Τσέχικη ‘επίθεση’ στα γιαούρτια της Κρι Κρι

Προσπάθεια 'εξοβελισμού' της Σερραϊκής εταιρείας από τη λιανική- κίνδυνος για όλους.

Εκτός της τσεχικής λιανεμπορικής αγοράς κινδυνεύουν να βρεθούν τα προϊόντα της ελληνικής γαλακτοκομικής εταιρείας Κρι Κρι, καθώς ένας από τους εκεί τοπικούς συνεργάτες της (κι από τους μεγαλύτερους retailer της χώρας) αποφάσισε να την αντικαταστήσει (list out) από τους προμηθευτές του, επειδή, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία του, βρήκε φθηνότερο «ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι παραγόμενο στην τοπική αγορά». Δηλαδή παραγόμενο στην Τσεχία!!! Η τσέχικη αλυσίδα καταστημάτων επικαλέστηκε για την απόφασή της αυτή, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ‘origin protection’ για το συγκεκριμένο προϊόν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες  από την ίδια την εταιρεία  είναι η μοναδική η οποία πραγματοποιεί συστηματικές εξαγωγές στην Τσεχία –μικροποσότητες άλλων ελληνικών εταιρειών διακινούνται στη χώρα σε μικρότερα καταστήματα delicatessen μέσω …Γερμανίας-  χωρίς αυτό το στοιχείο να μειώνει τη μείζονα σημασία του ζητήματος για την Ελλάδα για όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις γιαουρτιού που είναι δυνητικά εξαγωγείς στην Τσεχία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο και προέρχονται από φορείς της τυροκομικής αγοράς αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων, το πρόβλημα στην Τσεχία συνεχίζει να υφίσταται και απαιτεί, όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι φορείς, «πιο εντατικές, δυναμικές και συστηματικές παρεμβάσεις από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, έτσι ώστε οι καταγγελίες της στα όργανα της Ε.Ε. των ενεργειών των τσεχικών αρχών για το εν λόγω θέμα, να έχουν αποτέλεσμα».

Η γαλακτοκομική εταιρεία από τις Σέρρες, όπως και οι εν λόγω φορείς ζητάνε από την ελληνική πολιτεία να πιέσει περισσότερο για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το σεβασμό στους κανόνες του Ενωσιακού δικαίου.

Το Dairy News επικοινώνησε με την  Κρι Κρι που μας επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη η οποία όμως δεν μπορεί να πλήξει την εταιρεία η οποία ούτως ή άλλως πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό εξαγωγικό ράλι τα τελευταία χρόνια ενώ συνεχίζει να έχει παρουσία στην Τσεχία καθώς συνεργάζεται και με άλλους retailers.

«Το θέμα δεν είναι ο συγκεκριμένος retailer- εκεί το αντιμετωπίζουμε το θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι κυκλοφορεί στην Τσεχία ‘ελληνικό γιαούρτι’  το οποίο παράγεται εκεί! Όπως καταλαβαίνετε και λόγω δεύτερης ποιότητας και λόγω ελάχιστων μεταφορικών, το συγκεκριμένο προϊόν είναι φθηνότερο από το δικό μας και δεν μπορούμε να το ανταγωνιστούμε» μας είπαν οι άνθρωποι της Κρι Κρι, σημειώνοντας ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να σημανθεί το συγκεκριμένο γιαούρτι ως ‘ελληνικού τύπου’ κι όχι φυσικά ‘ελληνικό’.

You might also like