ΣΕΚ: «Πάρτε άμεσα μέτρα για να σωθεί η αιγοπροβατοτροφία»

Προτείνει: Ενεργοποίηση «de minimis», έλεγχο αποθεμάτων φέτας, δωρεάν διανομή της.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αλλά και η (προσωρινή) Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας στην οποία συμμετέχει ο πρώτος, με επιστολές τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επανέρχονται, με δραματικό τρόπο, στο ζήτημα της συνεχούς καθόδου των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας.

 

Η  επιστολή του Συνδέσμου αναφέρει συγκεκριμένα: «Είχαμε επισημάνει επανειλημμένα, εδώ και ένα χρόνο περίπου, ότι οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα ουσιαστικά καταρρέουν και κάποιοι τότε μας λοιδορούσαν, δυστυχώς όμως σήμερα επιβεβαιωνόμαστε.Οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση αφού η μείωση στην τιμή πώλησης του γάλακτος αγγίζει τα 20 λεπτά/κιλό περίπου για το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, κάνοντας πλέον την παραγωγή εντελώς ασύμφορη».

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει τη σοβαρή δυσλειτουργία στην αγορά της φέτας η οποία κατά τη γνώμη του προκαλείται από τη μεγάλη  αύξηση των αδιάθετων ποσοτήτων και τη μείωση της τιμής πώλησης σε επίπεδο χαμηλότερο του κόστους παραγωγής.

Η κατάσταση αυτή, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος «καθιστά την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής».

Ο ΣΕΚ ζητάει  από την πολιτεία άμεσα μέτρα για τη στήριξη του τομέα και συγκεκριμένα:

  1. Έλεγχο των αποθεμάτων φέτας σε όλα τα τυροκομεία
  2. Έλεγχο των εισαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  420/1993.
  1. Ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», που αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τη στήριξη του  εισοδήματος των παραγωγών, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής πώλησης του γάλακτος.
  2. Εφαρμογή του μέτρου δωρεάν διανομής (κοινωνική απόσυρση) για τη φέτα με στόχο την ενίσχυση των παραγωγών και την ομαλοποίηση της αγοράς.
  3. Εφαρμογή στην πορεία όλων των μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΕΚ και περιγράφονται στο “Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της κτηνοτροφίας”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και με τα ίδια αιτήματα κινείται η επιστολή της (προσωρινής) Διεπαγγελματικής Οργάνωσης την οποία υπογράφει ο νόμιμος εκπρόσωπός της της και πρόεδρος του Δ.Σ Νίκος Λιόλιος, δήμαρχος Λοκρών (Αταλάντη).

You might also like