‘Κόντρα’ ανάμεσα στην εφημερίδα Κόντρα και τον ΕΛΓΟ για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος

Ο Οργανισμός δεν 'βλέπει' πρόβλημα στην αγορά.

Σκληρή αντιπαράθεση προέκυψε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Κόντρα, η οποία απηχεί απόψεις του αντιεξουσιαστικού/ ελευθεριακού χώρου και του ΕΛΓΟ- Δήμητρα με αφορμή τη συστηματική και αποκαλυπτική αρθρογραφία της εφημερίδας για τη μαζική εισαγωγή χιλιάδων τόνων συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος, νωπού αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, που από τις γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος, φέτας και άλλων τυριών ΠΟΠ και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εφημερίδα κατηγορεί τον ΕΛΓΟ ότι δίνει το ‘Ελληνικό Σήμα’, άκριτα και σε εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία και χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα. Ο ΕΛΓΟ ισχυρίζεται οτι δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Οι καταγγελίες της εφημερίδας προκάλεσαν την επίσημη απάντηση του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, ο οποίος δια του διευθύνοντος συμβούλου του Αθανάσιου Βλάχου και με μακροσκελή επιστολή, επιχειρεί να ανασκευάσει τις κατηγορίες και να εκφράσει την επίσημη θέση του για το θέμα που έχει προκύψει.

Το πρόβλημα προέκυψε εδώ και δύο εβδομάδες, όταν η εφημερίδα ζήτησε από τον ΕΛΓΟ επίσημα στοιχεία για τις εισαγωγές λευκού τυριού στην Ελλάδα. Ο φορέας είχε τότε απαντήσει ότι δεν διαθέτει στοιχεία για τις εισαγωγές τελικών προϊόντων, ενώ η εφημερίδα λίγο αργότερα δημοσίευσε στοιχεία για τις εισαγωγές λευκού τυριού από δύο εταιρείες επί τριετία.

Το γεγονός εξόργισε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ η οποία ζήτησε να γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να βρεθούν ο/οι υπεύθυνος/οι των διαρροών. Η διοίκηση ΕΛΓΑ και ο διευθύνων σύμβουλος ισχυρίζονται ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να μας αποστέλλουν στοιχεία που αφορούν στις εισαγωγές έτοιμων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι δύο εταιρείες, στα στοιχεία των οποίων αναφέρεστε …δήλωσαν τις εισαγωγές λευκού τυριού χωρίς να έχουν υποχρέωση», ενώ από την πλευρά της η εφημερίδα, ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ κρατούν στοιχεία από εταιρείες που εισάγουν λευκό τυρί ως πρώτη ύλη.

Αν κάτι προκύπτει από τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έκβασή της, και με αφορμή δηλώσεις τόσο του ίδιου του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή, όσο και πολλών κυβερνητικών βουλευτών από γαλακτοπαραγωγικές περιφέρειες ανά την Ελλάδα, είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ελληνικού κράτους τελούν υπό αδράνεια αν δεν είναι πλήρως ξεχαρβαλωμένοι.

Ότι η συγκέντρωση στοιχείων είναι πλημμελής κι επαφίεται στην καλή πρόθεση ορισμένων επιχειρήσεων να δηλώσουν τις εισαγωγές που πραγματοποιούν κι ότι οι ελληνοποιήσεις είναι μαζικό φαινόμενο το οποίο απειλεί πλέον σοβαρά τη βιωσιμότητα της ελληνικής γαλακτοκομίας/ τυροκομίας.

Από την πλευρά του ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα ισχυρίζεται επισήμως ότι «οι παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος στη χώρα μας ανταποκρίνονται ως προς την επάρκειά τους στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ της αντίστοιχης περιόδου. Επίσης, από τους ελέγχους μας (263 έλεγχοι Μ.Δ.Ι.Γ. -Μηνιαίες Δηλώσεις Ισοζυγίου Γάλακτος- το 2016 και 198 του 2017) δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα».

 

You might also like