Σε Αμπελώνα & Τύρναβο ο Αποστόλου

Υπάρχει υπερ-επάρκεια αιγοπρόβειου γάλακτος ισχυρίστηκε ο υπουργός.

Επισκέψεις στον Αμπελώνα και τον Τύρναβο (φωτο) πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για τα όσα συμβαίνουν τελευταία στον κλάδο τους και με την ευκαιρία τους ανακοίνωσε κάποια πρώτα μέτρα ‘ανακούφισης’.

 

Όπως και στην Λάρισα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει για τη μείωση των εισαγωγών γάλακτος στη χώρα μας, αλλά ούτε έχει μηχανισμό για να κρατήσει τις τιμές που αιγοπρόβειου γάλακτος που πέφτουν συνεχώς από τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, τους υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τους ελέγχους στην αγορά για να αποτρέψει την παραβίαση των κανονισμών για τα ΠΟΠ προϊόντα.

Παράλληλα διαμήνυσε ότι δεν θα κάνει δεκτή την παρουσία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για τη Φέτα, ενώ τόνισε ότι δεν είναι αντίθετος με την ανάληψη του ΕΛΟΓ από ένα συλλογικό όργανο που θα ελέγχεται από τον κτηνοτροφικό κλάδο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τις υπόνοιες που διατυπώνει ο κτηνοτροφικός κλάδος και μέρος των τυροκόμων, ότι για παρασκευή φέτας χρησιμοποιείται από κάποιους γάλα εισαγωγής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.paidis.com, «ο υπουργός  παρουσίασε έγγραφο των εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών που βάσει στοιχείων αποδεικνύει ότι το ελληνικό γάλα είναι περισσότερο από αυτό που απαιτείται για την παρασκευή φέτας και σημείωσε ότι οι εισαγόμενες ποσότητες γάλακτος χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων».

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας άσκησης ανεξάρτητης πολιτικής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι αν και ο υπουργός βρίσκει θετικό το μέτρο κατάργησης του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο κρασί- που απασχολεί έντονα τον αγροτικό κόσμο του Τυρνάβου-  αδυνατεί προς το παρόν να το νομοθετήσει εξαιτίας των κωλυμάτων που θέτουν οι δανειστές.

Φωτογραφίες: www.paidis.com

You might also like