Α. Λαγόπουλος: “Οι τυροκόμοι είναι καταπληκτικοί άνθρωποι”

Ο γενικός διευθυντής της Hanna Instruments μιλάει στο Dairy News.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Hanna Instruments στην Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά το εξειδικευμένο κι άκρως επιστημονικό αντικείμενό του, ενώ η μεγάλη αμερικανική πολυεθνική την οποία αντιπροσωπεύει στη χώρα μας, του δίνει ένα ισχυρό αίσθημα ασφάλειας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.. Οι τυροκόμοι είναι κάποιοι από αυτούς που επωφελούνται…
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου, Hanna Instruments

 

Ποια είναι η Hanna Instruments και πόσο σημαντική είναι για την τυροκομική αγορά; Πρόκειται για μία Αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία, που μετράει 35 χρόνια ζωής, 42 υποκαταστήματα σε όλον τον κόσμο και έχει έδρα τα τελευταία 10 χρόνια τη Βοστώνη.

Ασχολείται με το σχεδιασμό, την εξέλιξη, την κατασκευή κι την εμπορία  επιστημονικών οργάνων μέτρησης για τη βιομηχανία και όχι μόνο. Διαθέτει πέντε εργοστάσια: σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία και ΗΠΑ.

Η εταιρεία παράγει πεχάμετρα, θερμόμετρα, αγωγιμόμετρα, φωτόμετρα ιοντικών παραμέτρων κ.ά, τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου εργαστηρίου σε ότι αφορά τη μέτρηση της ποιότητας νερού, χημικών, τροφίμων, ποτών κλπ. Ένα από τα όργανα αυτά, το πεχάμετρο, είναι απολύτως αναγκαίο κατά τη διαδικασία της τυροκόμισης.

Μεταξύ των πελατών της Hanna Instruments συγκαταλέγονται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μέχρι και ιδιώτες χομπίστες (π.χ. ενυδρεία). Η ελληνική θυγατρική, την οποία διευθύνει ο Άρης Λαγόπουλος και απασχολεί αυτή τη στιγμή επτά άτομα, εισάγει, μεταπωλεί και παρέχει την τεχνική υποστήριξη των οργάνων της σε ένα ευρύ φάσμα πελατών.

Ο Άρης Λαγόπουλος από την άλλη πλευρά,  είναι πολυπράγμων: έχει σπουδάσει στην Ελλάδα μηχανικός αεροσκαφών και στη Δανία νεοελληνική φιλολογία και μηχανολόγος  ιατρικών οργάνων. Εργάστηκε στην Ελλάδα και τη Δανία, σε εταιρείες όπως η Ολυμπιακή, η Meditec, ο Μπακάκος κ. ά. Έχει επίσης εργαστεί και στο Υπουργείο Εξωτερικών ως διερμηνέας/ μεταφραστής από τη δανική γλώσσα.

Πριν την συνεργασία του με την Hanna Instruments, o Άρης Λαγόπουλος ήταν ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Frontline, με δραστηριότητα στο χώρο των επιστημονικών οργάνων. Η Hanna Instruments, ήταν μια από τις εταιρείες που εκείνο το διάστημα αντιπροσώπευε.  Όταν του προτάθηκε να αναλάβει την θυγατρική εταιρεία της Hanna Instruments στην Ελλάδα, δέχτηκε και έκτοτε η επαγγελματική του πορεία είναι συνδεδεμένη με την αμερικανική πολυεθνική.

Τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας και είχαμε μαζί του μια μακρά κι ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Dairy News| Πως είναι σήμερα η ελληνική αγορά κύριε Λαγόπουλε;

Άρης Λαγόπουλος|  Ένα κομμάτι της αγοράς δεινοπαθεί κι ένα άλλο κομμάτι, αυτό που αναφέρεται στον τουρισμό, όπως π.χ. το τρόφιμο, το ποτό και τα ξενοδοχεία, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Ο τουρισμός έχει δώσει ώθηση και έχει σώσει πολλές εταιρείες. Έρχονται εκατομμύρια ξένοι στη χώρα μας, και  δίνουν ώθηση στην παραγωγή. Ήρθαν το 2017 περίπου 27 εκατ. τουρίστες. Φανταστείτε μόνο να φάνε οι μισοί αυτοί έστω από ένα γιαούρτι: είναι 13,5 εκατ. γιαουρτάκια ή για να το πάμε παραπέρα 13,5 εκατ. μπίρες κ.ό.κ.

Dairy News| Με τα τυροκομεία; Πως τα πάτε στον κλάδο αυτό ;

Άρης Λαγόπουλος|Οι τυροκόμοι είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Η τυροκομία είναι ένα καλό κομμάτι της δουλειάς μας, όχι το μεγαλύτερο. Όσους όμως έχω γνωρίσει και συνεργάζομαι – είτε πρόκειται για τυροκόμους σε μικρά οικογενειακά τυροκομεία, είτε πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις με εξαγωγές και ισχυρή παρουσία στο λιανεμπόριο-  είναι όλοι τους εξαιρετικά ενδιαφέροντες προσωπικότητες και με πολύ μεράκι για αυτό που κάνουν. Στους μικρούς παραγωγούς με συγκινεί πάντα η συνεχής προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά, για να βγάλουν τα προς το ζην τους, αλλά ταυτόχρονα  κάνουν κι ότι καλύτερο μπορούν για να προσφέρουν στους καταναλωτές τους, προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Dairy News| Εξελίσσεται η τυροκομική αγορά στο πέρασμα των χρόνων;

Άρης Λαγόπουλος| Στο σημείο που μας αφορά ως εταιρεία, στη χρήση δηλαδή επιστημονικών οργάνων, πράγματι βλέπουμε σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και ειδικά στα πεχάμετρα, ενώ παρατηρούμε ότι οι παραγωγοί επηρεάζονται ο ένας από τον άλλο στις επιλογές τους. Σε πολλές τυροκομικές μονάδες έχει αναλάβει η νεώτερη γενιά με ένα διαφορετικό, πιο τεχνολογικά εξελιγμένο σκεπτικό. Οι παλαιοί τυροκόμοι, οι οποίοι έφτιαχναν καταπληκτικά τυριά και κληρονόμησαν την γνώση τους στην νεότερη γενιά, δεν είχαν  βέβαια πεχάμετρα, είχαν εμπειρικές γνώσεις. Η χρήση των πεχαμέτρων όμως εξασφαλίζει κάποιους παράγοντες, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να κινηθεί η σύγχρονη αγορά των τυροκομικών.

Dairy News| Πως γίνεται η διαδικασία μιας παραγγελίας στις ΗΠΑ κύριε Λαγόπουλε;

Άρης Λαγόπουλος| Δεν παραγγέλλουμε στις ΗΠΑ, αλλά στις ευρωπαϊκές αποθήκες του Ομίλου, στις οποίες υπάρχουν μεγάλα αποθέματα των οργάνων, που παράγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά μας. Είναι μικρό το ποσοστό των οργάνων που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Ωστόσο πρέπει να τονίσω την αμεσότητα της παραγωγής μας, αλλά και το συνεχή έλεγχο και υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα από την μητρική εταιρεία.

Αγωγιμόμετρο της Hanna Instruments

 

Dairy News| Ασχολείστε και με το service των προϊόντων που διαθέτετε;

Άρης Λαγόπουλος| Το τεχνικό τμήμα της εταιρείας, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εταιρεία μας και για τους πελάτες μας. Είναι εύκολο να πουλήσεις ένα προϊόν μας, από τη στιγμή μάλιστα που η ποιότητά τους είναι κορυφαία στην αγορά. Είναι όμως πολύ πιο σημαντικό να μπορεί ο πελάτης μετά την αγορά, να απευθύνεται σε μας για οποιοδήποτε ερώτημά του ή τυχόν πρόβλημα προκύψει και να γνωρίζει, ότι είμαστε πάντα σε θέση να του απαντήσουμε και να δώσουμε λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Από κάτι απλό μέχρι κάτι πολύπλοκο. Ξέρετε, εμείς πουλάμε όργανα τα οποία είναι απόλυτα απαραίτητα για τη δούλεψη μιας παραγωγής, όπως π.χ. του γάλακτος. Εάν δημιουργηθεί λοιπόν πρόβλημα με κάποιο όργανο την ώρα της παραλαβής ή της παραγωγής και δεν βρεθεί άμεσα η λύση, μπορεί ο παραγωγός να χάσει τόνους γάλακτος. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχουμε αντανακλαστικά όχι κλασικής ελληνικής δύσκαμπτης  εταιρείας, αλλά άμεσα σε όλη την Ελλάδα και να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας με ευθύνη.

Dairy News| Πως γίνεται αυτό το service; Με δική σας επίσκεψη, ας πούμε στα τυροκομεία;

Άρης Λαγόπουλος| Σε περίπτωση βλάβης, στα όργανα που εμπορευόμαστε η επισκευή γίνεται στο Τεχνικό Τμήμα μέσα σε μια μέρα στο 95% των οργάνων. Σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό, αντικαθιστούμε με ένα άλλο παρόμοιο όργανο ώστε να μπορέσουν οι πελάτες μας να κάνουν τη δουλειά τους, μέχρι να επισκευαστεί το δικό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε χώρους παραγωγής) έχει χρειαστεί και δική μας επίσκεψη στο χώρο τους.

Dairy News| Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία σε ορισμένους καταναλωτές. Ως πολίτες πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς από το επίπεδο της σύγχρονης παραγωγής;

Άρης ΛαγόπουλοςΚατά την άποψή μου η ουσία βρίσκεται στην ποιότητα των πρώτων υλών. Τα επιστημονικά όργανα πράγματι χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες, αλλά οι πρώτες ύλες και η διαδικασία της τυροκόμισης είναι που μετράει. Υπάρχουν γραβιέρες με 5 ευρώ το κιλό και δίπλα τους ένα τυρί Σαν Μιχάλη στα 15 και πλέον ευρώ το κιλό. Κάπου υπάρχει διαφορά. Οι μετρήσεις με επιστημονικά όργανα και στις δύο περιπτώσεις θα γίνουν και θα αξιοποιηθούν, το τυρί θα είναι ασφαλές και στις δύο περιπτώσεις, αλλιώς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Η ουσία όμως είναι στην ποιότητα.

Πεχάμετρο της Hanna Instruments.

 

Dairy NewsΠου θα κινηθεί η εταιρεία μελλοντικά του κλάδου σας;

Άρης ΛαγόπουλοςΗ εταιρεία δεν σταματάει να εξελίσσεται και να λανσάρει νέα προϊόντα. Πρόσφατα παρουσίασε ένα νέο φασματοφωτόμετρο για αναλύσεις σε υδατικό δείγμα. Η εξέλιξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι συγκρατημένη διότι δεν γίνονται εύκολα ανοίγματα.

Dairy News|Τι καινοτόμο διαθέτετε αυτή τη στιγμή;

Άρης ΛαγόπουλοςΙδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα online όργανα μέτρησης τα οποία χρησιμοποιεί κυρίως η βιομηχανία. Είναι όργανα για συνεχή μέτρηση διαφόρων παραμέτρων στην παραγωγή ή στα απόβλητα, όπως π.χ. το pH και η αγωγιμότητα. Πάνω σε πίνακες τοποθετούμε το όργανο όπου συνδέεται ο αισθητήρας  όπου καταλήγει σε μια δεξαμενή ή σε μια σωλήνα και μετράει συνεχώς. Οι μετρήσεις μέσω μιας εξόδου π.χ. RS485 στέλνονται σε έναν Η/Υ ο οποίος συνήθως βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο, για παράδειγμα σε κάποιο γραφείο. Έχουμε πολλές τέτοιες εφαρμογές, κυρίως σε παραγωγές, σε πισίνες, σε θερμοκήπια, σε βιολογικούς καθαρισμούς.

Dairy NewsΠοιο είναι το όραμά σας ως εταιρεία;

Άρης ΛαγόπουλοςΠιστεύω ότι αν σε κάτι ‘’χάνουμε’’ ως Ελλάδα, αυτό είναι η οργάνωση. Γι’ αυτό το λόγο θέλησα στην Hanna Instruments Ελλάς να δημιουργήσω μια τέτοια οργάνωση που να μπορεί να λειτουργεί, με τον κάθε ένα εργαζόμενο να είναι υπεύθυνος για τη δουλειά του, να υπάρχει συμπληρωματικότητα μεταξύ των συναδέλφων, να δουλεύουμε όλοι σωστά και υπεύθυνα – και αυτά ήταν τα στοιχεία που εκτίμησαν οι Αμερικανοί και μου ανέθεσαν το υποκατάστημα στην Ελλάδα όπου και διευθύνω πάνω από 15 χρόνια. Θα συνεχίσουμε έτσι να είμαστε δίπλα στους συνεργάτες και τους πελάτες μας και με την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω όλους για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτούς οφείλεται η ύπαρξή μας.

Θερμόμετρο της Hanna Instruments.

 

 

 

You might also like