Nitrogenius: η Bufala Gelato λάνσαρε παγωτό από υγρό άζωτο

Παρασκευάζεται μπροστά στον πελάτη, στο κατάστημά της, στη Γλυφάδα.

Το Nitrogenius είναι μια νέα τεχνοτροπία στην παρασκευή παγωτού και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα καταστήματα της βορειοελλαδίτικης εταιρείας Bufala Gelato. Όπως αναφέρει η εταιρεία στο σχετικό δελτίο Τύπου, «Η επιστήμη συναντά την τέχνη, το υγρό συναντά τον πάγο». Κατά κάποιο τρόπο η τεχνοτροπία θυμίζει έντονα τη μοριακή γαστρονομία και την κουζίνα note a note του Ερβέ Τις (Herve This), την οποία παρουσίασε ο ίδιος, χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο, πρόσφατα στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία, το παγωτό φτιάχνεται άμεσα στο κατάστημα με υγρό άζωτο και δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη, σε συνεργασία με τον παρασκευαστή, να φτιάξει το ‘δικό’ του παγωτό. Ο πελάτης επιλέγει τις γεύσεις, τα υλικά, τα topping και πολύ γρήγορα φτιάχνεται το δικό του, μοναδικό παγωτό.

Το Nitrogenius έχει λεία, κρεμώδη υφή και είναι φρέσκο και απολαυστικό. Παρασκευάζεται γρήγορα, μπροστά στα μάτια του πελάτη και κρυώνει αμέσως, έτοιμο για να το δοκιμάσει. Η παρασκευή του παγωτού ακολουθεί κάποια συγκεκριμένα στάδια καθώς ο πελάτης πρέπει πρώτα να επιλέξει μια βάση με υψηλή πρωτεΐνη (υπάρχει και vegan εκδοχή) και να προσθέσει στη συνέχεια τη γεύση που επιθυμεί, toppings και sauce.

Το υγρό άζωτο είναι η υγρή μορφή του αερίου αζώτου, με σημείο βρασμού τους -196ο C και την ικανότητα να προκαλεί ταχύτατη ψύξη, ενώ παράλληλα είναι άοσμο, άχρωμο, άγευστο και μη τοξικό. Η καινοτoμία Νitrogenius συνίσταται στο γεγονός ότι εκμεταλλεύεται την ξεχωριστή ιδιότητα του απολύτως υγιεινού υγρού αζώτου, προκαλώντας άμεση και διαρκή ψύξη, κι αυξάνοντας την απόλαυση καθώς επιβραδύνει την τήξη. «Τέλος πια στα παγωτά, που λιώνουν γρήγορα» υπόσχεται η εταιρεία η οποία έγινε γνωστή από τη χρήση βουβαλίσιου γάλακτος για την παρασκευή των ιδιαίτερα ποιοτικών παγωτών της.

Το συγκεκριμένο παγωτό προσφέρεται στο κατάστημα της εταιρείας στη Γλυφάδα (Αρτέμιδος 1), απ΄ όπου και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

You might also like