“Υποδοχή’ σε Αποστόλου από ΣΕΚ & ΠΕΚ, στις 24/5 (Θεσσαλονίκη)

Ο ΣΕΚ καλεί τους κτηνοτρόφους της χώρας σε μαζική κινητοποίηση στο ΥπΜ-Θ.

Με κοινή πρωτοβουλία ΠΕΚ  και ΣΕΚ συνδιοργανώνεται την Πέμπτη  24 Μαΐου 2018 στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο. Οι κτηνοτρόφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση  της τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία, μετά  τη δραματική μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα που απειλεί να εξαφανίσει την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν οτι έχουν αρχίσει να γίνονται μειώσεις τιμών και στο αγελαδινό γάλα. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση- κάλεσμα του ΣΕΚ, δημιουργούνται επίσης τεράστια προβλήματα και  σοβαρή δυσλειτουργία στην αγορά της Φέτας από τη μεγάλη  αύξηση των αδιάθετων ποσοτήτων, που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που παράνομα έγιναν Φέτα και τη μείωση της τιμής πώλησης σε επίπεδο χαμηλότερο του κόστους παραγωγής.

Η κατάσταση αυτή καθιστά την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες, οδηγώντας τα μέλη των συγκεκριμένων φορέων σε έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία άμεσα μέτρα για τη στήριξη του τομέα και συγκεκριμένα:

  • Έλεγχο των αποθεμάτων Φέτας σε όλα τα τυροκομεία.
  • Έλεγχο των εισαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  420/1993.
  • Ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», που αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τη στήριξη του  εισοδήματος των παραγωγών, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής πώλησης του γάλακτος.
  • Εφαρμογή του μέτρου δωρεάν διανομής (κοινωνική απόσυρση) για τη Φέτα με στόχο την ενίσχυση των παραγωγών και την ομαλοποίηση της αγοράς.
  • Γενναία ρύθμιση χρεών των κτηνοτρόφων σε όλες τις τράπεζες γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να συμπεριληφθούν και τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο δάνεια.

“Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα, διότι ζούμε τις χειρότερες μέρες της τελευταίας εικοσαετίας, για να παραμείνουμε στο επάγγελμά μας με αξιοπρεπές εισόδημα. Καλούμε επίσης τα μέλη μας να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 24 Μαΐου 2018 στη Θεσσαλονίκη και να προχωρήσουν  σε οργάνωση κατά τόπους συσκέψεων και κινητοποιήσεων, στη βάση των αιτημάτων και των διεκδικήσεών μας” καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΚ.

You might also like