«Εξάγουμε τουλουμοτύρι στη Γερμανία. Αρέσει στους Τούρκους!»

Συζητάμε με τον Ιωάννη Δίκο (Τυροκομείο Μπούρινος), από τη Σιάτιστα Κοζάνης.

Το Dairy News, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της Τραπέζης Πειραιώς για ένταξη του Τυροκομείου Μπούρινος στη Συμβολαιακή Τραπεζική, συνομιλεί με τον τυροκόμο Ιωάννη Δίκο για την τυροκομία στην ορεινή Ελλάδα, τις εξαγωγές και τη δύσκολη καθημερινότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε νέα συμφωνία Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας με την εταιρεία Δίκος Ιωάννης – Τυροκομείο Μπούρινος, από τη Σιάτιστα Κοζάνης με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων. Το τυροκομείο υιοθετούσε το σύστημα αυτό εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία, η επίσημη ανακοίνωση όμως έγινε μερικούς μήνες πριν.

Η εταιρεία Δίκος Ιωάννης – Τυροκομείο Μπούρινος ιδρύθηκε το 2008 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα και υψηλή ποιότητα προϊόντων (φέτα, μυζήθρα, γιαούρτι κ.λπ.).

Το Τυροκομείο Μπούρινος στη Μπάρα Σιάτιστας, στο νομό Κοζάνης.

 

Από το Μάρτιο του 2016 η επιχείρηση λειτουργεί δικό της κατάστημα στη Θεσσαλονίκη μέσω του οποίου προωθούνται τα προϊόντα της, ενώ από τον Ιούνιο του 2015 ξεκίνησε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γρεβενών. Επόμενος στόχος της εταιρείας στο πλαίσιο υλοποίησης πλάνου περαιτέρω ανάπτυξής της, είναι η εξαγωγική της δραστηριότητα και η διάθεση των προϊόντων της και σε αγορές της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η νέα αυτή συμφωνία Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας, αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση και πιστοποιεί τη σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη του αγροτικού επιχειρείν και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας».

Εσωτερικοί χώροι του τυροκομείου.

 

Δύσκολος Κοζανίτικος χειμώνας

Το Dairy News επικοινώνησε με τον τυροκόμο Ιωάννη Δίκο και συζήτησε μαζί του για τη κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή της Κοζάνης η οποία θεωρείται μια πλούσια και ποιοτική τυροκομική ζώνη. «Είναι δύσκολα τα πράγματα εδώ για την κτηνοτροφία. Ο χειμώνας είναι μεγάλος και βαρύς, ζωοτροφές δεν υπάρχουν και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να βάλουν τα ζώα τους πιο αργά να γεννήσουν με αποτέλεσμα ο χρόνος αρμέγματος να περιορίζεται» μας λέει ο Ι. Δίκος.

Όπως επισημαίνει ο δυναμικός τυροκόμος, η διάθεση των προϊόντων έχει γίνει δύσκολη για όλους τα τελευταία χρόνια και η δυσκολία σχετίζεται με τα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι: λιγότερο γάλα από τα ζώα τους, άρα και μικρότερες παραγωγές.

Ο τυροκόμος από τη Σιάτιστα υπολογίζει ότι οι τιμές του γάλακτος θα σημειώσουν κάποια πτώση τη φετινή περίοδο κι αυτό οφείλεται στο ότι έχει μειωθεί η ζήτηση των προϊόντων λόγω πτώσης της συνολικής κατανάλωσης. «Εμείς από την  πλευρά μας πρέπει είτε να μειώσουμε την παραγωγή είτε να ρίξουμε το κοστολόγιο» μας απαντάει όταν τον ρωτάμε τις επιπτώσεις θα έχει η πτώση των τιμών.

Το Τυροκομείο Μπούρινος εξάγει προϊόντα του στη Γερμανία και Γαλλία και οι εξαγωγές του αντιπροσωπεύουν το 15-20% της ετήσιας παραγωγής η οποία είναι ούτως ή άλλως μικρή- η εταιρεία του Ι. Δίκου παράγει περίπου 200 τόνους φέτα το χρόνο.

Ο ίδιος φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το τουλουμοτύρι, ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν με υπόξινη γεύση το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί. « Έχουμε επενδύσει στο τουλουμοτύρι μας» σχολιάζει και περηφανεύεται ότι «το προϊόν αυτό καταναλώνεται πολύ στη Γερμανία όπου υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι που το προτιμάνε».

You might also like