Απομακρύνθηκε η ηγεσία του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, λόγω …φέτας

Αιτία: τα προγράμματα προβολής & προώθησης που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Απομακρύνθηκαν από τη θέση τους στην ηγεσία του ΕΛΓΟ- Δήμητρα ο πρόεδρός του Γεώργιος Καρέτσος και ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Βλάχος, ύστερα από μια αποφασιστική πλην όμως καθυστερημένη κι εν πολλοίς ‘πυροσβεστική’ παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

 

Αιτία του ‘αποκεφαλισμού’ των δύο στελεχών του φορέα ήταν η αδυναμία τους να υλοποιήσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής και προώθησης της φέτας σε διεθνείς αγορές, προγράμματα τα οποία καθυστέρησαν αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απολέσει το σχετικό κονδύλιο.

Χθες το μεσημέρι (16/5), σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός ανακοίνωσε την απομάκρυνση των δύο στελεχών. Ο υπουργός στην τοποθέτησή του παρουσίασε τις -θετικές κατά τη γνώμη του- πολιτικές του ΥπΑΑΤ για τη φέτα και στάθηκε  στην «κατοχύρωση της φέτας είτε με μεταβατική περίοδο στις παλιότερες συμφωνίες (Καναδάς) είτε χωρίς μεταβατική περίοδο στις νεότερες (Αυστραλία)».

Σύμφωνα με τον υπουργό από τις κινήσεις αυτές – για ‘μάχη’ έκανε λόγο ο ίδιος-  η Ελλάδα κέρδισε επιπλέον, προγράμματα προώθησης της φέτας, παράλληλα βέβαια με το ισχύον πρόγραμμα των 160 εκατ. ευρώ που αφορά όλα τα προϊόντα.

Τέτοια περίπτωση ήταν τα δύο προγράμματα που πήρε ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα, ύψους κοινοτικής συνδρομής 4,6 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν είναι ενισχύσεις κτηνοτρόφων αλλά αξιοποιούνται για τη διαφήμιση και την προώθηση της φέτας και μάλιστα στις ξένες αγορές- πρόκειται για τα προγράμματα η καθυστέρηση των οποίων καθυστέρησε τραγικά.

Θα χαθούν τα χρήματα; «Όχι», απαντά ο Αποστόλου

Ο Β. Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι δεν χάθηκε κανένα πρόγραμμα, παραδέχτηκε όμως ότι παρήλθε πράγματι και η 4η κατά σειρά παράταση που είχαμε εξασφαλίσει ως χώρα από την Ε.Ε. μιας και οι σχετικές συμβάσεις ανάθεσης συνεχώς καθυστερούσαν για διάφορους κάθε φορά λόγους.

«Είχα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ότι αυτή η 4η παράταση θα ήταν η τελευταία γι αυτούς…  Ήταν μια δύσκολη για εμένα προσωπικά απόφαση, γιατί γνωρίζω το ήθος και την ακεραιότητά τους εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε με δική μου απόφαση τοποθετήθηκαν. Αλλά τι να κάνουμε; στην πολιτική μερικές φορές χρειάζονται και τέτοιου είδους αποφάσεις» είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, αν και είναι σχετικά δύσκολο, καταβάλλεται προσπάθεια για να παραμείνουν ενεργά τα σχετικά κονδύλια και να αξιοποιηθούν, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τομέα των συμβάσεων που μοιάζουν σαν το γιοφύρι της Άρτας.

You might also like