθορίζουν τις τιμές, πιέζοντας τη βιομηχανία, που με τη σειρά τους πιέζει τους παραγωγούς.

Μια και μόνη Διεπαγγελματική Οργάνωση

Την ώρα της διεξαγωγής του συνεδρίου, κι ενώ ήταν στο μικρόφωνο ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του ΣΕΚ και ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου ξεκαθάρισε ενώπιον και των υπόλοιπων παραγωγών, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει για δεύτερη Διεπαγγελματική για τη φέτα αλλά μόνο για μία και ζήτησε να τα βρουν οι δυο πλευρές.   
You might also like